Вітаємо ви отримали letter of acceptance і їдете на навчання в іншу країну. Тепер виникає цілий ряд питань. Що потрібно студентам? Як зробити так, щоб адаптація на новому місці пройшла швидко і безболісно? Як звикнути до нового графіка та іншої системи освіти? І як бути з особливостями менталітету в новій країні? Про це ми зараз і поговоримо.

Поради студентам як вести себе в виші від фахівців Karandash.

1. Не бійтесь. 

Так, може звучати банально, але за роки роботи в сфері освіти за кордоном ми бачили різні ситуації і адаптація студентів за кордоном проходить по-різному. Тому поради першокурсниками ми завжди починаємо саме з цієї фрази. Ви не перші і не останні іноземні першокурсники в університеті. Спеціально для вас виш проводить орієнтаційний тиждень, який допоможе освоїтися, зрозуміти що потрібно робити студенту і вивчити кампус і викладачів ще до початку навчання. Детальніше про орієнтаційний тиждень читайте тут >>

Крім цього, уважно вивчіть сайт університету. Там часто вивішують поради для студентів.

Якщо ви щось не почули, не зрозуміли, не знаєте куди йти, завжди запитуйте допомоги у інших студентів і викладачів. Вони з радістю допоможуть розібратися у вашій ситуації і дадуть корисні поради студентам 1 курсу. 

Не переживайте, за кордоном викладачі легко спілкуються зі студентами по-дружньому.

2. Опануйте тайм-менеджмент.

Системи освіти США, Канади, Німеччини, Нідерландів та інших країн відрізняються від української в першу чергу тим, що вони орієнтовані на самостійну роботу студента. Вам доведеться робити багато самостійних досліджень і проектів. А для цього потрібно бути організованим. Саме правильний розпорядок дня допоможе вам швидше звикнути розподіляти нове навантаження. 

Користуйтеся додатками для планування справ. Від елементарних заміток і календарів в телефоні до просунутих планерів. 

Зробіть to do list, розставте пріоритети, визначивши важливість завдань, і не забудьте залишити час на відпочинок! Адже важко буде говорити про ефективність навчання, якщо ви будете спати на парах? 


3. Будьте активні.

Так-так, правило "спочатку ви працюєте на заліковку, а потім вона на вас" працює не тільки в Україні. Ми радимо максимально включатися в навчання і університетські заходи з перших днів. Таким чином ви покажете, що зацікавлені бути активним учасником життя альма-матер і приносити їй користь. Може займаєтеся професійно спортом? А може круто граєте на музичному інструменті і берете участь в конкурсах? Відмінників, які прославляють свій виш, можуть навіть нагородити стипендією за заслуги. Адже нікому не завадять заощаджені кілька тисяч доларів або євро? 

Крім цього, ваша активність допоможе зі стажуванням та працевлаштуванням після випуску, адже викладачі можуть дати шикарні рекомендаційні листи для роботодавців. 

4. Комунікація наше все.

Повертаємося до пункту 1. Не бійтеся запитувати і заводити нові знайомства. За кордоном великою популярністю користуються small talks - формат коротких світських бесід про все і ні про що. Вони дозволяють не просто практикувати іноземну мову, а й більше вникати в культуру іншої країни. Також, завдяки ним ви зможете легко налагодити дружні зв'язки з одногрупниками.  
У багатьох університетах також існують ком'юніті з діючих студентів і випускників, які дуже виручають, коли потрібно знайти житло, стажування або роботу. Не соромтеся запитувати про можливості!

5. Поважайте чужу культуру.

"У чужий монастир зі своїм статутом не ходять". Цей вислів добре підходить для всіх, хто переїжджає на навчання за кордон. У кожній країні є свої культурні особливості, які потрібно поважати і приймати. Звичайно, в середовищі міжнародних студентів на кампусі їх може і не бути, але вийшовши в місто ви їх точно помітите. 

Наприклад, британці славляться своїми манерами і ввічливістю. Більшість з них не підвищать голос і не скажуть прямо, якщо щось йде не так. Якщо в бізнесі вони відчують, що ви не чесні, то не будуть сваритись або кричати. Вони просто перестануть з вами працювати. А в США прийнято бути "милим". Побажати приємного дня, посміхнутися і зробити комплімент будь-якому зустрічному на вулиці - це все частина звичайного дня американців. Те ж саме стосується і чайових. Навіть якщо обслуговування вам не сподобалося, а їжа була огидною, американці справно залишають чайові. Тут просто так прийнято. Про веселі традиції в різних країнах можна почитати тут >>

І найважливіше - навчання за кордоном це важлива частина ланцюжка, але не кінцева мета. Думайте масштабніше наперед. Якості набуті під час студентського життя будуть дуже корисними в професійному житті, диплом престижного університету в Європі або Америці дасть вам можливість знайти високооплачувану роботу і реалізувати весь свій потенціал, а круті зв'язку з одногрупниками з усього світу подарують відмінний нетворкінг, який не купити ні за які гроші.

Сподіваємося, що наші корисні поради допоможуть вам швидше адаптуватися до навчання і зроблять студентське життя цікавим, продуктивним і веселим. 

А якщо у вас є ще питання про навчання за кордоном, записуйтеся на безкоштовну консультацію до нашого менеджера. Ми обов'язково з вами зв'яжемося!

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все