За кількістю закордонних студентів Німеччина займає одне з провідних місць. Її університети високо цінуються у Європі. Понад 400 вишів пропонують освіту у різних напрямках. У статті ми докладно розповімо про навчання у Німеччині англійською мовою.

Для більшості навчальних закладів характерно, що серед викладачів багато практиків, які працюють у великих підприємствах. Це дає випускникам більші можливості для стажувань та працевлаштування. Навчання англійською в Німеччині – чудова інвестиція у майбутнє.

Можливості для українців

Державні заклади надають для громадян України можливість безоплатної освіти. Оскільки виші активно беруть участь у програмах обміну студентами, для українців надається чудова можливість навчання у провідних університетах Європи.

Щоб надолужити різницю в освітніх системах різних держав, заснована система університетських коледжів (Studienkolleg).

Чи потрібно знати німецьку мову при навчанні англійською мовою в Німеччині?

Розглянемо всі тонкощі навчання у Німеччині англійською.

Для вступу до університету на англомовну програму знання німецької не є обов'язковою умовою. Упевнене знання англійської – це половина успіху під час вступу. Майже всі жителі Німеччини володіють англійською мовою досить добре.

Навчання в Німеччині англійською для українців не відрізняється за вартістю від німецькомовних програм. Абітурієнти, які не володіють німецькою мовою, можуть обрати низку спеціальностей, які пропонують заняття англійською. Кількість таких навчальних програм у німецьких вишах перевищує 1700. Деякі приватні університети Німеччини практикують навчання виключно англійською мовою.

Незважаючи на вищесказане, ми радимо вивчити німецьку на базовому рівні, – у різних містах Німеччини вимоги відрізняються.

Якщо рівень вашого володіння англійською мовою недостатній, підвищити її до рівня С1 можна пройшовши мовні курси.

Якщо ви сумніваєтеся, чи вчитися в Німеччині англійською, то знайте, що після випуску з університету дипломованому бакалавру можна протягом 18 місяців законно перебувати на території держави. Такий термін виділяється для пошуку роботи. Фактично, закінчивши вищий навчальний заклад, півтора роки можна проживати в країні без офіційного працевлаштування на законних підставах, оримуючи грошову допомогу.

Студенти закладів вищої освіти Німеччини з громадянством однієї з країн ЄС можуть працювати стільки ж, скільки й німецькі студенти: до 20 години на тиждень у навчальний час і до 40 годин на тиждень на канікулах. Учні з інших країн мають право на офіційне працевлаштування до 120 повних днів (8-годинний робочий день) на рік. Той, хто хоче працювати більше, має отримати дозвіл Федерального агентства з праці та відомства у справах іноземців. Рішення відомства залежатиме від ситуації на ринку праці у конкретному регіоні.

Приватний чи державний?

Чи виправдані високі витрати на освіту у приватних університетах? − поширене питання, яким задаються абітурієнти.

  • На сьогоднішній день більшість студентів навчається у приватних університетах.
  • У приватних університетах можна отримати підготовку на найвищому рівні в таких напрямках, як бізнес та фінанси. Це чудова інвестиція у майбутнє дипломованого бакалавра/магістра.
  • У приватних вишах освіта більше орієнтована на практику, ніж на теорію. Студенти відточують отримані знання на реальних завданнях – проходять практику та стажування у компаніях.

Таким чином, стає зрозумілим, чому багато абітурієнтів, незважаючи на високу ціну, все ж таки віддають перевагу приватним вишам.

Університети в Німеччині

Більшість приватних університетів забезпечують випускників роботою. До речі, у разі відмови роботодавцем працевлаштувати випускника приватного університету, вищий навчальний заклад компенсує частину суми за навчання. Така практика дозволяє мінімізувати проблеми з працевлаштуванням для своїх студентів.

Наявність кампусу – ще одна перевага приватних університетів. Кампуси – це студентські містечка з власною інфраструктурою.

Є така традиція: колишні студенти престижних університетів, які очолюють концерни та корпорації вважають за краще брати на роботу випускників своєї Альма-матер. Тим самим вони підтримують престиж вишу.

Державні університети Німеччини з навчанням англійською мовою (Staatliche Universitäten) готують спеціалістів для різних галузей виробництва, виховують кваліфіковані кадри для наукової та викладацької діяльності. Вони забезпечують єдиний стандарт якості освіти.

Серед державних вишів дуже популярні прикладні спеціалізовані вищі навчальні заклади (Hochschule) та професійні академії (BERUFSAKADEMIE). Їх можна порівняти з нашими технічними галузевими університетами 4-го ступеня акредитації.

Державні університети Німеччини з англійською мовою навчання:

Для державних вишів доуніверситетська підготовка іншомовних абітурієнтів у стінах університетських коледжів може бути обов'язковою умовою.

Приватні університети Німеччини з навчанням англійською мовою:

Територіально приватні вищі навчальні заклади зосереджені у великих містах з розвиненою економікою: Кельні, Мюнхені, Бремені, землі Північний Рейн-Вестфалія.

Порада: для підготовки до вступу пройдіть попередню програму Pre-Masters.


Стипендії, знижки

Знижки та стипендії фінансуються з різних джерел, більшість із яких державні, але є й приватні.

  • Політичні партії та релігійні фонди можуть самостійно обирати стипендіатів. Окрім матеріальної допомоги часто пропонують взяти участь у тренінгу, семінарі чи акції.
  • У державних вишах діє програма допомоги обдарованим учням (Begabtenförderungswerke).
  • Знижка на навчання за програмою Deutschlandstipendium дозволить частково компенсувати витрати студентів. Стипендіат отримує виключно 300€ на місяць.

Для абітурієнтів, які цікавляться, як вступити до університету Німеччини без знання німецької мови, розроблено чудовий ресурс DAAD з програмами навчання англійською мовою.


Читайте також: Улюбленці студентів: рейтинг німецьких вишів 


Вартість навчання в Німеччині англійською мовою

У Німеччині є як платні, так і безкоштовні університети. Вартість навчання в Німеччині англійською мовою в платних університетах варіюється в залежності від місця розташування, престижності вишу.

Навчання в державних університетах безкоштовне, але доведеться сплатити семестровий збір (Semesterbeitrag) у розмірі 200 – 300 євро, а у навчальних закладах Баварії та Нижньої Саксонії необхідно буде сплатити додатково 500 євро за семестровий період.

Виняток – виші в окрузі Баден-Вюртемберг. Оплата навчання у цьому регіоні становить у середньому 3000€.

Стипендії отримують, зазвичай, студенти магістратури. На бакалавраті домогтися стипендії набагато складніше.

Можливість здобуття безкоштовної освіти в державних університетах Німеччини щорічно приваблює велику кількість абітурієнтів з України.

Як вступити до університетів Німеччини з навчанням англійською мовою

У Німеччині функціонує система коледжів при університетах, де здійснюють підготовку іноземних студентів до вступу до вишу. Подібні установи допомагають подолати мовний та культурний бар'єр, освоїтися у новому середовищі.

Важливо! Для вступу до університету не потрібно складати іспити, достатньо успішно пройти тест на знання англійської мови. Виняток становлять художні напрямки, медицина та журналістика, там доведеться складати додаткові іспити крім мовного тесту.

Для вступу до німецького вишу іншомовним абітурієнтам необхідно пройти мовний тест IELTS. Деякі заклади вищої освіти зараховують абітурієнтів за результатами тестування TOEFL.


Читайте також: Як підготуватись до IELTS? 


Після успішного проходження тесту абітурієнт отримує сертифікат, який визнається у 120 країнах.

Більше шансів вступити на англомовну програму надають такі спеціальності:

  • природознавство
  • математика
  • механіка
  • інженерна справа
  • педагогіка

Мінімальні шанси знайти англомовну навчальну програму в таких дисциплінах:

  • образотворче мистецтво
  • кінематограф
  • культурознавство
  • медицина та ветеринарія
  • фінанси
  • політологія

Необхідний пакет документів:

  • Сертифікат, що підтверджує знання англійської мови (IELTS або TOEFL);
  • Диплом бакалавра із зазначенням кількості академічних годин;
  • Резюме;
  • Транскрипт оцінок із зазначенням середнього балу;
  • Рекомендаційні листи.

У деяких університетах може знадобитися документ, який підтверджує базові знання німецької мови.

Як правило, вищі навчальні заклади у своїх запрошеннях вказують перелік документів, необхідних при зарахуванні. З 2020 року активно впроваджується зарахування без особистої присутності, коли необхідні для зарахування документи надсилаються поштою.

У кожного університету і навіть спеціальності свої вимоги, тому найкраще дивитися конкретні умови вступу на офіційному сайті ВНЗ. При вступі до топових університетів потрібне знання англійської мови на рівні 7.0 (C1), але не виключено, що якісь університети можуть приймати з балом 6.0 або 6.5, тобто B2.

Наші менеджери нададуть вам вичерпну інформацію щодо навчання в Німеччині англійською мовою. Для того, щоб зв'язатися з нами, − залишайте заявку на сайті або телефонуйте.

Всі университети Німеччини >>

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все