Велика Британія славиться якісною освітою та щорічно приваблює тисячі студентів з усього світу. Британські дипломи вважаються найпрестижнішими, а університети перебувають у «топах» усіх освітніх рейтингів.

Одна з причин полягає в тому, що англійська система освіти – одна з найстаріших у світі. Британські школи та виші цінують перевірені консервативні традиції, проте, водночас швидко адаптуються до змін, вміло підлаштовуючись під реалії сучасного світу. Студентам прищеплюють критичне мислення, розвивають академічні та дослідницькі навички.

Система освіти у Британії складається з кількох ступенів:

  • дошкільна освіта;
  • середня освіта;
  • додаткова освіта (FE);
  • вища освіта (HE).

Система образования в Англии

Система образования в АнглииДошкільна освіта

Розрахована на дітей віком від 2 до 5 років. Дитячі садки та дошкільні заклади фінансуються державою. Їхнє завдання — розширити кругозір дитини, сформувати навички спілкування, прискорити соціалізацію та підготувати до школи. Варто зазначити, що дошкільна освіта у Великій Британії не обов'язкова.

Система образования в АнглииСередня освіта

Навчання у британській школі відбувається з вересня по липень і триває 39 тижнів, з перервою на різдвяні та весняні канікули, що тривають по 2 тижні.

Середня освіта починається у віці 7 років. У початкових класах школярі вивчають основні предмети, такі як англійська, математика, музика та малювання. У середніх класах до основних предметів додаються біологія, фізика та хімія. Інші предмети учень вибирає самостійно.

У 8-9 класах школярі розпочинають підготовку до іспиту GCSE, пройшовши який вони отримають атестат про середню освіту. До іспиту входять тести з англійської мови, математики, природничих наук, а також з гуманітарних предметів.

Обрати школу в Англії

Учні, які націлюються на вступ до вишу, залишаються у школі на Sixth Form (передуніверситетську підготовку) та самі обирають предмети для подальшого вивчення. Закінчивши навчання, випускники складають іспит A-level. Успішне проходження (оцінки не нижче за A, B, C) — обов'язкова умова для вступу до більшості британських ВНЗ

Особливості британської шкільної системи освіти

Навчання в англійській школі багато в чому відрізняється від навчання в Україні:

  • Тривалість навчання: в Англії – 13 років, в Україні – 12 років;
  • Система оцінювання: у Великій Британії – оцінювання відбувається за 7-бальною шкалою (A, B, C, D, E, F, G), в Україні – за 12-бальною системою.
  • Варіативність програм: у випускних класах учні самі обирають предмети;
  • Рання профорієнтація: у британських школах працюють спеціалісти-консультанти, які спостерігають за дітьми з ранніх років. Вони виявляють схильності учня до певного виду діяльності та можуть допомогти з вибором предметів у старших класах;
  • Поділ: користуються популярністю окремі школи для хлопчиків та дівчаток;
  • Рівність гуманітарних і технічних предметів: у британських школах всі предмети, включаючи малювання, фізкультуру та музику, мають рівний рівень значущості;
  • Наявність інфраструктури: англійські школи являють собою комплекс, на території якого розташовуються бібліотека, лабораторія, радіостанція, редакція та спортзал (залежно від закладу можуть також бути майстерні та басейн).

Британські школи поділяються на 2 типи: державні навчальні заклади та приватні школи-пансіони, які мають попит серед учнів з-за кордону (включаючи українських школярів).


Читайте також: Середня освіта в Англії. Як обрати школу?


Перевага навчання у приватних школах

Незалежні школи-пансіони – престижні національні навчальні заклади, які відкриті не лише для англійців, а й для іноземних учнів. Подібні заклади мають не лише відмінну репутацію, а й низку переваг. Приватні школи повністю беруть на себе відповідальність за безпеку учнів: школярі, які мешкають на території кампуса, перебувають під наглядом працівників 24 години на добу. Школа приділяє увагу не тільки навчальному процесу, а й займається загальним розвитком учнів, виховуючи в них відповідальність, самостійність і цілеспрямованість. Вихователі та викладачі також забезпечують школярам дозвілля та стежать за тим, щоб учні вели здоровий спосіб життя.

Плюсом навчання у пансіоні також є міцні дружні та ділові зв'язки, які формуються завдяки вузькому та закритому елітному колу учнів. Після закінчення незалежної приватної школи, учень отримає диплом, який може стати хорошим початком для вступу до вишу.

Як вступити до британської приватної школи

Найзручнішим є вступ у період набору учнів з-за кордону, який проходить на початку кожного освітнього ступеня:

  1. Початкова ― 8 років
  2. Середня ― 11-14 років
  3. Старша ― 16 років

Для зарахування до школи-пансіону учень має успішно пройти вступні випробування: Ukiset ― єдине тестування для зарахування до англійської школи та САТ4 ― тест на когнітивні здібності.

У деяких приватних британських школах для тих, хто не впевнений у виборі навчального закладу, існують спеціальні пробні програми, які пропонують тестове річне навчання. Вартість навчання в англійській школі складає від £25000 на рік.

Система образования в Англии

Система образования в АнглииСистема вищої освіти в Англії

Як і у випадку зі школами, британські виші бувають державні та приватні. Іноземні студенти можуть навчатися у будь-якому університеті, однак вони зобов'язані оплачувати навчання незалежно від типу закладу.

Вища освіта Великій Британії ділиться на кілька щаблів:

  • підготовчі програми (Foundation чи International Year One);
  • бакалаврат;
  • магістратура;
  • післядипломна освіта.

Навчання в британському виші складається з семінарів, лекцій та майстер-класів. У процесі навчання студенти проходять тестування, пишуть есе та виконують курсові роботи. Наприкінці семестру – підсумковий іспит. Залежно від навчального закладу знання оцінюють або балами або відсотками.

Вартість вищої освіти у Великій Британії значною мірою залежить від рейтингу університету. У середньому, ціни варіюються в межах £10000-£25000 фунтів стерлінгів за рік навчання.

Переваги вищої освіти в Англії

У Великій Британії щорічно навчається понад 500 000 іноземних студентів. Багато в чому приплив учнів забезпечують високі позиції британських навчальних закладів у світовому рейтингу. У QS World University Rankings за 2021 рік увійшло 90 британських вишів: 4 з них входять до десятки кращих університетів у світі, а ще 4 зазначені у списку 50 кращих університетів світу. Високі показники – не єдина перевага вищої освіти Англії. Є ще 5 особливостей, завдяки яким тисячі іноземних студентів щорічно обирають освітні заклади Великої Британії.

Вища освіта у Великій Британії

#1 Міжнародне визнання дипломів

Диплом британського університету визнається у всьому світі та надає можливість роботи на міжнародній арені. Високі стандарти та якість британських університетів роблять ступінь більш цінним, тим самим забезпечуючи конкурентну перевагу на ринку праці.

#2 Робота під час навчання

Навчання у британському виші дає можливість іноземному студенту офіційно працювати 20 годин на тиждень протягом навчального семестру та повний робочий день під час канікул. Досвід роботи та набуті у процесі роботи навички послугують гарною перевагою для майбутнього резюме. Окрім роботи під час навчання, студент також має право легально перебувати на території Великобританії протягом 2-х років після закінчення університету.

#3 Розвинена дослідницька інфраструктура

Більшість британських вишів оснащено сучасними дослідницькими лабораторіями, які забезпечують максимально комфортні умови для наукової проєктної діяльності. Згідно з рейтингом Research Excellence Framework, 30% вишів Великобританії входять до переліку провідних дослідницьких університетів у світі.

#4 Відносно низькі ціни

Навчання у Великій Британії обходиться значно дешевше, ніж в інших англомовних країнах, таких як США або Австралія. На додаток, багато англійських університетів пропонують іноземним абітурієнтам спеціальні стипендіальні програми.

#5 Удосконалення мовних навичок

Довгострокове навчання допоможе повністю поринути у мовне середовище.

Навчання у Сполученому Королівстві сприятиме швидшій адаптації до незнайомої культури та покращить комунікаційні навички англійською мовою.

Підготовчі програми

Один із найпоширеніших та перевірених способів успішно вступити до британського ВНЗ – пройти підготовчу програму. Підготовчий етап є обов'язковим для всіх українських абітурієнтів, крім випускників програм International Baccalaureate.

Більшість програм починається у вересні або січні (залежно від регіону) і включає семінари, лекції та проєктну діяльність. Під час підготовчих занять абітурієнти також проходять інтенсивну підготовку до вступних іспитів та мовну програму, націлену на підвищення рівня володіння англійською мовою. Після закінчення курсів студент має на руках портфоліо та документ, що свідчить про проходження іспитів, необхідних для вступу до ВНЗ.

Одна з найпоширеніших програм – International Foundation.

Це річний курс для іноземних студентів, яким потрібна додаткова підготовка з англійської мови та академічна підготовка для зарахування на програму бакалаврату. Базові заняття слугують сполучною ланкою між наявною освітою та вимогами до вступу до британського вишу. Багато студентів воліють вступати саме на програми Foundation, тому що в більшості випадків успішне проходження курсів гарантує зарахування до університету.

Однак International Foundation буде недостатньо для вступу до більш престижних закладів, таких як Оксфорд або Кембрідж. Для вступу на програму бакалаврату у цих вишах необхідно пройти курс A-level.

Бакалаврат в Англії

Стандартна британська програма бакалаврату триває 3 роки, у деяких випадках 4 (залежить від обраного напрямку). У процесі навчання акцент робиться на отримання повного уявлення про предмет та область дослідження. Британські ВНЗ пропонують різні напрямки:

  • Антропологія і археологія
  • Соціальні науки (соціологія, психологія)
  • Класична історія
  • Англійська мова і література 
  • Інформатика
  • Бізнес (економіка, менеджмент)
  • Закон і право
  • Медичні / долікарські області
  • Музика і мистецтво
  • Інжиніринг
  • Філософія
  • Природничі науки (біологія, хімія)
  • Математика
  • Богослов'я і релігія

Наприкінці навчання студенту необхідно захистити дипломний проєкт. Після закінчення навчання випускники отримують ступінь бакалавра з природничих наук (BSc), бакалавра з гуманітарних наук (BA), бакалавра технічних наук (BEng), бакалавра медичних наук (BM), бакалавра освіти (Be), залежно від дисципліни, що вивчається. Деякі випускаються зі ступенем бакалавра в галузі ділового адміністрування (BBA) або соціології (BSW). Після отримання ступеня бакалавра студенти можуть вступити до магістратури або почати працювати за фахом.

Для абітурієнтів, у яких рівень вищий, ніж у більшості, хто вступає з-за кордону, але недостатньо високий для зарахування на бакалаврат, існує спеціально розроблена програма International Year One. Програма триває 12 місяців та зазвичай ділиться на 9-12 модулів.

Магістратура у Великої Британії

Магістерські програми необов'язкові та підходять для тих, хто хоче поглибити свої знання з конкретного предмета або покращити свої кар'єрні перспективи.

Магістерські програми націлені на покращення академічних навичок та підготовку абітурієнтів до керівних посад. Бізнес-програми − найпопулярніші напрямки магістратури. Бізнес-школи Великобританії входять до переліку кращих навчальних закладів світу. У списку найпоширеніших магістерських курсів знаходяться такі дисципліни, як інженерія, медицина, математика, IT-технології, право та архітектура.


Читайте також: Скільки коштує навчання за кордоном?


Для здобуття ступеня магістра зазвичай потрібно 1 рік. В рамках програми, що викладається, студенти відвідують щотижневі лекції та семінари. Оцінка знань проводиться за допомогою іспиту, дисертації чи проєкту.

Після закінчення навчання випускники одержують диплом зі ступенем магістра мистецтв (MA), магістра наук (MSc) або магістра права (LLM).

Система образования в АнглииПіслядипломна освіта


Доктор філософії або докторський ступінь (PhD) – це найвищий академічний рівень, якого може досягти студент. Ці ступеня дозволяють будувати кар'єру в академічних колах (у якості лектора або дослідника). Докторантура зазвичай триває 3 або 4 роки та включає захист дисертації обсягом від 60 000 до 100 000 слів.

Поряд із докторантурою існує інший варіант післядипломної освіти в Англії: програма MBA. Ступінь магістра ділового адміністрування (MBA) – міжнародно визнана кваліфікація, яка формує навички, необхідні для успішної управлінської кар'єри.

 

На MBA, як правило, надходять студенти, які вже отримали диплом бакалавра та магістра, але хочуть розширити свої знання галузі бізнесу. Для вступу необхідно скласти іспит GMAT.

Післядипломні програми МВА тривають 1 рік. Найбільш поширеними є загальні програми, які націлені на всебічне вивчення ділового адміністрування. Проте для тих, хто здобув освіту у сфері фінансів, існують спеціальні вузькоспеціалізовані програми. Наприкінці кожного семестру проводиться атестація. Після закінчення курсу студент складає іспит у вигляді письмового тесту або індивідуального проєкту. Випускники бізнес-шкіл отримують диплом та сертифікат про проходження програми з акредитацією AMBA.

Система образования в АнглииНайкращі університети Англії


До кращих навчальних закладів Великої Британії можна віднести:

Высшее образование в Великобритании University College London (UCL)

University College London - дослідний університет, розташований у центрі Лондона. Це третій виш, заснований в Англії, після Оскфорда та Кембриджу. UCL займає 1-е місце у Великій Британії за кількістю наукових досліджень та 2-е місце за кількістю студентів. Цей державний університет пропонує понад 700 програм навчання з різних напрямків, серед яких мистецтво та гуманітарні дисципліни, архітектура, інженерія, право, біологія, медицина, природничі науки, соціологія, історія.

Програми UCL з біохімії, екології, фармакології, генетики, IT, економіки та бізнесу, інженерії та космічних наук входять до списку кращих 50 академічних програм світу.

Высшее образование в Великобритании The University of Law (ULaw)

The University of Law − приватний юридичний університет, що знаходиться в Лондоні. Заклад займає 2-е місце у списку вишів Великої Британії та 1-е місце за якістю викладання.

Усі програми побудовані таким чином, щоб створити атмосферу максимально наближену до сучасних реалій судових засідань та передати усі нюанси професії. Заняття проводяться досвідченими кваліфікованими юристами та супроводжуються великою кількістю практичних робіт.

Высшее образование в Великобритании University of Huddersfield

University of Huddersfield − державний британський університет. Розташований у центрі міста Хаддерсфілд, за 310 км від столиці. ВНЗ двічі отримував Королівську нагороду у сфері підприємництва та входить до 10 кращих університетів Великої Британії за якістю викладання.

Спочатку створювався як Інститут механіки та наук, проте на сьогодні університет пропонує найширший вибір спеціальностей: від природничих наук до цифрового дизайну. ВНЗ також славиться чудовою внутрішньою інфраструктурою, яка крім навчальних корпусів включає оснащені сучасними технологіями комп'ютерні класи, бібліотеку, танцювальні студії, оздоровчий центр, банк, поля для гри в бадмінтон і сквош і спортивний зал.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все