Інтерв’ю для вступу в університет – один з важливих етапів. Для університету дуже важливо прийняти на навчання студентів, які розуміють чому вони обрали дану професію і саме цей університет. Що це не випадкове, а мотивоване рішення.

Співбесіди - інтерв’ю для вступу в ВНЗ за кордоном можуть відбуватися у різних форматах: це може бути особиста співбесіда особисто або онлайн, або в письмовому вигляді, коли ви пишете  мотиваційного листа. А бувають досить цікаві формати, коли Вам необхідно написати невелику статтю за заданою темою, а потім, під час інтерв’ю, з вами будуть  її обговорювати.

Найчастіше зустрічаються такі питання:

  • Чому ви хочете вивчати спеціальність, на яку подається, і що, на вашу думку, передбачає ця спеціальність? Дайте аргументи, що вас приваблює в цій спеціальності.
  • Чому ви хочете навчатися саме в цьому університеті? Що робить саме його правильним вибором для вас?
  • Чого ви очікуєте від 4 років навчання?
  • Що вам подобається в обраній спеціальності?
  • Що вас надихає?
  • Чи впливають на вас соціальні чи культурні теми та події у світі? Якщо так, яким чином? Можете навести приклад?


Обрати університет
  • Які ваші інтереси поза навчанням? Питання можуть стосуватися ваших хобі, спортивних захоплень, музичних або художніх інтересів. Розкажіть про різноманітність вашого життя за межами академічної сфери. Що ви любите робити, що не пов’язано з вашою майбутньою спеціальністю, ваші хобі?
  • Де ви бачите себе через 5 років? Як би виглядало ваше ідеальне життя? Розкажіть про свої кар'єрні амбіції та те, як ви плануєте використовувати отримані знання та навички у майбутньому.
  • Як ви впораєтеся з викликами навчання за кордоном? Питання можуть стосуватися вашої здатності адаптуватися до нової культури, мови та навчального середовища.
  • Які є ваші сильні сторони, які ви можете принести до університетського середовища та програми навчання? Самоаналіз: розкажіть про ваші слабкі сторони та як ви плануєте працювати над ними для поліпшення.

Ці питання можуть варіюватися в залежності від університету та програми, на яку ви подаєте заявку. Рекомендуємо підготуватися до інтерв'ю, ретельно переглянувши свої академічні досягнення, мотиваційні листи та досвід, щоб бути готовим відповісти на питання ефективно та переконливо.

Karandash — офіційний представник понад 1200 шкіл, коледжів та університетів Європи, Канади та США.

Поради для підготовки до інтерв'ю в університеті:

  1. Уважно прочитайте про обраний університет та обрану програму та відмітьте для себе унікальні особливості: особливі предмети, цікаві можливості для стажування, програми обміну, цікаві перспективи на майбутнє.
  2. Продумайте чому ви може бути корисними та цікавими для університету. Це може бути участь у олімпіадах під час навчання, навчання  на комп’ютерних курсах, навіть курси з яхтингу. 
  3. Не бійтеся розповідати про себе -  які  ви класні учні та люди знають ваші викладачі та оточення, адже вони споглядають за вами тривалий час. Приймальна комісія університету цього не знає – ваша задача розповісти про це їм.
  4. Не бійтеся задавати питання  - зворотній  зв'язок, показує вашу зацікавленість у університеті.
  5. Продумайте, як ви хочете застосувати отримані знання у майбутньому. Всі розуміють, що ваша точка зору може змінитися з роками, але якщо у вас є відповідь на це питання – для університету це знак, що ви можете планувати і зробили свій вибір не бездумно.
Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все