Одне з головних питань, які постають перед абітурієнтами, котрі планують вступити в американський виш, — це те, які потрібно складати вступні іспити або тести. У навчальних закладах США не проводять вступних іспитів, однак вимагають подати результати певних стандартизованих тестів, здати які можна в Україні. При цьому різні американські ВНЗ вимагають результати різних тестів, про що майбутній студент повинен уточнити заздалегідь.

Які існують тести для вступу до університетів США

Всі стандартизовані тести можна поділити на два типи: мовні та академічні. Перші створені для визначення рівня володіння англійською, другі — для оцінювання рівня базових знань, необхідних для зарахування на бакалаврат, магістратуру та інші курси професійної освіти в США.

Тести для оцінки знання англійської мови

Для вступу до вишів США українцям необхідно здати мовний тест TOEFL або IELTS. Вимоги за результатами цих двох тестів залежать від ВНЗ, освітнього ступеня і конкретної спеціальності.

Основною відмінністю між двома тестами є варіант англійської мови, який використовується для перевірки знань. TOEFL ґрунтується на американській, а IELTS — на британській англійській. Як відомо, в двох варіантах англійської є відмінності і в написанні, і у вимові, і в лексиці, і в граматиці.

Якщо говорити про структуру тестів, то обидва вони складаються з чотирьох розділів: читання, слухання, усне і письмове мовлення. Зазначимо, що тест TOEFL здається лише в електронному вигляді, в той час як IELTS — і на комп'ютері, і на папері. В секції Speaking в першому випадку абітурієнт записує текст на мікрофон (після чого запис прослуховує та оцінює комісія експертів), а в другому — спілкується з екзаменатором, який одразу ж аналізує відповіді студента і здатність висловлюватися англійською.

З першого погляду здається очевидним, що для вступу в США краще готуватися до здачі TOEFL. Однак у тесту IELTS також є свої переваги. Більше про різницю між цими тестами і про те, який з них краще здавати, можна прочитати в нашій статті.

Якщо студент не набрав необхідний бал TOEFL або IELTS, він може пройти посилену мовну підготовку, яку пропонують американські виші.

Karandash спеціалізується на програмах вищої освіти в США. Для підготовки до вступу ми пропонуємо мовні програми в мовному середовищі, часто на кампусах університетів США.  

Академічні тести для вступу до вишів США

Тести для визначення загального рівня навичок студента залежать від освітніх програм.

SAT або АСТ для вступу на бакалаврат

Щоб вступити на бакалаврат у США, абітурієнтам потрібно здати SAT або ACT. Ці тести нагадують українське ЗНО і проводяться 6 або 7 разів на рік. В іноземних абітурієнтів немає обмежень по числу спроб здачі таких тестів, а авторизовані екзаменаційні центри для проходження оцінювання є в більшості країн світу. В Україні таких центрів лише три, і всі вони розташовані в Києві:

  • Kyiv Medical University of UAFM, вул. Антона Цедіка, 7;
  • American Councils for International Education: ACTR/ACCELS, вул. Еспланадна, 20;
  • Kyiv International School, пров. Святошинський, 3-А.

Всі університети і коледжі Америки приймають результати як SAT, так і ACT. Тому українські абітурієнти можуть зупинитися на будь-якому з них і сміливо подавати документи в американські вищі навчальні заклади.

Різниця між тестами полягає в тому, що в SAT екзаменованому відводиться більше часу на відповідь, ніж в ACT. Крім того, в тесті ACT є окрема секція Science, де розміщені запитання з галузі природничих наук. Цей розділ тесту створений для перевірки розуміння наукових процесів, що дуже важливо і затребувано в сучасному світі. Однак це не означає, що в SAT запитань із природознавства немає. Ця тематика просто не виділена в окрему частину тесту, а розкидана по різних його секціях.

В цілому, тест ACT має більш просту і зрозумілу форму, і саме його обирає більшість іноземних студентів. Для здачі SAT важливо вміти аналітично мислити і на досить високому рівні знати англійську граматику й аргументацію. Якщо з цим у абітурієнта все в порядку, він цілком може випробувати свої сили в SAT. До того ж, як уже зазначалося, в цьому тесті дано більше часу на вирішення завдань.

Основні відмінності між SAT і ACT:  

 
 

Тест SAT 

Тест ACT 

Тривалість

3 години без есе

3 години 50 хвилин з есе (факультативно) 

2 години 55 хвилин без есе

3 години 35 хвилин з есе (факультативно) 

Структура 

Читання

Письмо та лексика 

Математика 

Есе (за бажанням) 

Читання

Англійська 

Математика 

Природознавство

Есе (за бажанням) 

Використання калькулятора 

Секція математики розділена на дві частини: з допомогою і без допомоги калькулятора

Дозволено протягом усього тесту

Оцінка 

400-1600 балів

1-36 балів 

Зазначимо, що якщо мовні тести є обов'язковими, то тести SAT і ACT можна й не здавати. Але в такому випадку студенту доведеться пройти спеціальну підготовку до вступу.

Вступ до університетів США без іспитів

Вступити у США без іспитів можна завдяки підготовчій програмі Pathway. Навчання на такій програмі проходить або на базі того університету, до якого учень бажає вступити, або в спеціальних освітніх центрах. Як правило, навчання на програмі Pathway триває один або два семестри і включає вивчення і активну практику англійської мови, предмети першого курсу американського вишу та інші дисципліни для зарубіжних студентів.

Програма Pathway проходить на базі університету. Вона адаптована для іноземних студентів, для яких англійська мова не є рідною. Перший рік навчання по такій програмі вважається за перший рік навчання в університеті. Ви нічого не втрачаєте! Університети, де доступна така програма, уточнюйте у спеціалістів Karandash.

Здавати перераховані вище тести для вступу на бакалаврат у США чи ні — особисте рішення кожного студента. Але варто враховувати, що проходження цих тестів підвищує шанси на вступ і дозволяє знизити вартість навчання.

GMAT або GRE для вступу на магістратуру

Для вступу на магістратуру в США студенти з-за кордону здають тест GRE або GMAT.

Ці два тести схожі між собою і включають математичну, вербальну й аналітичну секцію. У GMAT, крім цих трьох розділів, є ще й четвертий — Integrated Reasoning, в якому перевіряються логічні та аналітичні здібності студента, вміння приймати власні рішення і виробляти ефективну стратегію роботи.

Незважаючи на те, що американські ВНЗ приймають результати обох тестів, для студентів з переважаючим образним мисленням (наприклад, на гуманітарних спеціальностях) більше підійде тест GRE. Тим, у кого краще розвинена здатність до аналітики, варто здавати GMAT. Зазвичай GMAT обирають студенти, які подають документи в бізнес-школи, на програму MBA, EMBA, MSc, на магістерські та докторські програми у сфері менеджменту, економіки, фінансів, управління, лідерства і так далі.

Основні відмінності між GRE та GMAT:  

 
 

Тест GRE 

Тест GMAT 

Тривалість

3 години 45 хвилин 

3 години 30 хвилин 

Структура 

Analytical Writing (Аналітичне письмо, 2 есе); 

Verbal reasoning (Вербальна секція); 

Math (Математика); 

Експериментальний блок (математичний або вербальний). 

Analytical Writing Assessment (Аналітичне письмо, 1 есе); 

Integrated Reasoning (Інтегроване міркування);  

Quantitative (Математика); 

Verbal (Вербальна секція). 

Термін дії сертифікату 

5 років

5 років

Оцінка 

260-340 балів

200-800 балів

Більша частина американських університетів не приймають студентів на навчання в магістратурі та докторантурі без наданих результатів GRE або GMAT. Але в деяких випадках абітурієнтам дають GRE/GMAT waiver — можливість бути зарахованим без здачі тесту за умови високих балів у дипломі бакалавра. Також вступити до магістратури можна після проходження спеціальної підготовчої програми при університеті. Тоді підтверджувати свої знання здачею тесту GRE/GMAT також не доведеться.

Для вступу на деякі вузькопрофільні професійні програми студенти здають тест, унікальний для обраної галузі знань. Такий тест вимагає більш серйозної підготовки і перевіряє готовність студента вчитися і працювати в бажаній області. Випускники таких спеціальностей отримують ліцензію на діяльність в цій сфері, тому і вимоги до вступу суворіші.

В юридичних вишах вимагають результати тесту LSAT (Law School Admission Testing Program), в медичних школах — MCAT (Medical College Admission Test), на фармацевтичних факультетах — PCAT (Pharmacy College Admission Test), у школах стоматології — DAT (Dental Admission Testing Program) .

Варто зазначити, що крім тестів, члени приймальних комісій у вишах США не менше уваги звертають на мотиваційний лист, середній бал шкільного атестата або бакалаврського диплома, резюме, рецензії, позакласну діяльність студента і так далі. Тому до підготовки до вступу в американський ВНЗ необхідно підходити комплексно і приділяти увагу кожному аспекту.

Підготовка до навчання за кордоном розпочинається мінімум за 1 рік. Якщо ви маєте на меті вступити в рейтингові університети та селективні школи, то розпочинати підготовку варто ще раніше - за 1,5 роки до бажаної дати початку навчання.

Якщо вам складно розібратися в тому, який тест краще здавати і як відбувається подача документів до університетів США, фахівці агентства Karandash проконсультують вас з усіх питань вступу до Америки: вибір навчального закладу, підготовка і подача документів, оформлення студентської візи, отримання стипендії, підбір і бронювання житла та багато іншого.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все