Нідерландці займаються експортом, дослідженнями та інноваціями, а також амбітні з екологічної точки зору, тому не дивно, що Нідерланди є надзвичайно привабливими для світової промисловості та інвесторів. Відкриваються нові компанії та з'являються нові робочі місця та є потреба у нових кадрах. Тому популярні спеціальності в Нідерландах такі привабливі для іноземних студентів.

  1. Країна з високим рівнем життя (#11 in overall Rankings out of 80 countries in 2019).
  2. Одна з найщасливіших країн світу (#5 in World Happiness Report 2019).
  3. Інноваційна та технологічна країна (#4 out of 130 countries Global leaders in innovation 2019).

Навчання в Нідерландах на популярних програмах дозволить не тільки отримати якісні знання, а й легко знайти високооплачувану роботу. Щоб вам було простіше визначитися, експерти освітньої агенції Karandash зібрали популярні спеціальності в Нідерландах в один список. 

Затребувані спеціальності в Нідерландах:

  • Інженерія;
  • Ігровий та графічний дизайн;
  • Комп'ютерні науки та IT;
  • Міжнародний бізнес;
  • Комунікації;
  • Природничі науки;
  • Право.

Розглянемо особливості та перспективи кожної спеціальності.

Найпопулярніші професії Нідерландах

Інженерія

Як світовий лідер у проектуванні, виробництві та розробці високотехнологічного обладнання та продукції, Нідерланди лідирують як у галузі державно-приватних досліджень, так і в галузі «відкритих інновацій», а регіон Брейнпорт Ейндховен названий «найрозумнішим регіоном світу» у 2011 році.

Голландці - експерти в галузі гідротехніки, захисту від повеней, фундаментних технологій та інфраструктури. Вони відомі своєю здатністю проектувати та будувати бар'єри та греблі, відновлювати землю за допомогою високотехнологічних днопоглиблювальних робіт та проектувати цілі прибережні райони та гавані. Голландці також процвітають у будівництві та обслуговуванні річок і є першопрохідцями у будівництві з урахуванням клімату, яке дозволяє проводити будівельні роботи в районах, схильних до повеней.

У Нідерландах є інноваційна хімічна промисловість, яка робить значний внесок в економіку. Деякі з провідних хімічних компаній у Нідерландах – це AkzoNobel, Shell, DSM, Purac, MSD та ECN.

Перспективи:

На голландському ринку праці спостерігається нестача інженерів у галузі автомобілебудування, отож є чудова можливість працевлаштування для нових випускників.

Також аналіз ринку незмінно показує, що існує гостра потреба у професіоналах із комбінованим технічним та управлінським досвідом. Фахівці напряму “промислова інженерія та менеджмент” можуть розпочати кар'єру в якості менеджерів по продукту, беручи участь у розробці нових інноваційних продуктів.

ІТ-інженери, що спеціалізуються на IEM, можуть розробляти незалежні складні інформаційні системи, що використовуються, наприклад, фінансовими установами або урядами, а також інформаційні системи, що використовуються для управління виробничими процесами або для управління якістю.

Де вивчати інженерні спеціальності в Нідерландах:

Середня зарплата: $57 582 на рік.

Університети Нідерландів

Ігровий та графічний дизайн

Нідерланди – справжній центр розробки ігор. Цю галузь підтримують кілька організацій, у тому числі Dutch Game Garden, Голландська ігрова асоціація та GamesIndustry.biz.

Ринок онлайн-ігор у Нідерландах є третім за розміром у Європі. На ринок онлайн-ігор припадає 12,2% західноєвропейського ринку онлайн-ігор.

Відомі щорічні заходи голландської ігрової індустрії включають INDIGO, демонстрацію інноваційного ігрового дизайну; Фестиваль ігор - захід для грального бізнесу та підприємців; та Global Game Jam NL, частина Global Game Jam, яка проходить у всьому світі.

Ігровий дизайн - неймовірно популярний вибір серед молодих людей з творчим чуттям та навичками комп'ютерного програмування. Вивчення ігрового дизайну може допомогти вам розвинути вашу пристрасть до комп'ютерних ігор, а також дозволить вам подумати про кар'єру в різних галузях.

Перспективи:

Можливості працевлаштування у сфері мистецтва та анімації існують у таких секторах: розробка комп'ютерних ігор та електронні розваги, візуалізація дизайну, анімація, виробництво візуальних ефектів, інтерактивний дизайн, інтерактивне аудіо, створення контенту для телебачення, кіно, реклами та маркетингу.

Типові посади: художник комп'ютерних зображень (CGI), аніматор, модельєр, набірник, художник з ефектів, технічний директор (TD), провідний дизайнер, дизайнер інтерфейсу користувача, креативний директор.

Крім того, зараз у всьому світі спостерігається нестача програмістів ігор і постійний попит на першокласних програмістів, які мають знання в галузі розробки додатків з використанням проміжного програмного забезпечення, такого як ігрові движки.

Де вивчати:

Середня зарплата: $47 918 на рік.


Читати також: Найкращі університети в сфері моди та дизайну


Чому варто обрати Нідерланди?

Высшее образование в Нидерландах 2020Навчання англійською
2000+ англомовних програм — найбільша кількість в Європі
Высшее образование в Нидерландах 2020Низька вартість навчання
від 7000 євро за рік без урахування можливих стипендій
Высшее образование в Нидерландах 2020Розташування в центрі Європи
низька вартість перельотів
Высшее образование в Нидерландах 2020Великий шанс отримати стипендію
від 2500 до 10000 євро у вигляді знижки на вартість навчання
Высшее образование в Нидерландах 2020Легальне працевлаштування після навчання
12 місяців на пошук роботи після завершення навчання
Высшее образование в Нидерландах 2020Легкість в отриманні візи
відсутні вікові обмеження

Комп'ютерні науки та IT

Ймовірно, багато хто знає, що «Bluetooth» протокол та Wi-Fi, без якого ми не уявляємо наше життя, були розроблені нідерландськими інженерами. Не зайвим буде сказати, що завдяки технологічності та інноваційності країна займає почесне місце як найбільший експортер IT послуг. У цьому питанні країну обходять лише США, Великобританія та Німеччина.

Нідерланди можуть похвалитися тим, що 70% інновацій пов'язані саме з IT-інфраструктурою, яка не має рівних. Країна – європейський лідер у сфері вбудованих систем та світовий лідер у виробництві обладнання для виготовлення мікрочипів. На замітку тим, хто планує навчання в ігровій сфері – Нідерланди джерело компаній, які займаються розробкою комп'ютерних та мобільних ігор.

Крім того, уряд країни активно співпрацює, зокрема з приватними компаніями, розширюючи межі в таких галузях, як паралельні обчислення, моделювання, вбудовані системи, мультимедійні технології та віртуальні лабораторії.

Ідеальне місце для вивчення комп'ютерних наук – це регіон Амстердама, тут чудове інноваційне середовище для навчання та старту кар'єри в IT.

Перспективи:

Після завершення цієї програми у вас буде основа навичок та компетенцій, щоб працювати дизайнером чи розробником ігор, або розпочати свій власний бізнес. Крім того, ви також зможете працювати дизайнером мультимедіа або розробником мультимедіа у творчій індустрії.

Можливості працевлаштування у сфері гейм-дизайну та анімації існують у таких секторах: розробка комп'ютерних ігор та електронні розваги, анімація, виробництво візуальних ефектів, інтерактивний дизайн, інтерактивне аудіо, створення контенту для телебачення, кіно, реклами та маркетингу.

Де вивчати IT спеціальності в Нідерландах:

Середня зарплата: $51 656 на рік.


Читати також: Де вчитися на гейм-дизайнера?


Міжнародний бізнес

Нідерланди входять до європейських країн з найбільшою кількістю викладачів англійської мови у сфері бізнесу. Це пов'язано з тим, що близько 95% населення Нідерландів вільно розмовляють англійською.

Тутешні університети не лише надають відмінні послуги для студентів, а й мають міцні зв'язки із галуззю. Розмірковуючи про досвід роботи та можливості працевлаштування в Нідерландах, більшість студентів зосереджуються на Амстердамі. Проте економіка країни набагато різноманітніша. Світовий порт Роттердам, де знаходиться Роттердамська бізнес-школа, є ідеальним місцем для тих, хто хоче розпочати кар'єру у сфері торгівлі чи судноплавства. Сила Фрісландії в галузі водних технологій дає студентам бізнес програм Стенденського університету прикладних наук перевагу в цій галузі. Гаага, місто миру та справедливості, пропонує безпечне бізнес-середовище для компаній у сфері інформаційних технологій, гостинності, енергетики та права. Це головна перевага для студентів-підприємців Гаазького університету прикладних наук. Отримання бізнес-ступеня в університеті Нідерландів може стати однією з головних кар'єрних переваг.

Перспективи:

Випускники знаходяться у всьому світі і працюють у провідних світових компаніях, таких як Google, IBM, Rabobank, Volkswagen, PwC та Philips. До найпопулярніших ролей відносяться: менеджер з маркетингу та продажу, менеджер з фінансів та бухгалтерії, бізнес-консультант, менеджер проекту, підприємець.

Де вивчати:

Середня зарплата: $56 279 на рік.

Комунікації

У сучасному світі, коли міжнародні бренди наповнюють ринок, а глобальна конкуренція жорсткіша, кваліфікований менеджер зі зв'язків із громадськістю вкрай важливий. Необхідність чітких зовнішніх і внутрішніх комунікаційних стратегій у будь-якій організації зараз сильніша, ніж будь-коли.

Програма бакалаврату в галузі комунікацій готує студентів, щоб вони стали фахівцями у галузі бізнесу, маркетингу та комунікацій. Вони навчаються формулювати стратегічні плани комунікації та складати план дослідження.

Крім того, студенти дізнаються про рекламу, цифрових медіа, дизайн та зв'язки з громадськістю, щоб отримати хороші знання у всіх аспектах професії.

Щоб розширити міжнародний досвід, студенти проводять частину свого навчання за кордоном, навчаючись в одному з університетів-партнерів, проходячи практику та виконуючи випускні завдання у компанії у будь-якій точці світу.

Перспективи:

Після закінчення навчання можна отримати роботу: директора по роботі з клієнтами, менеджера з маркетингових комунікацій, менеджера зі зв'язків з громадськістю та менеджера з корпоративних комунікацій.

Де вивчати:

Середня зарплата: $50 135 на рік.

Природничі науки

Нідерланди дали світу видатних математиків, науковців та медичних дослідників, у тому числі шістнадцяти лауреатів Нобелівської премії та інших всесвітньо визнаних діячів: від Стевіна, Снеля та Гюйгенса в 17 столітті до Лоренца, Камерлінг-Оннеса, Буйса Баллот, Де Фріза, де Сіттера і Оорта в 19-20 століттях.

Останню Нобелівську премію було присуджено у жовтні 2010 року Андре Гейму в області фізики. Він розділив премію з Костянтином Новосьоловим, який отримав докторський ступінь в Університеті Радбауд в Нідерландах.

Студентів з Нідерландів постійно заохочують до творчості та новаторських ідей, виходити за рамки традиційних рішень та методологій. 

Якщо у вас є пристрасть до досліджень, відкриттів та інновацій в галузі науки, тоді варто подумати про програму з викладанням англійською мовою в тутешньому університеті.

Перспективи:

Більшість випускників працюють дослідниками в університеті. Також вони дуже добре представлені у фармацевтичній, харчовій та соціальній організаціях, таких як Heart Foundation, Diabetes Fund, а також на консультативних посадах в уряді. Є також багато можливостей у галузі освіти, особливо на університетському рівні.

Де вивчати:

Середня зарплата: $46 200 на рік.

Освіта в Нідерландах

Право

Правова система Нідерландів є однією з найефективніших і найдемократичніших у світі. Підтвердженням є Індекс верховенства закону, який є глобальним порівнянням 97 національних правових систем (опубліковано у жовтні 2012 року). У цьому індексі, розробленому некомерційною організацією The World Justice Project (WJP), Нідерланди отримали дуже високий індекс функціонування громадянського права та прозорості уряду. Нідерланди посіли друге місце серед 97 розглянутих правових систем.

Гаагу називають юридичною столицею світу, і тут розташовано багато міжнародних судів: у тому числі Міжнародний Суд, Постійний арбітражний суд, Спеціальний трибунал Лівану, європейські судові та поліцейські організації Євроюст і Європол, Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХВ) та Міжнародний кримінальний суд. Політика безпеки Нідерландів заснована насамперед на членстві в НАТО, до якого Нідерланди приєдналися як член-засновник у 1949 році.

Крім того, Нідерланди є одним із засновників Європейського Союзу.

Перспективи:

Випускники працюють у міжнародних організаціях, таких як Європейський Союз та Організація Об'єднаних Націй, розробляють міжнародні закони та постанови чи працюють радниками з правових чи політичних питань.

Після подальшого навчання в аспірантурі випускники можуть отримати кваліфікацію для роботи в ролі дипломатів, як державні службовці у національних міністерствах, ЄС, ООН або інших міжнародних організаціях, у неурядових організаціях (наприклад, Amnesty International або Greenpeace), у міжнародному комерційному секторі (наприклад, Unilever або Shell), або в академічному навчанні та дослідженнях.

Де вивчати:

Середня зарплата: $80 000 на рік.

Навчання в Голландії: переваги перед іншими країнами

  1. Велика кількість англомовних програм (більше 2000+ програм, 95% населення розмовляє англійською).
  2. Доступність освіти від 7500 € на рік у прикладних університетах та від 9000 € на рік у дослідницьких.
  3. Стипендії від 2500 до 5000€.
  4. Віза на пошук роботи на 12 місяців після закінчення навчання 95% працевлаштовуються протягом 6-12 місяців.
  5. Немає вікових обмежень для навчання та отримання візи.
  6. Високий рівень університетів: високі позиції у міжнародних рейтингах, а також державна система стандартів та контролю якості.

Що потрібно для вступу до ВНЗ у Нідерландах?

Затребувані професії потребують наявності хороших оцінок та високого рівня знань англійської мови ще до вступу.  

Вимоги вступу до вищого навчального закладу Нідерландів залежать від типу вишу: у прикладному та дослідницькому університеті вступні вимоги будуть різні. При цьому основні пункти залишаються однаковими.

Для вступу до ВНЗ у Нідерландах потрібні:

  • атестат про здобуття середньої освіти / диплом бакалавра;
  • сертифікат, що підтверджує рівень володіння англійською IELTS від 6.0 для бакалаврату та від 6.5 для магістратури.;
  • анкета/заява;
  • мотиваційний лист.

Більше про різницю між університетами та вступними вимогами дивіться у нашому відео:

Сподіваємося, що цією статтею ми відповіли на ваші запитання щодо затребуваних спеціальностей у Нідерландах.

Бажаєте здобути вищу освіту в Нідерландах? Зверніться до експертів освітньої агенції Karandash. Ми знаємо всі затребувані спеціальності в країні, а також допомагаємо сотням студентів здійснити їхню мрію та здобути освіту за кордоном.

Зв'язатися з нами можна, заповнивши форму нижче або зателефонувавши за номером: +38 (050) 313-10-21.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все