Навчання за кордоном – це інвестиція, яка змінює життя. Отримання міжнародного диплому та перспективи кар’єри, подорожі світом, знайомство з новими культурами і друзі з різних куточків світу – це лише деякі з переваг.

Вибір країни, навчального закладу та майбутньої спеціальності - це надзвичайно важливий момент для кожного абітурієнта та його батьків. І, серед безлічі факторів, питання фінансів займає не останнє місце. При плануванні вступу закордон важливо пам’ятати, що, крім безпосередньо оплати вартості навчання, бюджет проживання студента включає ряд інших витрат.

Загалом, складові бюджету можна розподілити на основні та додаткові (другорядні). Основні витрати – це обов’язкові оплати, які потрібно буде здійснити до початку або під час отримання освіти, вони мають бути пріоритетними при формування фінансового плану майбутнього навчання та проживання за кордоном. 

До основних витрат можна віднести: 

Вартість навчання

Основний елемент при плануванні фінансів та часто один з найважливіших факторів при виборі країни та університету. Вартість навчання різниться залежно від країни,  навчального закладу та безпосередньо програми, адже навіть в одному навчальному закладі вартість може варіюватися залежно від спеціальності. 

Звернутись до фахівця

Найпоширенішим є формат оплати вартості 1-го року програми до початку навчання або перед оформленням документів для візового процесу. Також, за вимогами університету, може бути передбачена оплата депозиту і оплата решти вартості 1-го курсу навчання після отримання рішення щодо візи.  

Витрати на проживання

Крім оплати за навчання, важлива стаття витрат студента - проживання. Деякі університети гарантують першокурсникам проживання, зазвичай університети зазначають цю інформацію заздалегідь. Однак вам все одно потрібно буде дотримуватися суворих термінів для підтвердження та сплати депозиту, щоб забезпечити своє місце. Поширене питання серед абітурієнтів та особливо їх батьків - де проживати студенту за кордоном? Відповідь на це питання може включати різні варіанти:

  1. Проживання на кампусі

Проживання в студентських резиденціях (гуртожитку) на території кампусу дозволяє найповніше зануритись в студентське життя. Кампус - це своє маленьке місто з необхідною інфраструктурою - від бібліотеки до різноманітних кафе. Найчастіше передбачає проживання в спільній кімнаті з двома-трьома студентами. Поширена опція в США, про яку багато з нас напевно бачили у фільмах. В Європі такий варіант є менш розповсюдженим, адже більш поширеними є університети так званого міського типу, проте все залежить від університету і країни.  

  1. Проживання в студентській резиденції поза кампусом

Не всі університети мають свої кампуси, тому часто пропонують проживання в резиденціях, розташованих в межах міста, в якому знаходиться навчальний корпус або ж передмісті. Такі резиденції можуть бути розташовані в пішій доступності до місця навчання, або туди можна дістатись велосипедом чи громадським транспортом. 

Читати також: Навчання у Німеччині англійською мовою

  1. Оренда приватного житла

З пошуком варіантів може допомогти університет, також це може бути самостійний пошук через організації з оренди житла. Важливо шукати через житло через перевірені компанії, адже є ризик потрапити на шахраїв, тому перш ніж бронювати житло, потрібно детальніше ознайомитись з відгуками те рекомендаціями, особливо якщо це не організація, знайдена за рекомендаціями навчального закладу.

  1. Проживання в сім’ї 

Менш поширений варіант для вищої освіти, найчастіше може пропонуватися неповнолітнім студентам, особливо якщо навчальний заклад не кампусного типу, де студент знаходиться на території школи під наглядом. 

Загалом, ціна проживання міжнародного студента залежить від майбутньої країни та міста навчання, локації та типу проживання, а також від того, чи це проживання в кімнаті на одного чи спільне проживання в кімнаті з іншими студентами. Зазвичай вартість проживання, як і інших послуг та товарів, у столиці та великих містах є вищою, ніж в невеликих містах або передмісті.  

Наприклад, у Нідерландах - одній з найпопулярніших країн для навчання на англомовних програмах в Європі - середня вартість оренди кімнати становить від 400 до 600 євро на місяць. Витрати залежать від міста навчання та від того, що саме включає орендна плата - лише проживання, чи й комунальні послуги, інтернет тощо.  Наприклад, вартість проживання в Амстердамі буде дорожчою, ніж у менших містах, таких як Енсхеде.

У Великій Британії багато університетів пропонують проживання в студентських резиденціях (гуртожитках), особливо для студентів 1-го курсу. Цей варіант передбачає відмінне співвідношення ціни та якості та включає витрати на комунальні послуги в загальну ціну. Середня вартість оренди житла становить від 900 фунтів на місяць в Лондоні, та від 450-550 фунтів в інших містах.  

В США вартість проживання, як і навчання, зазвичай є вищою та може значно різнитися від регіону. Так, вартість проживання в резиденціях становить в середньому від 600-1000 доларів на місяць, оренда приватного житла може обійтись значно дорожче. 

Основну інформацію щодо вартості проживання зазвичай можна знайти на сайті навчального закладу або дізнатись під час консультації з менеджером з питань освіти.

Харчування 

Деякі університети можуть пропонувати повноцінний план харчування, але частіше студент індивідуально займається цим питанням. Під час навчальних годин студенти можуть харчуватись у їдальнях на території університету, також у закладах поруч. Місце проживання зазвичай передбачає наявність кухні, де студент самостійно може готувати, що виходить дешевше, ніж харчування в громадських закладах і дозволяє зекономити на повсякденних витратах.   

Фахівці агенції Karandash займаються освітою за кордоном вже 9 років. За цей час наші студенти успішно вступили до університетів США, Канади, Великобританії, Нідерландів та багатьох інших країн.

Інші витрати

До інших обов’язкових витрат також входять:

  • Оплата візового збору - навіть якщо це країна Європейського Союзу, майбутнім студентам потрібно отримати студентську візу, яка дає певні привілеї. 

  • Страхування - найчастіше університет пропонує варіант плану страхування для студента, наявність і оплата страховки є обов’язковою умовою для отримання візи та виїзду на навчання.  

  • Навчальні матеріали / підручники 

  • Транспортні витрати, що включають: 

1) переліт до країни навчання - для тих, хто навчається у Сполучених Штатах чи Канаді, додаткова поїздка додому або візит батьків обійдеться дорожче, ніж для студентів, що обрали навчання в Європі. 

2) безпосередньо трансфер від місця проживання до навчального корпусу, якщо ви проживаєте не на кампусі або далеко від місця навчання. 

Інколи пересування до місця навчання можливе на велосипеді - тоді потрібно подбати про оренду або покупку велосипеду. 

Якщо ж навчальні кампуси знаходяться на досить далекій відстані, це передбачає пересування громадським транспортом. Зазвичай для студентів пропонуються проїзні за спеціальною вартістю.

  • Витрати на мобільний зв’язок / інтернет. 

Додаткові витрати

Додаткові витрати - це частина фінансів, яка залежить від звичок та інтересів студента. До таких витрат можна віднести культурні заходи (відвідування музеїв, театрів тощо), подорожі та екскурсії, косметологічні процедури тощо.

Ці витрати залежать від уподобань і способу життя студента. Деякі студенти мають на меті перш за все навчання і тому другорядні витрати для них не мають особливого сенсу, вони обирають так званий режим економії, і мінімізують витрати на дозвілля, такі як походи в кіно, кафе, поїздки в інші міста тощо. Інші ж хочуть зануритись в життя нової країни з головою, тому проводять свій вільний час, відвідуючи різноманітні заходи, заклади, нові міста, що, відповідно, передбачає і додаткові витрати. Часто заклади культурного спрямування (музеї, театри тощо)  пропонують додаткові знижки для студентів, але це залежить від конкретної організації. 

Освіта у Великій Британії

Зазвичай студентська віза передбачає можливість працювати part-time (часткову зайнятість), але потрібно розуміти, що навантаження від навчання і роботи може передбачати певні труднощі, особливо на етапі адаптації студента до нової країни та системи освіти, отже варто розраховувати свої можливості і правильно розставляти пріоритети. 

Майбутні витрати можна оцінити попередньо, дізнавшись більше про країну навчання - в цьому вам допоможуть наші досвідчені фахівці. Крім того, в пригоді стануть додаткові ресурси, наприклад Numbeo, який дозволяє оцінити можливі витрати заздалегідь - починаючи від проживання і до цін на продукти в конкретному місті. 


Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все