Обираючи місце для здобуття вищої освіти за кордоном, кожна людина керується різними важливими для неї факторами. Один із таких критеріїв — позиція в міжнародному рейтингу вишів.

Існує чимало рейтингів найкращих університетів світу, проте найбільш об'єктивними й авторитетними вважаються дані QS World University Rankings і Times Higher Education.

Як визначають найкращі ВНЗ світу

Під час створення переліку вишів в QS World University Rankings враховуються такі показники, як репутація в академічному середовищі, цитованість наукових публікацій представників вишу, співвідношення кількості викладачів і студентів, ставлення роботодавців до випускників університету, а також відсоток іноземних студентів і викладачів.

Автори рейтингу Times Higher Education, розглядаючи навчальні заклади, звертають увагу на рівень викладання, науково-дослідницьку діяльність та обсяг цитування публікацій, кількість іноземних студентів і персоналу ВНЗ, інноваційність та економічну активність. Варто зазначити, що рейтинг найкращих вишів світу у виданні Times Higher Education складається не тільки на основі статистичних показників, а й з урахуванням думки редакції та читачів журналу.


Більше про світові рейтинги ВНЗ читайте тут.


Топ 100 найкращих вишів світу

Пропонуємо дізнатися, які університети цьогоріч виявилися найкращими для здобуття вищої освіти. Нижче публікуємо топ 100 вишів світу згідно з рейтингом QS. Про першу десятку рейтингу розповімо більш детально.

Провідні позиції за якістю освіти за кордоном займають виші США та Великої Британії. Також у рейтингу представлені університети Канади, Швейцарії Нідерландів, Німеччини, Франції, Швеції, Австралії, Японії, Сінгапуру, Китаю та Гонконга.

10 найкращих університетів світу

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT). Массачусетський технологічний інститут заснований в 1861 році, в рейтингу QS він лідирує дев'ятий рік поспіль. Навчальний заклад нараховує близько тисячі викладачів і понад 11 тисяч студентів. Найбільш сильними програмами навчання в інституті визнані інформаційні технології, фізика, інженерія, хімія, математика та економіка. На базі університету функціонують атомний реактор, аеродинамічна труба і буксирувальний басейн і безліч лабораторій для практичних і наукових робіт. Вартість навчання в Массачусетському технологічному інституті стартує від $50000 на рік.
  2. Stanford University. Стенфордський університет називають "фабрикою мільйонерів". Якби випускники вишу створили окрему країну, у неї була б одна з десяти найбільших економік світу. Освіту в Стенфорді отримують понад 7 тисяч студентів і понад 9 тисяч аспірантів. Вартість навчання — від $ 50000 на рік.
  3. Harvard University. У Гарвардському університеті навчається 21 тисяча студентів. Серед випускників університету — вісім президентів США, кілька глав іноземних держав, Пулітцерівські і Нобелівські лауреати, переможці премії Оскар і так далі. Також учні Гарвардського університету завоювали 108 олімпійських медалей.
  4. California Institute of Technology. Зараз Калтех є одним з двох найсильніших в США, що спеціалізуються на точних науках. На базі Каліфорнійського технологічного інституту працюють лабораторія реактивного руху, що належить НАСА, сейсмологічна лабораторія і міжнародна мережа обсерваторій. В університеті здобувають освіту понад 2 тисячі студентів.
  5. University of Oxford. Конкретна дата заснування Оксфордського університету невідома, проте вважається, що там викладали ще в XI столітті. Всього в Оксфорді навчаються близько 22 тисяч студентів, 40% з яких — іноземці. Виш складається з 38 коледжів, основними напрямками навчання в яких є гуманітарні, соціальні науки, математика, фізика, медицина і так далі. З університету випустилися такі видатні особистості, як Білл Клінтон, Маргарет Тетчер, Тоні Блер, Індіра Ганді та інші.
  6. Swiss Federal Institute of Technology. У Швейцарській вищій технічній школі Цюріха навчаються 20 тисяч студентів з 120 країн світу. Найвідоміший випускник школи — фізик-теоретик Альберт Ейнштейн, який отримав в 1921 році Нобелівську премію з фізики. Цікаво, що раз на два роки Школа влаштовує масштабний фестиваль togETHer, де збираються співробітники вишу зі своїми дітьми і родичами і відпочивають у зонах кафе, фотосесій, беруть участь в різноманітних конкурсах та інших розважальних активностях.
  7. University of Cambridge. Двері Кембриджського університету були відкриті в 1209 році, а зараз тут навчаються близько 18 тисяч студентів. Університет закінчили такі відомі особистості, як Ісаак Ньютон, принц Чарльз, Чарльз Дарвін, Ієн Маккеллен, Френсіс Бекон і Стівен Хокінг. На території університету розташовано більше 100 бібліотек, дев'ять всесвітньо відомих художніх, наукових і культурних музеїв, а також ботанічний сад.
  8. Imperial College London. Відмінною рисою освіти в Імперському коледжі Лондона є те, що студенти приєднуються до спільноти дослідників світового рівня і застосовують теоретичні дані на практиці. Так, у стінах коледжу розроблені магнітометр для космічного корабля NASA Solar Orbiter, багаторазовий експрес-тест на ВІЛ, інноваційний надчутливий сенсор для визначення хвороби за аналізом крові та багато іншого. Imperial College London — один з найбільш інтернаціональних університетів у світі: 59% студентів вишу — іноземці. Всього в коледжі навчається близько 15 тисяч студентів.
  9. University of Chicago. Блискучу репутацію Чиказькому університету забезпечили такі його підрозділи, як Медична школа Прітцкера, Школа бізнесу Бута і Школа досліджень державної політики Харріса. У Чиказькому університеті навчається близько 16000 студентів, чверть з яких приїхали з-за кордону. З 1992 по 2004 рік екс-президент США Барак Обама викладав тут конституційне право. На базі університету функціонують студентське кінематографічне товариство Doc Films, імпровізований театр, видається декілька газет і журналів і працює радіостанція.
  10. University College London. Заснований в 1826 році. Саме в Університетський коледж Лондона вперше в Англії студенти змогли вступати незалежно від статі і релігії. Зараз тут навчається 18000 студентів з понад 150 країн. UCL пропонує понад 700 програм навчання з широкого кола дисциплін. Університет розділений на 10 факультетів і понад 100 департаментів і дослідницьких центрів. Серед співробітників і студентів вишу налічується 29 нобелівських лауреатів. Одним з видатних професорів університету є Вільям Ремсі, який в 1895 році відкрив всі 5 інертних газів, а в 2011 році тут провели знаменну операцію з трансплантації гортані.

Повний рейтинг найкращих ВНЗ світу (QS World University Rankings 2021)

Номер рейтингу

Університет, країна, загальний бал у рейтингу

1

Massachusetts Institute of Technology (MIT) / Массачусетський технологічний інститут, США, 100 балів

2

Stanford University / Стенфордський університет, США, 98.4 бала

3

Harvard University / Гарвардський університет, США, 97.9 балів

4

California Institute of Technology (Caltech) / Каліфорнійський технологічний інститут, США, 97 балів

5

University of Oxford / Оксфордський університет, Велика Британія, 96.7 балів

6

ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology / Швейцарська вища технічна школа Цюріха, Швейцарія, 95 балів

7

University of Cambridge / Кембриджський університет, Велика Британія, 94.3 бала

8

Imperial College London / Імперський коледж Лондона, Велика Британія, 93.6 балів

9

University of Chicago / Чиказький університет, США, 93.1 бала

10

UCL / Університетський коледж Лондона, Велика Британія, 92.9 бала

11

National University of Singapore (NUS) / Національний університет Сінгапуру, Сінгапур, 91.5 бала

12

Princeton University / Прінстонський університет, США, 91 бал

13

Nanyang Technological University, Singapore (NTU) / Наньянський технологічний університет, Сінгапур, 89.9 бала

14

EPFL / Федеральна політехнічна школа Лозанни, Швейцарія, 89.6 бала

15

Tsinghua University / Університет Цінхуа, Китай, 89.2 бала

16

University of Pennsylvania / Пенсільванський університет, США, 88.6 бала

17

Yale University / Єльський університет, США, 88 балів

18

Cornell University / Корнеллський університет, США, 87.6 бала

19

Columbia University / Колумбійський університет, США, 86.5 бала

20

The University of Edinburgh / Единбурзький університет, Велика Британія, 85.8 бала

21

University of Michigan-Ann Arbor / Мічиганський університет, США, 84.6 бала

22

The University of Hong Kong / Гонконгський університет, Гонконг, 83.7 бала

23

Peking University / Пекінський університет, Китай, 83.5 бала

24

The University of Tokyo / Токійський університет, Японія, 83.2 бала

=25

Johns Hopkins University / Університет Джонса Хопкінса, США, 82.7 бала

=25

University of Toronto / Університет Торонто, Канада, 82.7 бала

=27

The Hong Kong University of Science and Technology / Гонконгський університет науки і технології, Гонконг, 82.1 бала

=27

The University of Manchester / Манчестерський університет, Велика Британія, 82.1 бала

29

Northwestern University / Північно-Західний університет, США, 81.5 бала

30

University of California, Berkeley (UCB) / Каліфорнійський університет в Берклі, США, 80.8 бала

=31

The Australian National University / Австралійський національний університет, Австралія, 80 балів

=31

King's College London / Королівський коледж Лондона, Велика Британія, 80 балів

=31

McGill University / Університет Макгілла, Канада, 80 балів

34

Fudan University / Фуданьський університет, Китай, 79.9 бала

35

New York University (NYU) / Нью-Йоркський університет, США, 79.4 бала

36

University of California, Los Angeles (UCLA) / Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі, США, 79.2 бала

37

Seoul National University / Сеульський університет, Південна Корея, 79 балів

38

Kyoto University / Університет Кіото, Японія, 78.9 бала

39

KAIST - Korea Advanced Institute of Science & Technology / Корейський інститут передових технологій, Південна Корея, 78.6 бала

40

The University of Sydney / Сіднейський університет, Австралія, 77.1 бала

41

The University of Melbourne / Мельбурнський університет, Австралія, 76.5 бала

42

Duke University / Дьюкский університет, США, 76.4 бала

43

The Chinese University of Hong Kong (CUHK) / Китайський університет Гонконгу, Гонконг, 75.8 бала

44

The University of New South Wales (UNSW Sydney) / Університет Нового Південного Уельсу, Австралія, 75.4 бала

45

University of British Columbia / Університет Британської Колумбії, Канада, 75.8 бала

46

The University of Queensland / Квінслендський університет, Австралія, 74.5 бала

47

Shanghai Jiao Tong University / Шанхайський університет транспорту, Китай, 74.4 бала

48

City University of Hong Kong / Міський університет Гонконгу, Гонконг, 74.3 бала

49

The London School of Economics and Political Science (LSE) / Лондонська школа економіки і політичних наук, Велика Британія, 73.9 бала

50

Technical University of Munich / Мюнхенський технічний університет, Німеччина, 73.6 бала

51

Carnegie Mellon University / Університет Карнегі - Меллона, США, 73.4 бала

52

Université PSL / Paris Sciences et Lettres, Франція, 73.3 бала

53

Zhejiang University / Чжецзянський університет, Китай, 71.9 бала

54

University of California, San Diego (UCSD) / Каліфорнійський університет в Сан-Дієго, США, 71.2 бала

55

Monash University / Університет Монаша, Австралія, 70.9 бала

56

Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech) / Токійський технологічний інститут, Японія, 70.8 бала

57

Delft University of Technology / Делфтський технічний університет, Нідерланди, 70.7 бала

58

University of Bristol / Брістольський університет, Велика Британія, 70.6 бала

59

Universiti Malaya (UM) / Університет Малайя, Малайзія, 70.1 бала

60

Brown University / Браунський університет, США, 70 балів

=61

Ecole Polytechnique / Політехнічна школа, Франція, 69.9 бала

=61

University of Amsterdam / Амстердамський університет, Нідерланди, 69.9 бала

63

The University of Warwick / Ворікський університет, Велика Британія, 69 балів

64

Ludwig-Maximilians-Universität München / Мюнхенський університет імені Людвіга і Максиміліана, Німеччина, 68.9 бала

65

Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg / Гейдельберзький університет імені Рупрехта і Карла, Німеччина, 68.6 бала

66

University of Wisconsin-Madison / Університет Вісконсин-Медісон, США, 68.2 бала

=67

National Taiwan University (NTU) / Національний університет Тайваню, Тайвань, 67.5 бала

=67

Universidad de Buenos Aires (UBA) / Університет Буенос-Айреса, Аргентина, 67.5 бала

=69

Korea University / Університет Коре, Південна Корея, 67.1 бала

=69

University of Zurich / Цюріхський університет, Швейцарія, 67.1 бала

71

University of Texas at Austin / Техаський університет в Остіні, США, 66.7 бала

=72

Osaka University / Осакський університет, Японія, 66.1 бала

=72

University of Washington / Вашингтонський університет, США, 66.1 бала

74

Lomonosov Moscow State University / Московський державний університет імені М.В.Ломоносова, Росія, 65.9 бала

75

The Hong Kong Polytechnic University / Гонконгський політехнічний університет, Гонконг, 65.8 бала

76

University of Copenhagen / Копенгагенський університет, Данія, 65.5 бала

=77

Pohang University of Science And Technology (POSTECH) / Пхоханський університет науки і технології, Південна Корея, 64.6 бала

=77

University of Glasgow / Університет Глазго, Велика Британія, 64.6 бала

79

Tohoku University / Університет Тохоку, Японія, 64.3 бала

80

Georgia Institute of Technology / Технологічний інститут Джорджії США, 64.1 бала

81

The University of Auckland / Оклендський університет, Нова Зеландія, 64 бала

82

University of Illinois at Urbana-Champaign / Іллінойський університет в Урбана-Шампейн, США, 63.4 бала

83

Sorbonne University / Університет Сорбонна, Франція, 63.3 бала

84

KU Leuven / Льовенський католицький університет, Бельгія, 63 бала

85

Yonsei University / Університет Енсе, Південна Корея, 62.5 бала

86

Durham University / Університет Дарема, Велика Британія, 62.2 бала

87

University of Birmingham / Бірмінгемський університет, Велика Британія, 62 бала

88

Sungkyunkwan University (SKKU) / Університет Сонгюнгван, Південна Корея, 61.5 бала

89

Rice University / Університет Райса, США, 61.4 бала

90

University of Southampton / Саутгемптонський університет, Велика Британія, 61.3 бала

91

University of Leeds / Лідський університет, Велика Британія, 61.2 бала

92

The University of Western Australia / Університет Західної Австралії, Австралія, 61 бал

=93

The University of Sheffield / Шеффілдський університет, Велика Британія, 60.8 бала

=93

University of Science and Technology of China / Науково-технічний університет Китаю, Китай, 60.8 бала

95

University of North Carolina, Chapel Hill / Університет Північної Кароліни в Чапел-Хіллі, США, 60.6 бала

96

University of St Andrews / Сент-Ендрюський університет, Велика Британія, 60.3 бала

97

Lund University / Лундський університет, Швеція, 60.2 бала

98

KTH Royal Institute of Technology / Королівський технологічний інститут, Швеція, 59.5 бала

99

University of Nottingham / Ноттингемський університет, Велика Британія, 59 балів

100

Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) / Національний автономний університет Мексики, Мексика, 58.8 бала


Вибір вишу — складне і відповідальне завдання. Однак фахівці компанії Karandash допоможуть вам зробити правильний вибір і вступити до університету вашої мрії.

Ми маємо успішний досвід зарахування студентів з України у великі світові ВНЗ. Щоб отримати консультацію щодо освіти за кордоном, зв'яжіться з менеджером нашого агентства будь-яким зручним для вас способом.

Схожі статті
Дивитись все