Ні для кого не є секретом, що навчання в більшості університетів України учням багатьох спеціальностей може дати лише гарний старт для самостійного навчання і поштовх у напрямку обраної професії. Навіть студенти, що отримали стипендію на навчання, рідко отримують пільги або додаткові стипендії, і роки навчання перетворюються у доволі важкий і непродуктивний досвід. Саме тому, останнім часом, молоді українці і українки почали активно практикувати вивчення іноземних мов і отримання грантів чи стипендій на навчання в країнах з більш насиченими і якісними програмами.

Записатись на консультацію

Хоч ідея доступного навчання за кордоном і стала досить популярною, зібрати актуальну інформацію на цю тему не так просто. Багато хто вважає, що якісну освіту англійською можна отримати виключно у Великій Британії чи Америці, але це не так. У цій статті ми розглянемо шість країн, які також пропонують іноземним абітурієнтам низку стипендій та престижну освіту англійською, німецькою чи французькою мовами.

Канада

Освіта в Канаді - щось подібне до золотої середини між Великою Британією та США. Ціни на навчання та проживання в Канаді будуть приблизно в 1,5 рази нижчими, ніж у раніше згаданих країнах.

У середньому вартість навчання у Канаді становитиме:

  • в коледжі: 14000 – 20000 CAD на рік;
  • в університеті: 22000 - 50000 CAD на рік.

Залежно від типу програми вартість навчання становитиме:

  • дипломна програма коледжу: 14000 – 18000 CAD на рік;
  • бакалаврат: 17000 - 45000 CAD на рік;
  • магістратура: близько 15000 CAD на рік;
  • післядипломна освіта: близько 15000 CAD на рік.

Витрати на проживання та харчування становитимуть від 10000 до 12000 CAD на рік. Але студенти можуть працювати, не більше 20 годин на тиждень, та не більше 40 годин - під час канікул, і частково покривати витрати під час навчання. Також широко поширені Co-op програми, які передбачають роботу під час навчання. Стажування за фахом є обов'язковою частиною програм. Стипендії іноземцям здебільшого надаються вже після вступу, на підставі успішності. Також існують спеціальні програми для студентів з України. 

Основними вимогами для абітурієнтів з України є свідоцтво про середню освіту, сертифікат TOEFL або IELTS і портфоліо для творчих спеціальностей.

Нідерланди

Вартість освіти в Нідерландах для іноземних студентів варіюється від 8 до 16 тисяч євро на рік, а витрати на проживання будуть значно нижчими, ніж в інших скандинавських країнах - близько 11 000 євро на рік. Деякі програми нідерландських університетів включають стажування, а працювати під час навчання можна до 16 годин на тиждень. Хоча в Нідерландах є своя мова, більшість жителів країни досконало володіють англійською, тому порозумітися з мешканцями країни буде нескладно, як і знайти там повністю англомовні програми.

Університети Нідерландів, загалом, дуже зацікавлені у залученні іноземних студентів та активно підтримують їх великою кількістю різноманітних стипендій, які можуть як давати знижку на навчання, так і покривати його вартість. Зазвичай, для отримання стипендії аплікант повинен подати заявку, яка виділятиме його досягнення, ідеї та цілі у вибраному напрямку серед інших аплікантів. У Нідерландах, як і в Канаді, існує міцна і усвідомлена студентська спільнота, тобто вчитися і жити там теж буде комфортно. Базові вимоги для вступу у Нідерландах не відрізняються від інших європейських країн – свідоцтво про середню освіту, сертифікат TOEFL чи IELTS, портфоліо для творчих спеціальностей. 

Німеччина

Здобуття вищої освіти в Німеччині користується особливою популярністю серед українців та українок. Основні причини такої популярності – можливість безкоштовної освіти для іноземців, висока якість навчання та можливість навчатися англійською мовою. Однак і тут є кілька моментів. Наприклад, німецька система навчання відрізняється від нашої - німці вступають до університету після закінчення 13 класів у загальноосвітній школі, тому щоб ваша заявка до вищого навчального закладу Німеччини була розглянута, вам потрібно або мати підтвердження закінчення двох курсів вищого навчального закладу у вашій країні, або пройти річний курс в Studienkolleg, який вирівнюватиме дворічну різницю між програмами СНД та Німеччини. Для вступу також необхідні мовні сертифікати та свідоцтво про середню освіту.


Читайте також: Навчання у Німеччині англійською мовою. Розкладаємо по поличках


Якщо ви успішно вступили до державного університету, ваш бюджет складатиметься з оплати невеликого студентського внеску один раз на семестр, який зазвичай становить 300-800 євро, та оплати проживання та харчування. Проживання у студентському гуртожитку коштуватиме від 300 євро на місяць, а харчування – близько 400 євро.

Іспанія 

Іспанська система навчання має досить унікальний формат, основою якого є індивідуальний підхід до кожного студента. Як і в багатьох країнах Європи, програми навчання в Іспанії йдуть в ногу з часом та мають невимушену, вільну форму, яка дає студентам простір для нових ідей та комфортного вивчення обраної спеціальності. Цей підхід буде актуальним для людей, які здобули часткову освіту в СНД, оскільки він кардинально відрізняється від української норми викладання. Незважаючи на те, що в основному, навчання в Іспанії проходить національною мовою, у багатьох вищих закладах можна знайти програми, які викладають англійською мовою.

Обрати університет в Іспанії

При присудженні стипендій та грантів Іспанія надає перевагу своїм громадянам, однак і без стипендій Іспанію можна вважати однією з найдешевших країн Європи для здобуття вищої освіти. Наприклад, навчання в державному університеті коштуватиме - від 1000 до 4000 євро на рік. Ціна на навчання в приватному університеті Іспанії стартуватиме від 6 тисяч на рік. Проживання та харчування студента в Іспанії становитиме близько 700-1200 євро, залежно від обраного типу розміщення.

Франція

Почнемо мабуть з того, що більшість програм у Франції викладаються національною мовою - французькою. Програми англійською мовою існують, проте їх менше і, отже, вони не такі різноманітні. Проте Франція має велику популярність. Головна причина такої популярності здобуття вищої освіти у Франції досить проста – держава дуже лояльно ставиться до іноземних студентів, вона щороку спонсорує державні університети, і всім учням, навіть іноземним, залишається сплачувати лише внески у розмірі 170 євро для бакалаврату та 240 євро для магістратури. У приватних університетах, які вважаються більш престижними, вартість навчання типова для європейського закладу, вона становить від 5 до 25 тисяч євро. На проживання та харчування студенту у Франції доведеться виділити від 900 до 1300 євро на місяць, залежно від міста, де проходить навчання.

По даним Campus France в державних університетах для іноземців оплата навчання — одна з найнижчих у світі та становить лише третину від вартості освітнього курсу. Іноземні студенти мають сплатити вступний внесок у розмірі

  • Бакалаврат: 2 770 євро
  • Магістратура: 3 770 євро

Атмосфера у французьких навчальних закладах та серед студентів дуже вільна та дружня. Студенти, як і в Нідерландах, часто практикують співжиття у великих квартирах, що допомагає їм знизити бюджет на проживання та відкладати гроші на подорожі.

Перед подачею документів необхідно скласти тест на знання французької мови DELF/DALF або англійської (IELTS/TOEFL).


Для більш детальної консультації:

+38 (050) 31–31-021
office@karandash.ua


Ірландія

Крім надзвичайної краси своєї природи, Ірландія відрізняється відкритістю по відношенню до іноземних студентів, що дає їм можливість спокійно здобувати знання та розвиватися у новому місці. Також в останні роки Ірландія стала основним IT центром Європи, що дає студентам класні опції стажування у великих успішних компаніях і, в результаті, дає їм гарний практичний досвід.

Вартість навчання у вищому освітньому закладі Ірландії є класичною для Європи. В середньому, річне навчання коштуватиме вам 12 – 30 тисяч євро. На щастя, для іноземних студентів в Ірландії діють різноманітні стипендії та гранти – внутрішні безпосередньо від університетів, державні та від незалежних організацій чи спонсорів. Умови отримання таких стипендій теж класичні – успішність у процесі навчання та професійні досягнення у своїх сферах. Проживання та харчування коштуватиме студентам 7 - 12 тисяч євро на рік, залежно від вибору міста, типу проживання (студентський гуртожиток чи оренда квартири з іншими студентами).

Дуже приємним бонусом є можливість для випускників та випускниць університетів залишатися в Ірландії на 2 роки після закінчення навчання для стажування та працевлаштування.


Читати також: Скільки коштує освіта за кордоном


Навчання за кордоном - це не тільки інвестиція у своє майбутнє та у свою професійну роль у житті. Навчання має бути важливою частиною життя, насиченою та цікавою. Цей яскравий час, проведений в університетах прогресивних країн, можна вважати продуктивним та корисним як для майбутнього, так і для сьогодення. І це, ми вважаємо, є однією з найважливіших причин вчитися за кордоном.

Щоб забезпечити собі доступне та комфортне навчання за кордоном, потрібно добре підготуватися. Потрібно заздалегідь вибрати ВНЗ серед найкращих університетів світу, ретельно вивчити вимоги до вступу. Як ми з'ясували, для вступу на магістратуру до закордонного вишу вимоги практично однакові: потрібно скласти тест з англійської мови, надати диплом бакалавра з високими відмітками, резюме, а також сильні та унікальні мотиваційні та рекомендаційні листи.

У підготовці до вступу та отримання кращої доступної освіти у світі вам готові допомогти фахівці агентства Karandash, надавши більш детальну інформацію про вступ до навчального закладу.

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все