Освітній туризм

Поєднувати приємне з корисним — це про освітній туризм. Поїздка, під час якої можна відпочивати, досліджувати культуру і звичаї іншої країни, і, разом з тим, тримати себе в тонусі, поглиблюючи знання мови або підвищуючи професійні навички, однозначно піде на користь як дорослому, так і дитині.

Отже, освітній туризм — це подорож за кордон з метою навчання. При цьому навчання може як виходити на передній план, так і бути другорядним завданням поїздки. Під час освітнього туру люди підвищують кваліфікацію, обмінюються досвідом із зарубіжними колегами, вдосконалюють знання іноземної мови, розкривають свої таланти, проводять наукові дослідження, знаходять для себе нові перспективи, про які не замислювалися раніше. Очевидно, що навчальні тури мають безліч переваг і дають потужний поштовх інтелектуальному розвитку і кар'єрному росту.

Крім самого навчання, освітні тури для дорослих та дітей включають в себе екскурсійні програми, заняття спортом, походи в театр і кіно, захопливі вікторини і квести, гастротури, майстер-класи та інші варіанти проведення дозвілля.

В епоху розвинутої системи міжнародних відносин освітні тури за кордон користуються величезним попитом, і подорож в іншу країну для отримання нових знань не здається чимось неординарним і привілейованим. Незважаючи на те, що в 2020 році пандемія коронавірусу внесла свої корективи в туристичну сферу, все ж люди адаптувалися до нових умов і продовжують пізнавати світ. Зокрема, навчальні тури знову стали популярними і затребуваними.

Кому підходить освітній туризм

Освітні тури обирають ті, хто жадає розширити світогляд, вийти із зони комфорту і набути нових знань разом з незабутніми враженнями.

Поїздки з метою навчання дуже корисні для дітей. Найчастіше батьки обирають для своїх дітей мовні навчальні тури, де юнаки та дівчата вдосконалюють знання іноземної мови і відпочивають на пляжі, катаються на лижах, займаються спортом, танцюють, малюють або обирають інші розваги, залежно від сезону і формату навчального туру.

Освітні тури підходять і студентам. Молоді люди, які бажають продовжити навчання за кордоном, можуть відвідати закордонні університети й ознайомитися з інфраструктурою ВНЗ, особливостями вступу, умовами навчання та проживання, поспілкуватися з викладачами і студентами. Ознайомчі тури по університетах допомагають відчути атмосферу потенційного місця навчання і більш чітко визначитися з питанням вступу.

Крім туру в університет, студенти можуть обирати мовні курси за кордоном. Крім вдосконалення іноземної мови, такі освітні тури для студентів познайомлять з історією і культурою іншої країни, традиціями і менталітетом її громадян. Така поїздка подарує молодим людям не лише нові знання, а й нові знайомства.

Освітні тури для дорослих — це чудова можливість підвищити кваліфікацію або поліпшити володіння іноземною мовою. Фахівці різних галузей, зацікавлені у своєму професійному зростанні, обирають навчання в іншій країні: проходять спеціалізовані програми і курси, відвідують офіси компаній або виробництво в інших країнах, отримують унікальний досвід і застосовують отримані знання в роботі. Нерідко стажування за кордоном своїм співробітникам оплачують керівники. Професіонали, які отримали додаткову освіту і практику за кордоном, високо цінуються на ринку і можуть розраховувати на високооплачувану престижну роботу.

В цілому, в освітнього туризму немає вікових обмежень. Розвиватися, отримувати нові знання і занурюватися в культуру та історію інших країн можна в будь-якому віці.

Основні напрямки навчального туризму

Серед найбільш популярних видів навчальних турів можна виділити такі:

Мовний туризм. Мовні програми затребувані серед клієнтів різного віку — від чотирирічних дітей із супроводом батьків до підлітків, студентів та дорослих. Міжнародні школи пропонують як загальні мовні курси, так і вузькопрофільні варіанти: бізнес-англійська (або інша мова) для підприємців, технічна іноземна мова для IT-фахівців, академічна підготовка і так далі.

Мовні освітні тури за кордон користуються величезним попитом, оскільки студенти занурюються у відповідне мовне середовище, спілкуються іноземною мовою не тільки на заняттях, але й поза класом, перебуваючи серед його носіїв.

Цікавлять мовні школи за кордоном? Замовте безкоштовний каталог 30 кращих таборів на 2021 рік. Докладніше 

Спеціалізований, професійний туризм. Професійне навчання за кордоном направлене на отримання нової інформації про спеціальність, а також — на обмін досвідом між фахівцями з різних країн. Підвищення кваліфікації за кордоном можуть проходити співробітники різних галузей: від маркетингу, менеджменту, реклами, дизайну до підприємництва, банківської справи, медицини, педагогіки і так далі. Такі подорожі передбачають проходження наукових стажувань, професійних курсів, участь у тренінгах, семінарах, лекціях, конференціях.

Творчий туризм. Такі подорожі об'єднують в собі відпочинок з різними формами творчості: живописом, художньою фотографією, музикою, скульптурою, танцями та іншими видами мистецтва. Творчі тури припадуть до душі художникам, фотографам, музикантам, письменникам, скульпторам. Також вони зацікавлять студентів творчих спеціальностей і всіх тих, хто захоплюється мистецтвом.


Спортивно-навчальний туризм — це захопливі поїздки з навчанням і вдосконаленням гри в теніс, футбол, баскетбол, волейбол, гольф, верхової їзди, водних і гірськолижних видів спорту і так далі. Такі програми підійдуть як професійним спортсменам, так і новачкам у спорті, дітям і підліткам. Зазвичай перша половина дня в таких турах присвячена тренуванням з інструктором, а після обіду учасники туру відправляються на екскурсії, оглядають пам'ятки міста, відвідують культурно-розважальні заходи.

Культурно-пізнавальний туризм пропонує насичену програму історичних екскурсій, а також — курси із зануренням у традиції відвідуваної країни. У східних країнах, наприклад, в Таїланді та Індії, туристам пропонують вивчити йогу, східні бойові мистецтва, аюрведичну практику, масаж, традиційні танці, кулінарію і так далі.

Переваги освітніх турів

Беззаперечними достоїнствами навчальних турів за кордоном є особистісний та професійний розвиток разом з можливістю відпочити, познайомитися з новими містами і країнами, відвідати цікаві місця і знайти однодумців.

Чому варто вирушити в освітній тур:

  • отримання нових знань і навичок;
  • освоєння іноземних мов;
  • зміна обстановки, пізнання світу, розширення світогляду;
  • цікаві зустрічі та знайомства;
  • сертифікат або диплом про освіту, який добре котирується.

Популярні країни для освітнього туризму

Для освіти за кордоном українці найчастіше обирають європейські країни, оскільки високий рівень викладання, сучасні динамічні методики навчання в цих країнах доповнені комфортними умовами проживання, багатою історією і культурою, широким вибором екскурсій та проведення дозвілля.


Удосконалювати іноземну мову, навчатися спорту, підвищувати кваліфікацію українці з радістю їдуть до Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Швейцарії, Ірландії, Бельгії. Обираючи дитячі канікули за кордоном, багато батьків зупиняються на школах Мальти, Іспанії, Франції, Кіпру.

Якщо говорити про інші континенти, то величезним попитом користуються освітні програми в США і Канаді.

Що необхідно для того, щоб вирушити в освітній тур

Вимоги до поїздки залежать від віку клієнта, обраної країни, тривалості навчальної програми і так далі.

У будь-якому випадку, турист надає ксерокопії сторінок українського паспорта, закордонний паспорт, дві фотографії і довідку з місця роботи (для працевлаштованих клієнтів). Якщо ми розглядаємо освітній туризм для школярів, то неповнолітнім туристам для поїздки необхідно мати згоду обох батьків, довідку з місця навчання, лист з проханням про спонсорську допомогу.

Менеджери турфірми або освітнього агентства також допоможуть клієнтам з оформленням візи і страховки, бронюванням квитків, трансфером і зустріччю в аеропорту та з іншими важливими моментами. Лишіть запит, наш спеціаліст зв'яжеться з вами для уточнення деталей та підготує добірку відповідно до ваших побажань та бюджету.

Індивідуальний запит

Освітні тури за кордоном — це чудова можливість досліджувати світ і здобути нові знання і цінний досвід. Поїздка в такий тур гарантує незабутні враження та емоції, вихід із зони комфорту і набуття впевненості в собі, зустріч з новими друзями або іноземними колегами.

Поєднання відпочинку з навчанням — опція, доступна кожному, тому не варто відкладати таку можливість на потім. Організувати освітній тур самостійно непросто, тому краще доручити транспортні та юридичні тонкощі менеджерам освітнього або туристичного агентства. Фахівці компанії Karandash допоможуть вам обрати відповідний тур і відправитися в навчальну поїздку без переживань і проблем.

Схожі статті
Дивитись все