Зміст

Що треба, щоб вступити в закордонний виш? Саме це питання ми часто чуємо від наших студентів і їх батьків. В залежності від програми, вишу і країни для вступу в університет треба показати академічну успішність, написати мотиваційний лист, резюме, надіслати референси від вчителів і обов’язковою умовою для вступу є підтвердження знання мови, якою ви будете навчатися. 

Ми не помилимося, якщо скажемо, що в кожній країні світу є можливість навчатися англійською мовою. Студенти, для яких англійська не є рідною, повинні надати міжнародний сертифікат. Який же тест треба здати, щоб підтвердити рівень англійської?

Найбільш поширені іспити для вступу до іноземних університетів є IELTS та TOEFL. Третій за популярністю мовний сертифікат, що приймається великою кількістю університетів - Cambridge ESOL. Останнім часом, у зв’язку з пандемією COVID, дуже багато вишів приймають тест Duolingo

Давайте спробуємо розібратися, яка різниця між цими тестами, що вибрати і як здати. 

IELTS

IELTS (International English Language Testing System) – розроблений у Великій Британії, адмініструється організаціями: British Council, IDP: IELTS Australia, University of Cambridge ESOL Examinations (Cambridge ESOL). Приймається зазвичай університетами Великої Британії, Нової Зеландії, Австралії, США, Канади, Європейскими вишами. Цей тест, як правило, обирають ті, хто вивчав британську англійську. 

Запис на консультацію

Існує два модулі тесту - Academic (академічний) та General (загальний). Для навчання необхідно вибирати саме академічний тест. Існує також спеціальний тест IELTS, який вимагає Візово-імміграційна служба Великої Британії (UKVI). Якщо ви хочете працювати, навчатися у Великій Британії, вам потрібно пройти тест IELTS UKVI.

Тривалість екзамену становить 3 години. 

Ви можете пройти тест IELTS на папері або на комп’ютері в офіційних центрах тестування. Тест IELTS Academic можна також здати онлайн, якщо ви повнолітні. 

Розділи аудіювання, читання та письма всіх тестів IELTS завершуються в один день. Проте тест з розмовної мови можна пройти за тиждень до або після інших тестів.

Якщо ви складаєте IELTS онлайн, іспит з розмовної мови, як правило, передує слуханню, читанню та письму. Це може бути в той самий або інший день.

Система оцінювання тесту від 0 до 9 балів. Для зарахування в університети зазвичай потрібен рівень від IELTS 5.5-6.0 (залежить від вишу, країни, програми). Іноді додатково вказується мінімальний бал за будь-яку секцію тесту.

Оригінал сертифікату видається на руки приблизно через 2 тижні. Сертифікуючий центр може надіслати до 5 копій сертифіката до приймаючих організацій (університети, посольства тощо). Через 28 днів після проходження тесту, результати будуть доступні онлайн, проте їх неможливо використовувати офіційно лише для загальної інформації.

Термін дії сертифікату становить 2 роки. Про це теж треба пам’ятати при подачі документів. 

Вартість тесту становить 4750-5600 грн

Тест IELTS пишеться у акредитованих тестувальних центрах. Їх дуже багато у великих містах на території України, а також за кордоном. Зареєструватися і оплатити можна на офіційному сайті

TOEFL

TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) – розроблений у США, адмініструється компанією Educational Testing Service (ETS). Зазвичай його приймають університети США, Канади та Європи. Цьому іспиту, як правило, віддають перевагу кандидати, які вивчали американську англійську. Є дві версії іспиту. Перша – TOEFL ITP, яку часто називають Computer-based Test або TOEFL СBT. Друга – Internet-based Test або TOEFL iBT. Саме цю версію треба здавати для вступу в університети.  

TOEFL iBT здається на комп'ютері, включаючи розмовну секцію iBT (з навушниками та мікрофоном), дозволяються робити позначки на папері. Програма у випадковому порядку пропонує питання, складність яких змінюється залежно від коректності попередньої відповіді.

Тривалість тесту становить 4-4.5 години. TOEFL iBT включає reading (читання), writing (лист), listening (аудіювання) та speaking (розмовна секція). У кожній секції пропонується ряд завдань на вміння поєднувати кілька мовних навичок. Наприклад, один текст прочитати, інший прослухати, а потім, узагальнивши інформацію, зробити висновки та висловити усно чи письмово власну думку.

Реєстрація кандидатів можлива на офіційному сайті іспиту. Проводиться тест в акредитованому центрі, яких дуже багато в Україні і за кордоном. 

Результати TOEFL iBT рахуються від 0  до 120 балів. Вони стають доступними он-лайн протягом 15 днів з моменту складання тесту, потім студенту поштою надсилається 1 сертифікат. Ще 4 копії надсилаються на адресу університетів.

Термін дії сертифікату становить 2 роки.

Вартість тесту в Україні становить 185 доларів США.

Університети вимагають зазвичай рівень від TOEFL iBT 79, що також залежить від програми і вишу.

Cambridge ESOL

Cambridge ESOL (English For Speakers of Other Languages) - розроблений у Великій Британії, адмініструється фахівцями Кембриджського університету. Іспити розраховані на п'ять рівнів складності – від Pre-Intermediate до рівня освіченого носія мови.

Тривалість тесту становить від 4 годин. Перевіряється вміння розуміти та передавати зміст текстів різної тематики – прочитаних та почутих, складати листи, звіти, рецензії, статті та спілкуватися усно. Секція Use of English оцінює знання граматики, уміння грамотно та доречно використовувати мовні структури.


Читати також: Середня освіта в Європі: чому варто обрати, вартість та вимоги до вступу


Більшість завдань виконуються на офіційних бланках (паперових носіях); завдання щодо сприйняття мови на слух – на аудіоносіях, відповіді на бланках; інтерв'ю – усно. Перші три секції здаються за один день, інтерв'ю, як правило, призначається окремо.

Результати іспитів визначаються оцінками: А, В, С – іспит зданий, D, E – не зданий.

Сертифікат можна отримати через 1,5-2 місяці після складання іспиту.

Термін дії цих сертифікатів - безстроковий. Зареєструватися можна на офіційному сайті.

Приблизна вартість тесту становить від £180 (FCE) до £185 (CAE). 

Для вступу в університети за кордоном треба надати сертифікати FCE (First Certificate in English) або CAE (Certificate in Advanced English).

Duolingo

Протягом багатьох років американська платформа Duolingo залишається найпопулярнішим у світі онлайн-ресурсом для вивчення іноземних мов. Сьогодні з Duolingo можна вивчати 95 різних мов.

Платформа складається з сайту та популярної мовної програми, а також пропонує унікальний онлайн-іспит на володіння англійською мовою Duolingo English Test (DET), який можна скласти, не виходячи з дому.

У 2020 році через пандемію COVID-19 популярність Duolingo English Test значно зросла. Також збільшилася кількість університетів у всьому світі, які приймають результати цього тесту під час зарахування іноземних студентів.

Неможливість скласти звичні IELTS та TOEFL через закриття тестових центрів змусила студентів та навчальні заклади звернутися до онлайн-іспитів, які ще й досі приймаються.

Головна відмінність DET полягає в тому, що цей іспит відбувається повністю в онлайн-форматі. Здати його можна у будь-який зручний час та в будь-якому місці. Для цього не потрібно записуватись заздалегідь, відвідувати тестовий центр і навіть спілкуватися з будь-ким.

Загальна тривалість іспиту Duolingo English Test складає близько 45 хвилин.

Перша частина іспиту триває 30 хвилин і є адаптивною, тобто складність питань та завдання залежить від того, наскільки правильно ви відповідаєте. У цій частині тест перевіряє навички читання, письма, аудіювання та говоріння. 

Друга частина іспиту триває близько 15 хвилин, включає відео-інтерв'ю і письмове завдання. Ця частина тесту не оцінюється в рамках загальної оцінки іспиту, але також подається до університетів за кордоном.

Студенти отримують результати тесту DET через 48 годин після його здачі.

Іспит Duolingo оцінюється за 160-бальною шкалою відповідно до міжнародного стандарту CEFR. Для вступу в університет потрібен рівень DET від 95-100.

З липня 2020 року в результатах іспиту також вказується окремий бал за кожною навичкою (читання, аудіювання, письмо та мовлення), за аналогією з іншими авторитетними мовними тестами.

На даний момент проходження тесту коштує $49, що значно нижче за орієнтовну вартість інших міжнародних мовних іспитів, результати яких приймають закордонні виші.

Підсумок

Отже, давайте підсумуємо все вищесказане. 

Незалежно від того, якому тесту віддасть перевагу студент, міжнародні тести англійської оцінюють:

  • Читання (Reading);

  • Сприйняття мови на слух (Listening);

  • Письмо (Speaking);

  • Розмовну мову (Writing)


Читати також: Агенція з освіти за кордоном: кому та навіщо вона потрібна, її функції та можливості


Питання про те, результати якого загального мовного тесту надати до університету, здебільшого залишається на розсуд студента. На вибір можуть суттєво вплинути такі обставини:

  • вимоги університетів;

  • терміни складання іспиту (чим ближчий час завершення прийому документів університетами, тим ймовірніше виникнення черг на іспит у центрах прийому), терміни отримання результатів та їх подання до ВНЗ;

  • зручність та близькість розташування акредитованих центрів прийому;

  • термін дії іспитів;

  • вартість іспиту та можливі додаткові витрати;

  • рівень володіння мовою (це важливо, наприклад, при виборі Кембриджського іспиту), вивчення американської або британської англійської;

  • зміст екзаменаційних завдань, ознайомитись з якими докладніше дозволяють зразки екзаменаційних робіт на офіційних сайтах;

  • особисті переваги щодо процедури складання іспиту.

Завжди треба уточнювати, який саме тест приймається у виші, куди ви плануєте вступати. Наші експерти завжди готові допомогти з вибором тесту і реєстрацією на нього. Також ми рекомендуємо обов’язково готуватися до тестів, тому що важливо знати структуру  тесту для успішної здачі. Підготовку пропонують наші партнери, мовні школи за кордоном, які також іноді є сертифікованими центрами для здачі тестів. 

Отож, вибір за Вами, любі друзі.


Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все