Професія інженера вважається престижною в усьому світі. А фахівці з хорошою технічною освітою мають не тільки гарну зарплату, але і великі перспективи для росту і застосування своїх знань.

Хочете стати інженером? Для цього вам знадобитися технічний склад розуму, добре знання математики і фізики, а також правильно обраний університет. Давайте розглянемо докладніше як же отримати спеціальність інженера за кордоном.

Хто такий інженер?

Слово "інженер" (від лат. Ingenium) означає винахідливість. Це людина з вищою технічною освітою, яка залучена в усі процеси створення і обслуговування технічних пристроїв. Сюди входить: дослідження, проектування, конструювання, виробництво, налаштування, введення в експлуатацію технічних об'єктів і багато іншого. 

Кар'єрні перспективи

Професія інженера була і буде затребувана завжди. Сучасні пристрої, неймовірні архітектурні споруди і різноманітні технології з'являються в нашому житті щодня. Будівельна освіта за кордоном знаходиться на піку популярності серед іноземних студентів.

Більшість інженерів спеціалізуються на конкретній області. Всього їх існує понад 25, але кожна має багато підрозділів. 

Ось декілька популярних інженерних професій:

  • Інженер-будівельник;
  • Інженер-механік;
  • Металург;
  • Технолог;
  • Інженер-електрик;
  • Спеціаліст з телекомунікацій;
  • Електротехнік;
  • Інженер-еколог;
  • Приладобудівник.

Визначитися яка найкраща інженерна спеціальність підходить саме вам допоможе тест на профорієнтацію. Читати докладніше >>.

Чи складно вчиться на інженера? Не будемо лукавити — звичайно так. Але це з лишком компенсується перспективною зарплатою. Наприклад в США, працювати інженер магістр може почати ще під час навчання. А після отримання диплома його зарплата стартуватиме від $ 70 000 на рік. 

Инженерное образование за рубежом
Етапи навчання

Отримати професію інженера за кордоном можна кількома способами:

  1. Відразу після української школи. 
  2. Після 1 року навчання в українському університеті.
  3. Після отримання диплома бакалавра.

Давайте розглянемо докладніше.

Система освіти в Україні відрізняється від європейських чи американських систем. Наші школярі навчаються 12 років і часто закінчують навчання в 17 років. У той же час більшість університетів має вікове обмеження для вступників — від 18 років. 

Виняток — прикладні університети Нідерландів, куди можна вступати починаючи з 17 років. Це ідеальний варіант для отримання спеціальності інженера, адже саме прикладні університети дають багато практичних навичок і стажувань, які так цінуються роботодавцями в усьому світі.

Щоб подолати віковий бар'єр існує кілька виходів: можна закінчити 1 курс в українському університеті або взяти підготовчий курс при університеті за кордоном, куди ви будете далі вступати.

Трохи простіше ситуація з вступом до магістратури за кордон. Щоб бути прийнятим на магістерську програму на інженерну спеціальність студенту достатньо мати диплом бакалавра по суміжній технічної спеціальності. 

Інші вимоги для вступу на інженерні спеціальності досить стандартні:

  • міжнародний сертифікат, що підтверджує володіння іноземною мовою (IELTS, TOEFL, TestDaF та інші);
  • шкільний атестат або диплом бакалавра;
  • мотиваційний лист;
  • можливе складання іспиту з математики або фізики.

Вартість і тривалість навчання 

Професія інженера дуже відповідальна і вимагає високої кваліфікації працівника. Почати свій кар'єрний шлях можна з дипломом бакалавра, який можна отримати за 3-4 роки. Але диплом магістра (навчання триває 1-2 роки) дає набагато більше переваг для отримання кращої посади і відповідно вищої зарплати.

Скільки коштує отримати диплом інженера?

Вартість навчання залежить від країни і програми. Наприклад, отримати інженерну освіту в Європі, наприклад в Нідерландах, можна за €6000-€15000 на рік. Але цю суму можна значно зменшити отримавши стипендію. Середня стипендія, яку отримують наші студенти на навчання в Нідерландах €5000 на рік.

Инженерное образование за рубежом
Спеціалізація

Якщо ви твердо вирішили здобувати освіту інженера за кордоном, то перш за все вам необхідно вибрати спеціалізацію. Університети для інженерів пропонують програми, які мають ухил в конкретну галузь знань. Це може бути комп'ютерна інженерія, екологічна інженерія, металургія, приладобудування, хімічні технології та багато іншого. Програма навчання інженера в різних університетах буде відрізнятися, тому радимо уважно вивчати її зміст до вступу.

Важливо, що яку б ви спеціалізацію не обрали, професійні інженери завжди дуже затребувані на ринку праці.

Ось деякі популярні спеціалізації:

  • Аерокосмічне приладобудування;
  • Біомедичне приладобудування;
  • Хімічні технології та матеріалознавство;
  • Промислове та цивільне будівництво;
  • Електротехніка;
  • Електроніка;
  • Екологічна інженерія;
  • Суднобудування;
  • Металургія;
  • Розробка нафтових і газових родовищ;
  • Машинобудування.

Куди вступати?

Зі спеціальністю визначилися, але залишилося питання "Де краще вчитися на інженера?". Відповісти на нього допоможе наша добірка університетів.


Инженерное образование за рубежомUniversity of Twente


Провідний міжнародний дослідницький університет в Європі. На території кампусу університету діє близько 100 підприємств, включаючи нові фірми, засновані студентами. Університет підтримує тісні контакти зі сферою промисловості і торгівлі протягом багатьох років. Багато випускників працюють в таких відомих компаніях, як Boeing, Ten Cate, Google, Microsoft, Siemens і Philips.


Спеціальності: хімічні науки та інженерія, цивільне будівництво, креативні технології, електротехніка, інжиніринг, промислова інженерія та менеджмент, машинобудування і інші.

 

Вартість навчання: від €9125 на рік.

Читати докладніше про університет

Инженерное образование за рубежомCoventry University


Один з найбільших державних дослідницьких університетів Англії. Факультет інженерії, навколишнього середовища та обчислювальної техніки в Coventry University обладнаний цілою низкою технологій, включаючи систему збору дощової води, сонячні теплові панелі, котли на біомасі, високоточну аеродинамічну трубу, три авіасимулятора і найбільший у Великій ританії магніт.


Спеціальності: інтерактивні медіа та веб-технології, геодезія і комерційне управління, цивільне будівництво, управління енергоресурсами, електромеханічне машинобудування, прикладне машинобудування, цифрові і технологічні рішення, управління інженерним бізнесом, інформатика, авіаційний менеджмент, електронна інженерія, математика, автомобілебудування та інші.


Вартість навчання: від £13900 на рік

Читати докладніше про університет

Инженерное образование за рубежомSaxion University of Applied Sciences


Програми навчання в Saxion University of Applied Sciences спеціально орієнтовані на міжнародну діяльність і враховують важливість європейських і світових перспектив. Saxion University — це університет прикладних наук, тому навчання на інженера буде спрямована на набуття практичних навичок і проведення прикладних досліджень.


Спеціальності: прикладна інформатика, електротехніка і електроніка, інформаційні та комунікаційні технології - розробка програмного забезпечення.


Вартість навчання: від €7800 на рік

Читати докладніше про університет

Инженерное образование за рубежомFlorida Atlantic University

Один з найбільших дослідницьких університетів Америки. Входить до трійки вишів США, які співпрацюють з NASA.

На базі університету діє два дослідницькі центри: перший в галузі біомедицини та морської біотехнології, другий в області океанології.


Спеціальності: цивільне будівництво, комп'ютерна інженерія, інформатика, електротехніка, екологія, машинобудування, океанічна інженерія.


Вартість навчання: від $20720 на рік.

Читати докладніше про університет

Инженерное образование за рубежомUniversity of Groningen


Один з найпрестижніших дослідницьких університетів Нідерландів. Входить до ТОП-100 кращих вишів світу. 


На кампусі університету розташовані центр інформаційних технологій, центр перспективних радіаційних технологій, мовний центр і науковий музей. Це дозволяє зробити навчання на інженера більш прикладним.


Спеціальності: біомедична інженерія, хімічна інженерія, хімія, промисловий інжиніринг та менеджмент, наука про життя і технологи.


Вартість навчання: від €9500 на рік.

Читати докладніше про університет

Ну ось і все що потрібно знати про інженерну освіту за кордоном. Ми постаралися максимально розповісти що це за професія, якими навичками необхідно володіти для вступу до університету, де вчиться на інженера і скільки це коштує. 

Якщо у вас залишилися ще питання чи ви хочете отримати безкоштовну консультацію від нашого фахівця — заповніть форму і ми з вами зв'яжемося!

Записатись на консультацію


Схожі статті
Дивитись все