У Сполучених Штатах Америки після школи випускники йдуть навчатися до університету або коледжу. Абітурієнти з України також можуть обрати ці заклади. Давайте розберемося, в чому різниця, і куди краще піти вчитися українцю.

Університети у США

Університет у США – це великий комплекс, який здійснює декілька видів діяльності: навчальну, наукову та дослідницьку. Вищий навчальний заклад розрахований на кілька різних галузей, де навчаються тисячі студентів. З університетів випускаються бакалаври, магістри та аспіранти.

Університети поділяються на державні та приватні. У перших навчаються декілька тисяч студентів за порівняно невисоку вартість. Американський університет державного статусу підпорядковується штату, у якому він розташований. Людині з іншого штату навчання у цьому ВНЗ вийде дорожче, ніж місцевому студенту.

Приватні установи беруть за навчання набагато вищу плату, ніж державні. Кількість студентів там менша. Але різниці щодо якості навчання у цих двох видів вищих навчальних закладів немає. Частина університетів називається коледжами, хоча фактичний статус у них інший. Дартмутський коледж, наприклад, – це приватний дослідницький університет, член асоціації Ліги Плюща. Він складається з кількох шкіл та навчальних закладів з різними програмами спеціалізації.


Читати також: Найбільш високооплачувані професії в США


Студенти під час навчання можуть здобути науковий ступінь, займатися науковими дослідженнями.

Через те, що в одному навчальному закладі може навчатися до 10 000 осіб, там організовані студентські містечка, які призначені для влаштування дозвілля учнів. Студенти ходять у кафе, займаються спортом у тренажерних залах, басейнах, закуповуються у магазинах, відвідують бібліотеки. У студмістечках створюються всі сприятливі умови для відпочинку та навчання.

Коледжі США

Коледж у США − це установа, яка спрямована виключно на навчання студентів і не веде дослідницьку діяльність. До коледжу вступають студенти з чітко визначеною майбутньою спеціальністю.

Також у коледжах діють програми доуніверситетської підготовки. А завдяки гнучкому графіку навчання студенти часто мають можливість підробляти. Коледж у США випускає бакалаврів та молодших спеціалістів зі ступенем Associate Degrees. Остання програма передбачає дворічне навчання, після якого студент отримає диплом та знання спеціаліста молодшої ланки. Навчання на Associate Degrees можна порівняти із середньою спеціальною освітою в Україні. Частина закладів підготовляють студентів для подальшого переведення до університету. Навчання триває від 2 до 4 років. У муніципальних коледжах (community colleges) діють як дворічні, так і чотирирічні програми. Також чотирирічні програми навчання можна пройти в гуманітарних коледжах – liberal arts colleges, більшість яких – приватні.

Навчальні заклади можуть мати статус підрозділу або факультету ВНЗ. У Гарвардському Університеті є Гарвардський Коледж, який займається підготовкою бакалаврів з гуманітарних дисциплін. Розташований він на території кампуса і є частиною вишу.

Коледжі спеціалізуються на одному напрямку. Так, наприклад, Kendall College при Національному університеті Луї (NLU) у Чикаго – приватний заклад, який спеціалізується на кулінарії та управлінні гостинністю.

Університет vs. Коледж: основні відмінності

Коледж в Америці від університету відрізняється такими факторами:

  • Меншим вибором академічних дисциплін. Коледжі обмежені одним напрямком, в той час як університети можуть спеціалізуватися на гуманітарних, точних науках одночасно. При бажанні студент легко може змінити спеціальність під час навчання.
  • Відсутність можливості отримання ступеня доктора. Знайти коледж, який пропонує навчання за магістерськими програмами, також досить складно. Найвищий ступінь, який можна отримати у більшості коледжів – бакалавр. Для більш серйозних ступенів треба переходити до університету.
  • У коледжах не передбачена науково-дослідна діяльність. Справа не лише у меншому фінансуванні коледжу, або його слабких можливостях порівняно з університетом. Ступінь бакалавра не передбачає додаткових занять за програмою.
  • Меншою кількістю ресурсів для розвитку потенціалу учнів. Університет має більші можливості для фінансової підтримки студентів, може видавати їм гранти, має обширну науково-матеріальну базу.
  • Кількістю студентів та територією. Коледж США може входити до складу університету, знаходитися на його території. Університет здатний навчати у десятки разів більше студентів, ніж коледж.
  • Вартістю за рік навчання. У державних університетах середня річна вартість навчання – понад 23 000 доларів, у приватних – понад 30 000 доларів, у коледжах – від 10 000 доларів.

Що обрати – університет чи коледж?

В академічному співвідношенні коледжі та університети рівнозначні. Якщо студенту важливий великий вибір програм, він хоче продовжувати навчання після здобуття ступеня бакалавра, то для нього найкращим вибором буде університет. Студентам, які вирішили пов'язати своє майбутнє з наукою, також найкращим рішенням буде вступити до університету. Науково-дослідницька діяльність є лише в університетах. І їхня репутація вища, ніж у коледжу. Роботодавці віддають перевагу студентам із дипломом університету Америки.

Університети США

Коледж – оптимальний варіант для тих, кому цікаве навчання у невеликих групах, де можна взаємодіяти з викладачем. Такі заклади мають вузьку спеціалізацію, яка дозволяє глибоко вивчити конкретний напрямок. Якщо студент зрозуміє, що освіти на рівні коледжу йому недостатньо, він завжди зможе вступити після нього до університету.

Зазвичай навчання у приватному навчальному закладі дорожче, ніж у державному. Американці розробили так звану програму «2+2», яка допомагає отримати диплом із мінімальними фінансовими витратами. Дворічну програму можна пройти у державних коледжах – найбюджетніших закладах.

Перші два роки навчання у будь-якому ВНЗ США – загальна освіта, куди входять гуманітарні, соціальні та природничі науки. На третьому курсі розпочинається профільне навчання. Участь у програмі «2+2» дозволяє заощадити на перших роках навчання, обрати напрямок та вступити до університету з потрібним профілем. Щорічно це право використовують майже 100 000 іноземних студентів. Муніципальні коледжі та університети працюють спільно за цією програмою, щоб усі запропоновані ними курси доповнювали один одного у спільній комплексній програмі навчання.


Читати також: Навчання digital маркетингу в Європі та США


Переваги програми «2+2»:

  • Економія коштів. Навчатися в Сполучених Штатах Америки в коледжі дешевше.
  • Легко вступити іноземним студентам, іммігрантам та віковим абітурієнтам, які мають необхідність здобути першу вищу освіту.
  • Підтримка та допомога студентам дає можливість їм легше освоїтися в університеті.

Ще обираєте, куди вступити? Подумайте над тим, що вам потрібно від вищої освіти, оцініть свої фінансові та часові можливості. Чим більше сил і коштів ви збираєтеся вкласти, тим більш статусну установу варто вибрати. Загалом, в Америці слова «університет» або «коледж» не кажуть ні про вартість навчання у конкретному виші, ні про якість навчальної програми. Більшість американців не поділяють ці поняття за змістом.

Наші спеціалісти з освіти за кордоном дадуть відповіді на ваші запитання і допоможуть визначитися з вибором.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все