Есе або мотиваційний лист – це вид неформального документу, який ви відправляєте у вищий учбовий заклад, це чудова можливість виділитися серед інших претендентів. Це дає вам змогу показати команді приймальної комісії у вибраному вами університеті, що ви справді зацікавлені в програмі бакалавра або магістра, і точно окреслити, чому ви є правильним кандидатом.

Есе є частиною традиційного пакету документів, який надається під час вступу в університет (аплікаційна форма, диплом або атестат, де ви демонструєте академічні результати, рекомендаційні листи).

Обрати навчальний заклад


Є декілька варіантів назв есе, які ви можете зустріти:

  • essay

  • statement of motivation

  • letter of motivation

  • personal statement

  • statement of intent

  • personal essay

  • letter of intent

  • cover letter

Основна мета мотиваційного листа – вигідно себе «продати», у хорошому сенсі цього слова. 

Навіщо треба писати есе у закордонний університет? 

Дуже часто інтерв’ю при вступі у закордонний виш не передбачено, тому есе є єдиним способом для комунікації з приймальною комісією.
Буває  так що просять писати на довільну тему, а іноді надають вибрати тему. В деякі виші потрібно написати декілька маленьких есе на різні теми. Але у будь-якому випадку приймальна комісія бажає познайомитися з вами, як з особистістю. 

Дотримуйтеся відповідей на ключові запитання: хто ви? звідки ви? чого ви навчилися до сьогодні? який досвід ви можете взяти з собою? і чому ви хочете розпочати цей курс навчання саме зараз? Після того як ви трохи подумаєте над цими питаннями, ніщо не завадить вам написати надійний супровідний лист, щоб забезпечити собі місце в університеті. 

Що обов’язково повинно бути у мотиваційному листі? 

І хоча мотиваційний лист – це неформальний документ, наступні моменти він все ж повинен включати. 

Пояснення того, що вас особливо приваблює в обраному вами університеті та чому ви вважаєте, що це саме те місце для навчання. 

Огляд вашої академічної кар’єри на сьогоднішній день, особливо ваших досягнень у відповідних предметах. Окрім визначення своїх оцінок, ви також можете обговорити конкретний досвід і ідеї, які ви отримали на сьогоднішній день, і чому вони важливі для вашого майбутнього навчання. 

Коротке обговорення теми, яка для вас є особливо цікавою та відповідає цінностям університету. 

Висновок, у якому ви повторюєте свою мотивацію та цілі в короткому вигляді.

Поради щодо написання переконливого есе

Хороше есе може мати вирішальне значення для визначення того, чи приймуть вас на курс навчання, про який ви мрієте. Це можливість підкреслити свою особистість і продемонструвати свій ентузіазм щодо обраної програми – те, чого тести та сертифікати ніколи не можуть по-справжньому передати. Отже, що робить есе переконливим?

Будьте специфічними! Не просто кажіть, чому ви зацікавлені в навчанні. Натомість чітко поясніть, чому ви є правильним кандидатом для обраної програми та університету. Використовуйте конкретні приклади та поясніть, що ви повинні зробити.

Дайте зрозуміти, що ви знаєте програму навчання! Наведіть приклади, щоб продемонструвати, що ви усвідомлюєте виклики, які пов’язані з обраним вами курсом навчання, і готові їх долати. Ви також повинні пояснити, чому програма є правильним вибором для вас, охоплюючи те, що вона вам пропонує, які факультативи ви б вибрали, яких аспектів ви найбільше чекаєте тощо.

Залишайтеся позитивним! Перш за все есе має надихати. Це можливість продемонструвати, що ви амбітний, оптимістичний кандидат і залишатиметеся ним навіть попри труднощі. Уникайте вражаючого негативного тону або негативних згадок про інші програми та університети. Натомість покладайтеся на позитивні формулювання, щоб зрозуміти, що вам найбільше подобається в обраній програмі та що, на вашу думку, відрізняє її від альтернатив.

Помилки, яких потрібно уникати під час написання есе

Під час написання супровідного листа слід уникати кількох типових помилок.

  1. Замало базових знань про програму. 

Найбільша помилка, яку ви можете зробити, це недостатнє знання про обрану програму чи університет. Перш ніж писати супровідний лист, переконайтеся, що ви ретельно ознайомилися зі структурою програми та дослідженнями, які зараз проводяться в університеті.

  1. Прагнення бути кимось іншим, а не собою.

Поширеною помилкою багатьох заявників у мотиваційному листі є завищення своїх здібностей, прикрашання листа та додавання зайвих деталей. Важливо пам’ятати, що будь-яке перебільшення незабаром здасться неправдоподібним і зашкодить вашим шансам. Натомість ви повинні дотримуватися правди та залишатися реалістами, підкреслюючи свою кваліфікацію та особистість. Адже це, власне, і хоче з’ясувати університет. 

  1. Неправильно вибрана тема есе

Вибирайте тему, яка найбільше підходить вам, а не ту яка вам здається дуже популярною. Важливо повністю розкрити тему і розкриваючи її розкрити свою особистість, а це неможливо зробити, якщо тема не близька вам. 

  1. Ви не розкрилися, як особистість.   

Це ще одна дуже часта помилка. Основна мета есе показати свою особистість, а не тільки розкрити тему. Тому, яку б тему ви не обрали, обов’язково треба писати про своє відношення до цієї теми, вашу прив’язку до неї, її вплив на вас. 

  1. Нудний вступ

Ми вже казали, що есе, то не формальний документ і основна його ідея виділитися серед інших абітурієнтів. Треба «зачепити» приймальну комісію із самого початку, написати цікаву розповідь, яку дочитають до кінця і запам’ятають вас. 

Адже як правильно зробити вибір, якщо всі подають біль-менш хороші атестати або дипломи і показують достатній рівень мови. Для того, щоб ваше есе вразило приймальну комісію, не починайте його у такий спосіб: "Dear sir/madam. My name is…”. Більше запам’ятається, наприклад, такий початок: «When I was four years old, I fell in love…It was the love for Spanish…”

Записатись на консультацію
  1. Все і одразу

Більшість вишів вказує, який повинен бути розмір есе, зазвичай це 200-700 слів, в середньому 500 слів. Це не дуже багато. Перевищувати об’єм есе небажано. І найважкішим є написати коротко і по суті. Не намагайтеся в одному есе охопити усе своє життя. Виберіть найважливіші моменти або навіть епізоди із вашого життя, які пов’язані з вибором спеціальності, вишу, або розкривають вашу особистість у найкращий спосіб. 

  1. Повторення аплікаційної форми

Дуже погана ідея переписувати все, про що було вказано у вашій аплікаційній формі. В есе потрібно додати лише те, що не відображають офіційні документи – пояснення вашого вибору, приклади ваших якостей. 

Якщо ви вказували у аплікаційній формі, що брали участь у якихось змаганнях або конкурсах, то в есе буде доречним написати, що вам це дало, навіщо ви це робили. Есе доповнює усі  надані вами документи, не дублює їх і не суперечить їм.

  1. Не просити фідбек від знайомих

Обов’язково дайте прочитати ваше есе іншій людині. Це може бути ваш вчитель, друг, агент з освіти за кордоном. Не треба отримувати фідбек від великої кількості людей, так ви тільки заплутаєтесь. Достатньо буде 1-2 особи.

  1. Безлике есе

Есе повинно бути особистим, саме про вас, тільки тоді воно запам’ятається. Якщо замість вашого імені в ваше есе можна поставити ім’я будь-якої людини і нічого не зміниться, це провальне есе. Саме тому ми не рекомендуємо просити писати есе когось іншого - вашого вчителя з англійської мови, менеджера з освіти за кордоном, та ін. Це будете не ви, а та людина, яка написала есе.

  1. Невичитане есе

Дуже важливий момент! Ваше есе не повинно містити жодних друкарських чи граматичних помилок. Уважно все вичитуйте і дайте перевірити ваше есе комусь іще, із свіжим поглядом. 

Також дуже рекомендуємо писати есе одразу тією мовою, якою будете вчитися (англійською наприклад), а не писати українською, а потім перекладати. Це буде помітно.  Есе повинно також показати ваше володіння мовою, її оборотами. 

  1. Відсутність ясності. 

Надайте своєму есе чітку структуру. Наприклад, ви можете структурувати свій мотиваційний лист на розділи або абзаци, завжди з чіткою структурою та з використанням однакових стилів і шрифтів.

  1. Універсальне есе для всіх вишів

Наші студенти зазвичай подають документи в декілька вишів. Якщо так, то писати мотиваційний лист треба окремо для кожного вишу, враховувати ідею кожного вишу, структуру навчання, політику, традиції, розробки і таке інше. 

Фахівці агенції Karandash займаються освітою за кордоном вже 10 років. За цей час наші студенти успішно вступили до університетів США, Канади, Великої Британії, Нідерландів та багатьох інших країн.

Як привернути увагу приймальної комісії

Для того, щоб ваше есе запам’яталося, дуже важливий є підхід і ваша подача інформації, а найголовніше – тема есе. Виберіть тему, розкривши яку, ви розкриєте себе, як особистість.
Прикладом можуть бути такі теми:

  • Пристрасть до навчання

  • Підприємницька діяльність

  • Великі амбіції

  • Впливова особистість

  • Лідерство

  • Кар’єрний зріст

  • Таланти

  • Любов до літератури

  • Виклики долі

  • Волонтерська діяльність

  • Сім’я і сімейні традиції

  • Багата спадщина і історичне коріння

  • Статті і публіцистичні видання

  • Подорожі

  • Епізоди з життя. 

Подумайте, що найкраще підходить вам, що вплинуло на ваше життя і як. Це може бути приклад якоїсь видатної людини, або навіть родича чи друга. Це може бути якийсь літературний твір або стаття у журналі, що змінили ваше життя і дали поштовх задуматися над сенсом життя і вибрати спеціальність. Це може бути безоплатна допомога іншим людям, але це тільки, якщо ви дійсно цим займаєтесь, а не тому, що це модно. Можливо, якісь ваші таланти допоможуть зробити відкриття і працювати над темою і розробками, якими займається вибраний вами виш. Або можливо, ваша багата спадщина і сімейні традиції зробили вас тією людиною, якою ви є зараз - незламною, допитливою, вільною і думаючою. Не забувайте вказувати, з якими труднощами стикалися, як ви їх долали, який досвід винесли. Напишіть, коли і чому ви зацікавились вибраною областю знань, що підсилило вашу зацікавленість нею. 

Вибирайте не «модну» тему, яка, на ваш погляд, може бути популярною, а ту, яка близька вам. 


Читати також: З чого складається бюджет міжнародного студента 


Чому цей університет і ця спеціальність. 

Чому саме ви хочете навчатися в обраному вами університеті? Чи є якісь конкретні причини, чому цей університет є правильним вибором для вас? Наприклад, спеціальні факультативи/концентрації. Що вплинуло на ваш вибір цього вишу? 

Обгрунтуйте, чому виш ідеально підходить вам, і що найбільш основне, чому ви підходите учбовому закладу (про це дуже часто забувають наші студенти).

Для того, щоб відповісти на всі ці питання треба уважно вивчити інформацію про учбовий заклад і факультет, куди ви плануєте вступати. Де її взяти? Тут допоможуть сайти університетів, соціальні мережі, знайомство із студентами і викладачами, участь у заходах, які проводить учбовий заклад. 

Короткострокові і довгострокові цілі студентів. 

Описуючи свою професійну мету, ви повинні показати, що знаєте, що вам цікаво. Ви усвідомлюєте, яку професію хочете отримати і як навчання саме по цій програмі допоможе вам стати професіоналом своєї справи. 

Короткострокові цілі – це цілі на найближчі декілька років після закінчення вишу. Довгострокові цілі – це те, ким ви себе бачите через 10-15 років після закінчення вишу. 

Будьте конкретними, оперуйте назвами компаній, посадами і цифрами. Тут не місце скромності. Ваші цілі повинні бути амбітними. І нічого страшного, якщо щось зміниться далі. Це життя, але ви повинні прагнути найкращого. 

І наостанок

Постійно тримайте приймальну комісію у тонусі. Вони повинні дочитати ваш мотиваційний лист до кінця. Есе повинно читатися так, ніби ви розмовляєте з приймальною комісією. Як і на початку, вкінці повинна бути інтрига. 

Останній абзац повинен завершуватися вашим маленьким підсумком про ваші досягнення і цілі. А останнє речення підтверджувати вашу впевненість у правильному виборі учбової програми. 

Рекомендації від приймальних комісій закордонних учбових закладів:

  1. Пишіть тоді, коли ви в хорошому гуморі і маєте натхнення
  2. Поставте себе на місце читаючого і спитайте, чи буде вам цікаво читати таке есе
  3. Висловлюйте свої погляди
  4. Не намагайтеся виділитися за рахунок інших
  5. Важливий і процес і результат
  6. Шуткуйте обережно

Пам’ятайте – кожна людина є особистістю і ви завжди зможете знайти в собі щось цікаве, чим можна поділитися з іншими! 

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все