Здобувши вищу освіту за кордоном, багато випускників прагнуть влаштуватися на роботу в США. У цій країні професіоналів приваблюють комфортні умови праці, сучасний підхід до роботи, перспективи кар'єрного зростання і висока якість життя в цілому. До того ж, в Америці до експатів ставляться дуже добре, іноземці можуть стати першокласними, авторитетними фахівцями.

У цій статті розглянемо найбільш високооплачувані професії США, середні зарплати на зазначених посадах і навчальні заклади, в яких студенти можуть пройти підготовку за перспективними спеціальностями.

Найбільш затребувані професії в США включають посади в сферах охорони здоров'я, інформаційних технологій, менеджменту, фінансів, інженерії та юриспруденції.

Ось як виглядає топ-10 найбільш високооплачуваних професій в Америці згідно з даними Бюро трудової статистики США (U.S. Bureau of Labor Statistics) станом на 2021 рік:

  1. Медичні професії
  2. IT-менеджер
  3. Інженер-нафтовик
  4. Менеджер з маркетингу
  5. Фінансовий менеджер
  6. Юрист
  7. Політолог
  8. Пілот авіакомпанії
  9. Мережевий інженер
  10. Розробник програмного забезпечення

Також до сотні найбільш високооплачуваних професій США увійшли такі фахівці, як актуарій (фахівець з оцінки ризиків), математик, психолог, менеджер бізнес-процесів, аналітик інформаційної безпеки, генеральний директор, менеджер з природничих наук, фармацевт, менеджер з продажів, HR-менеджер , інженер-механік, системний адміністратор, логіст, бухгалтер та інші.

Розглянемо докладніше першу десятку найбільш високооплачуваних і затребуваних професій у Сполучених Штатах.

Медичні професії

Перші позиції в списку найбільш високооплачуваних професій, затребуваних у США, займають такі медичні спеціалізації, як анестезіолог (середня річна зарплата — $208000), акушер-гінеколог ($208000), щелепно-лицьовий хірург ($208000), ортодонт ($208000), протезист ($208000 ), психіатр ($208000), хірург ($208000), педіатр ($175310), стоматолог ($155600), ортопед ($126240), окуліст ($115250), асистент лікаря ($112260) і практикуюча медсестра ($110700). 25% посад з останнього рейтингу Бюро трудової статистики США — це професії зі сфери охорони здоров'я.

Як правило, лікарі діагностують хвороби і лікують пацієнтів у лікарнях, установах невідкладної медичної допомоги, приватних медичних кабінетах. Медики призначають ліки, проводять хірургічні та інші процедури, направляють до вузьких спеціалістів, проводять медичні огляди і так далі.

Середня зарплата за рік: $110700 - 208000;

Необхідний освітній рівень: магістратура (для асистентів і медсестер), докторантура (для лікарів).

IT-менеджер

Якщо описувати найбільш високооплачувані IT-професії в США, в першу чергу варто вказати цю позицію. Менеджери комп'ютерних та інформаційних систем, або IT-менеджери — це професіонали, які допомагають організаціям орієнтуватися в постійно мінливому лабіринті сучасних технологій. Вони аналізують і прогнозують технологічні потреби і цілі компанії. Незважаючи на те, що у більшості IT-менеджерів є технічні навички для виконання різних робіт співробітників, яких вони контролюють, вони з більшою ймовірністю потраплять в переговорну кімнату, ніж у серверну.

До обов'язків IT-менеджерів входить координація технологічних питань з вищим керівництвом, управління персоналом, визначення термінів роботи над IT-проєктами, планування оновлень програмного або апаратного забезпечення, переговори з постачальниками обладнання і так далі.

Згідно з прогнозом Бюро трудової статистики США очікується, що наймання менеджерів комп'ютерних та інформаційних систем протягом наступного десятиліття збільшиться на 10%.

Середня зарплата за рік: $146000;

Необхідний освітній рівень: бакалаврат.


Читайте також: 10 вишів в США, де українцям дадуть стипендії на 2021-2022 рік


Інженер-нафтовик

До топу високооплачуваних професій 2021 року також ще входить позиція інженера-нафтовика. Цей фахівець визначає найкращі методи видобутку нафти і газу, проектує і розробляє гирлове обладнання, контролює трубопроводи, займається пошуком родовищ нафти і газу, будує і реалізує плани буріння і багато іншого.

Американські роботодавці часто віддають перевагу кандидатам зі ступенем бакалавра в галузі нафтової інженерії, але можуть розглядати професіоналів з дипломом в інший інженерній дисципліні.

Середня зарплата за рік: $137720;

Необхідний освітній рівеньбакалаврат.

Менеджер з маркетингу

Якщо ви хоча б раз у житті обирали продукт або послугу з нез'ясовних причин, швидше за все, ваш вибір став результатом скрупульозної роботи маркетолога. Менеджери з маркетингу виконують цілий спектр завдань з просування і продажу товарів, брендів, послуг: дослідження ринку, позиціонування продукту, аналіз поведінки споживачів, вивчення конкурентів, маркетингове планування, розробка цінових стратегій і рекламних кампаній.

Крім власне маркетингової роботи, у менеджерів з маркетингу часто є додаткові обов'язки з найму персоналу і створення команди. У більшості маркетологів за плечима ступінь бакалавра і великий досвід роботи в своїй галузі.

Середня зарплата за рік: $136850;

Необхідний освітній рівеньбакалаврат.

Фінансовий менеджер

Говорячи про те, які професії користуються попитом у США, необхідно згадати такого фахівця, як фінансовий менеджер. Робота фінансового менеджера охоплює такі завдання: управління фінансами підприємства, збільшення доходу компанії на основі аналізу даних, відстеження ринкових тенденцій, підготовка фінансової звітності, пошук можливостей для зниження витрат, консультування вищого керівництва з фінансових рішень. Також фінменеджери можуть контролювати інших членів команди, делегувати свої повноваження.

Бюро трудової статистики США прогнозує, що наймання фінансових менеджерів виросте на 15% протягом наступного десятиліття.

Середня зарплата за рік: $129890;

Необхідний освітній рівеньбакалаврат.

Юрист

Професія юриста передбачає широкий профіль спеціалізацій у правовій сфері. Юристи можуть як складати закони, постанови та різні нормативні документи, так і консультувати приватних осіб, підприємства і державні установи у кримінальних або цивільно-правових питань. Юристи можуть працювати в суді, прокуратурі, нотаріальних конторах та приватних компаніях, де вони стежать за коректністю складання договорів і контрактів, консультують співробітників з нюансів законодавства і так далі.

Адвокати, нотаріуси, податкові інспектори, юрисконсульти, прокурори, судді, які вкладають багато часу і зусиль, однозначно заробляють великі гроші. Це професії, затребувані в США і зараз, і, як мінімум, у наступні десять років.

Середня зарплата за рік: $122960;

Необхідний освітній рівень: докторантура.

Політолог

Політологи працюють в державних установах, некомерційних і дослідницьких організаціях. Дані фахівці аналізують вплив законів і постанов, вивчають політичні уподобання різних груп населення, виявляють політичні тенденції і надають рекомендації для найбільш ефективного вирішення завдань. Політологи можуть працювати над іміджем кандидата в депутати, трудитися в аналітичних центрах або виступати в якості експерта в ЗМІ. За допомогою політологів представники влади розбираються як у подіях на міжнародній арені, так і в актуальних питаннях місцевої адміністрації. Також політологи можуть займатися викладанням і науковими дослідженнями.

Щоб стати грамотним і затребуваним політологом, потрібно отримати ступінь магістра, наприклад, магістра державного управління (MPA) або магістра державної політики (MPP).

Середня зарплата за рік$122220;

Необхідний освітній рівень: магістратура.

Пілот авіакомпанії

Пілот — професіонал, який виконує набагато більше функцій, ніж просто керує літаком або вертольотом. Пілоти також готують літак до польоту, перевіряють відсутність механічних дефектів летального апарату, стежать за виконанням планового технічного обслуговування і необхідного ремонту, вивчають маршрут польоту, аеропорти відправлення та призначення, запасні аеропорти, оцінюють погодні умови для здійснення рейсу. Авіатори стежать за тим, щоб літак був правильно збалансований з пасажирами, вантажем, багажем і паливом.

Пілоти авіакомпаній зазвичай мають ступінь бакалавра і мають отримати льотну ліцензію Федерального управління цивільної авіації (FAA).

Середня зарплата за рік$121430;

Необхідний освітній рівеньбакалаврат.

Мережевий інженер

Найбільш високооплачувані IT-професії в США включають в себе спеціалізацію мережевого інженера, який проектує і створює комп'ютерні мережі (від великих хмарних інфраструктур до невеликих інтрамереж). Залежно від профілю інженери також керують мережами і аналізують дані про трафік для планування майбутнього зростання. Як правило, архітектори комп'ютерних мереж мають ступінь бакалавра технічних наук і значний досвід роботи в області системного адміністрування.

Поряд з безліччю технічних навичок мережеві інженери також володіють глибоким розумінням бізнес-планів і цілей компанії. Їм потрібні гнучкі ділові навички, щоб складати бюджет на проектування та впровадження мережі й управляти персоналом.

Середня зарплата за рік$112690;

Необхідний освітній рівеньбакалаврат.

Розробник програмного забезпечення

Розробники програмного забезпечення створюють програми і додатки для настільних комп'ютерів, веб-сайтів, смартфонів і так далі. В основі роботи цих фахівців лежить написання і вдосконалення коду. По суті, це складна творча робота, яка базується на знаннях і логіці. Крім технічних навичок, розробник повинен вміти співвідносити вимоги клієнта з можливостями програмного забезпечення, комунікувати як із замовником, так і з колегами по проєкту.

Багатьох цікавить, скільки заробляє програміст у США. За даними Бюро трудової статистики середня зарплата програміста в США перевищує 100 тисяч доларів на рік, а за наявності великого досвіду, високої майстерності і нестандартного мислення — є набагато вищою. За прогнозами того ж Бюро в найближче десятиліття найм розробників програмного забезпечення зросте на 21,5%. За попередніми оцінками, за цей період у США має з'явитися більше 300 тисяч нових робочих місць за цією спеціалізацією.

Середня зарплата за рік$107510;

Необхідний освітній рівеньбакалаврат.


Читайте також: Список тестів для вступу в Америку


Где вчитися, щоб влаштуватися на високооплачувану роботу в США

Щоб отримати хорошу високооплачувану роботу в США, бажано й університет закінчити теж в Америці. Так ви будете заздалегідь знайомі з особливостями життя і роботи в США, пройдете практики та стажування, заведете зв'язки з потенційними роботодавцями та колегами за фахом.

До рейтингів найкращих вишів США входять Массачусетський технологічний інститут, Гарвардський і Стенфордський університети, Каліфорнійський технологічний інститут, Чиказький, Прінстонський і Єльський університети, Колумбійський університет, університет Пенсільванії, Дьюка і багато інших. Але важливо розуміти, що чудову американську освіту можна отримати не тільки в топових навчальних закладах з Ліги Плюща або інших елітних асоціацій, але і в більш простих коледжах і університетах.

Відмінну медичну освіту в США надають в University of Utah, Gonzaga University, Drew University, Concordia University Chicago та інших. Навчання на пілота в США варто проходити в Kent State University, Purdue Polytechnic Institute, Saint Louis University, Florida Institute of Technology, University of North Dakota, Embry Riddle Aeronautical University. Якісне навчання на програміста в США можна пройти у Florida Atlantic University, Drew University, Boston University, Stanford University, Indiana University, Marshall University і багатьох інших місцях.

Якщо в перспективі ви плануєте працювати в Америці і вас цікавлять найбільш затребувані професії в США, ймовірно, ви хотіли б підібрати хорошу освітню програму в цій країні. Консультанти агентства Karandash з радістю ознайомлять вас з особливостями вступу до американських ВНЗ і допоможуть грамотно обрати спеціальність.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все