Нерідко трапляється так, що, вступивши до українського ВНЗ і навіть провчившись у ньому 2-3 роки, студент приймає рішення продовжити навчання за кордоном. Причинами такого вибору можуть бути розбіжність очікувань від навчання з реальністю, незацікавлений у розвитку студентів викладацький склад, відсутність матеріально-технічної бази для наукових досліджень, бажання отримати високоякісну освіту, яка відповідає сучасним реаліям ринку, прагнення виїхати в іншу країну, де відкривається більше перспектив, і так далі.

Що б не послужило мотивом зміни місця навчання, у вас є можливість переведення з українського університету до закордонного. Сьогодні така практика досить поширена, тому не варто боятися нюансів трансферу в європейський або американський виш. Краще — добре в них розібратися. Нижче розглянемо особливості такого переведення: плюси й мінуси трансферу, список необхідних документів та інші рекомендації.

Навіщо продовжувати навчання в іноземному виші: плюси й мінуси

Переведення до закордонного вишу відкриває для українських студентів нові можливості. Це і отримання цінного досвіду навчання в певній країні, і доступ до сучасних технологій для досліджень і проєктів, і перебування в мультикультурному середовищі (якщо в місці навчання високий відсоток іноземних студентів і викладачів), і шанс отримати високооплачувану роботу за кордоном, або стати затребуваним професіоналом в рідній країні.

Плюси переведення з українського вишу до закордонного:

  • Отримання бездоганної освіти за обраною спеціальністю;
  • Використання більшої кількості ресурсів для навчання та практики;
  • Отримання міжнародного диплома, який високо котирується у всьому світі;
  • Досвід життя за кордоном, розширення мережі корисних контактів;
  • Можливість працювати і реалізовуватися за кордоном.

Мінуси переведення з українського вишу до закордонного:

Основним мінусом переведення до іноземного університету є втрата одного або декількох років навчання. Це пов'язано з різницею між системами освіти України та європейських країн або США.

По-перше, за кордоном школярі вчаться на рік або навіть два роки довше, ніж в Україні. Тому при переведенні в європейський виш або університет США українським студентам доведеться втратити кілька років пройденого навчання.

По-друге, при переведенні до закордонного ВНЗ розглядаються не звичні нам один або два закінчених курси університету, а кількість вивчених кредитів. У процесі переходу до іноземного університету Академічна комісія цього вищого навчального закладу оцінює, скільки годин, в якому обсязі та з якою успішністю студент вивчав конкретну дисципліну. Залежно від цього, студенту можуть зарахувати пройдений кредит або вимагати пройти певну програму заново.

Важливо також розуміти, що всі іноземні виші видають дипломи тільки в тому випадку, якщо мінімум 50% навчального матеріалу було вивчено саме в цьому закладі вищої освіти. Тому навіть якщо студент є відмінником, який закінчив третій курс українського вишу, його не переведуть на останній рік навчання в закордонних університетах.

Однак якщо дивитися на переведення до університету США або Європи глобально, втрата кількох років навчального стажу в Україні не здається такою вже страшною. Все-таки, отримавши міжнародний диплом в престижному закордонному університеті, випускник має більше перспектив на ринку праці.


Як перевестися з українського в закордонний виш

Особливості переведення українських студентів до університетів інших країн можуть відрізнятися, залежно від освітньої системи конкретної країни. Крім того, студент не може вибрати будь-який вподобаний виш, це повинні бути ВНЗ з програмою обміну студентами.

Щоб перевестися навчатися до США або Європи, в першу чергу потрібно з'ясувати, чи приймає обраний університет трансферних студентів і чи є зараз на вашій спеціальності вільні місця. Потім необхідно дізнатися, які документи адміністрація закладу вищої освіти вимагає для переведення. Після подачі повного пакету документів студент очікує на відповідь від вишу.

Також варто враховувати, що для переведення часто доводиться здавати додаткові іспити, підтверджувати рівень володіння англійською мовою, складати мотиваційний лист та/або проходити співбесіду. Тому важливо приділити достатньо часу підготовці до переведення.

Розглянемо процес переходу до закордонного вишу на прикладі декількох популярних країн.

Велика Британія

Освітня система в Сполученому королівстві відрізняється від української як мінімум тим, що тривалість середньої освіти тут на два роки більша, ніж у нас. Тому перевестися на перший курс в британський виш українські студенти можуть тільки після завершення другого курсу у вітчизняному університеті.

Деякі ВНЗ Великої Британії пропонують іноземним студентам програми підготовки до переведення, які включають вдосконалення англійської та вивчення профільних предметів. Після проходження такої програми протягом одного-двох років студента зараховують на другий курс британського університету.

Нідерланди

Для переведення в університет Нідерландів, як і в інших країнах, українським студентам необхідно надати виписку оцінок і сертифікат, що підтверджує гідне знання англійської мови. Відзначимо, що 90% населення Нідерландів вільно розмовляє англійською, а місцеві університети пропонують найбільшу в Європі (після Великої Британії) кількість англомовних навчальних програм. Ще один вагомий плюс переведення в голландський виш - дозвіл жити і шукати роботу в Нідерландах протягом року після випуску.

Однак варто розуміти, що за схемою переведення виші Нідерландів приймають студентів вкрай рідко. В основному, причиною відмови в переведенні є відсутність вільних місць на другому і третьому курсах голландських університетів. Трансфер можливий в окремих випадках і, як правило, до непопулярних університетів. Набагато простішим може виявитися прямий вступ на перший курс.

Потрібно більше інформації? Зверніться до експерта Karandash за детальною консультацією. Контакти 



Німеччина та інші європейські країни

Освітня система Німеччини та інших країн Європи також суттєво різниться з українською. Продовжити навчання в німецьких вишах українські студенти можуть на такій самій або дуже схожій спеціальності.

При бажанні змінити профіль європейські ВНЗ просто не зарахують отримані в Україні бали і кваліфікації. В такому випадку простіше буде вступити до університету з нуля, попередньо закінчивши річну програму підготовки: Studienkolleg в Німеччині й аналогічні програми в інших європейських країнах. У низці випадків прямий вступ на перший курс, а не трансфер з українського вишу, студенту навіть вигідніше: вибір університетів і спеціальностей значно розширюється і студент не переживає, зарахують чи ні пройдені в Україні предмети.

США

Перевестися на аналогічну українській спеціальність до США на практиці виявляється простіше, ніж до університетів Європи. У процесі переведення до вишу США нашому студенту можуть зарахувати до 80-90% пройденої програми і зарахувати оразу на другий або третій курс. Однак для переведення все одно важливо добре підготуватися до мовного тесту та додаткових профільних іспитів.

Які збирати документи і коли починати готуватися

Для переведення до європейського вишу або університету США студент зазвичай надає такі документи:

  • Атестат (залікова відомість), виписка оцінок і навчальний план з українського університету. Повинні бути перекладені на англійську мову і нотаріально підтверджені;
  • Сертифікат про необхідний рівень володіння іноземною мовою (TOEFL, IELTS, CAE і так далі);
  • Рекомендаційні листи з оцінкою досягнень і особистих якостей студента його викладачем або роботодавцем;
  • Мотиваційний лист;
  • Резюме (досвід роботи і досліджень, наявність наукових публікацій і презентацій, нагороди і навички, володіння іноземними мовами та інша студентська активність);
  • Інші документи, запитувані конкретним закордонним університетом.

Подавати пакет документів варто за 3-4 місяці до старту навчання. Спочатку потрібно з'ясувати час початку навчання в конкретному ВНЗ. Якщо навчальний рік починається у вересні або жовтні, значить документи потрібно надавати в квітні. На деяких спеціальностях навчання починається в лютому, тоді документи приймають орієнтовно до жовтня.

Karandash пропонує елітну програму American Collegiate для талановитих студентів з подальшим вступом до кращих університетів Америки. А також, трансферну програму 2+2 з навчанням в американських коледжах і подальшим і подальшим трансфером в рейтингові університети США.

Готуватися до переведення в закордонний виш можна і за рік і за півтора до бажаної дати трансферу. Адже крім збору документів, важливо добре підготуватися до профільних і мовних тестів і проаналізувати фінансові питання (не всі зарубіжні ВНЗ пропонують іноземним студентам стипендії, і навчання є платним).

Яка різниця між переведенням та вступом до закордонного університету

Трансфер в європейський або американський виш — більш складний процес, ніж вступ з нуля. Коли студент просто вступає на перший курс іноземного університету, він повинен відповідати чітко прописаним правилам і вимогам вишу. Коли ж студент бажає перевестися на аналогічну або близьку спеціальність після закінчення одного або декількох курсів українського університету, крім відповідності вимогам закордонного ВНЗ, йому ще необхідно домогтися зарахування предметів, пройдених в рідній країні. Важливо, щоб профільні дисципліни були не просто прослухані студентом, а й вивчені успішно, з високими оцінками.

Серед інших відмінностей між вступом і переведенням до іноземного вишу виділимо такі:

  • Різні вступні форми і терміни. При подачі документів у студентів з переведення може бути інший дедлайн та інакше заповнюється вступна форма, в ній обов'язково повинна бути позначка «transfer student»;
  • Надання виписки про пройдене навчання. У студентів з переведення вимагають виписку із залікової відомості з колишнього університету. Деякі виші просять і шкільний академічний транскрипт, щоб оцінити ваш прогрес протягом останніх років;
  • Мотиваційне есе з описом причини переведення. Якщо під час вступу на перший курс такий лист не потрібен, то при переведенні в закордонний університет вам треба відповісти на запитання «Чому ви вирішили змінити місце навчання?». При цьому важливо описати своє ставлення до цього університету та країни, розповісти про свої плани та амбіції, уникаючи негативних реплік про колишній виш.


Як збільшити свої шанси на переведення до іноземного вишу

При переведенні до ВНЗ іншої країни студенту треба доводити свою освіченість, грамотність і відповідність вимогам вишу. Те, що у студента вже є досвід вищої освіти в Україні, не дає жодних гарантій безпроблемного переведення за кордон.

Щоб підвищити ймовірність успішного трансферу, зверніть увагу на наші поради:

  • Надайте всі свідчення успішного навчання в рідній країні. Ретельно перевірте виписку із залікової відомості, щоб не упустити жодної інформації про отримані академічні кредити;
  • У мотиваційному есе проявіть інтерес до вибраного ВНЗ і спеціалізації, напишіть, як навчання в цьому університеті може наблизити вас до досягнення цілей;
  • Опишіть свою зацікавленість до різної університетської діяльності: науково-дослідних проєктів, позакласної роботи, участі в студентських клубах і профільних спільнотах;
  • Не забудьте розповісти про своє життя за кордоном, якщо за вашими плечима є такий досвід;
  • Перед надсиланням документів декілька разів перевірте, чи правильно заповнені всі форми і чи містять вони всю необхідну інформацію.

Якщо ви замислюєтеся про переведення з українського вишу в закордонний, вам важливо сфокусуватися на таких важливих моментах:

  • Подумайте про те, чи готові ви продовжити навчання в закордонних університетах, навіть якщо вам доведеться втратити кілька років через невідповідність систем освіти або незарахування пройдених кредитів;
  • Переконайтеся в тому, що ваше фінансове становище дозволить вам вчитися в закордонному виші, де іноземним студентам рідко надають стипендії;
  • Запишіть на листку паперу або в текстовому документі приблизний план переведення в закордонний ВНЗ і визначте, чого вам для цього бракує: які документи потрібно зібрати, чи варто вдосконалити іноземну мову і підвищити академічну успішність, скільки часу вам буде потрібно на підготовку до переведення.

Якщо ви твердо впевнені в бажанні перевестися в європейський або американський університет і готові до різних варіантів розвитку ситуації, тоді приступайте до підготовки до трансферу: починайте розглядати виші з програмою обміну студентами в бажаних країнах, відправляйте в деканат вашого вишу заяву-прохання про надання академічної виписки, збирайте інші документи.

Якщо вам важко самостійно розібратися в питаннях переведення до закордонного ВНЗ і ви хотіли би скласти грамотний план трансферу за кордон, звертайтеся за консультацією до менеджерів агентства Karandash.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все