Вважається, що вступити до закордонних вишів складно та практично неможливо. Однак, це не завжди так. Іноді на заваді стає банальне незнання процедури вступу в закордонний виш. При правильному плануванні часу, фінансів та особистих ресурсів вступ до закордонного вишу можливий. Тому почнемо з самого початку і сьогодні будемо розбиратися, яка інсує різниця між вступом в українські і закордонні виші. 


Дедлайни, що це таке і як встигнути все.

Ми звикли, що в українські виші наші студенти подають заявки після закінчення школи, коли вже мають на руках атестати, тобто десь в липні місяці. В цей же час вступ в закордонні виші розпочинається за рік до початку навчання, це зазвичай жовтень-листопад.
Існують жорсткі дедлайни, які відіграють велику, якщо не ключову роль у вступі. Щоб не пропустити дедлайн, рекомендуємо заздалегідь скласти особистий академічний календар. В рейтингові університети і на рейтингові спеціальності прийом заявок закінчується вже в січні-лютому. В деякі університети приймають документи до кінця весни, а іноді і влітку. Іноді прийом документів завершується, як тільки набирається група, це зазвичай приватні виші. 

На креативних напрямках, де є творчий конкурс, вступний процес зазвичай починається і  закінчується раніше. Більше того, вступний процес проходить в декілька етапів.  

Дуже часто для іноземних студентів дедлайни обумовлені ще й візовим процесом, бо на отримання студентської візи потрібно від 1 до 3 місяців, тому влітку зазвичай ми з нашими клієнтами вже займаємося візовім процессом. Не зайвим буде дізнатися заздалегідь скільки часу іде на подачу документів на візу і на розгляд їх, щоб точно прорахувати час. Дуже довго розглядаються документи до Чехії, Австрії, Швейцарії, Кіпру, Нідерландів а зараз ще і в Канаду.

Обрати навчальний заклад

Інтейки - з чим їх їдять?

Ще одна відмінність іноземних вишів від українських полягає в тому, що в них почати навчання можна не лише осінню, а і зимою – це основні інтейки, а іноді навіть влітку і весною – це додаткові інтейки. Але не на всі спеціальності і не в усіх країнах є декілька інтейків (наприклад в багатьох університетах Нідерландів є тільки осінній інтейк). Тому ретельно перевіряйте інформацію, коли готуєтеся подавати документи. Іноді, якщо ви не встигли подати документи на осінь, можна ще встигнути на зимовий інтейк і  не чекати цілий рік.


Як подати документи? 

Усі документи подаються онлайн. Оригінали зазвичай треба надати в перший день навчання, коли студенти приїжджають в університет. Іноді вступ в університети проходить через єдину платформу, як от, наприклад UCAS в Британії, або Studielink в Нідерландах.  Це дає можливість подати документи в декілька вишів одночасно через одну систему і сплачуючи аплікаційни збір лише один раз, якщо це потрібно. Але ці системи відкриваються і закриваються в певні дати і якщо ви  не встигли вчасно подати документи, то вже нічого не допоможе. 

На програми підготовки і іноді в приватні виші подача іде безпосередньо через портал учбового закладу. Тому завжди треба уточнювати, як подати документи і які дедлайни. 


Які потрібні документи і чи потрібно ЗНО?

Що стосується вступних вимог, то тут важлива кожна деталь. Дуже важливо перевіряти актуальність інформації на офіціному сайті вишу і факультету. 

Зазвичай стандартний пакет документів в закордонні виші складає: аплікаційна анкета і аплікаційний збір, підтвердження попередньої освіти, підвердження знання мови, резюме, мотиваційний лист, референси від викладачів або научних керівників для магістратури. Іноді студентам потрібно пройти інтерв'ю з приймальною комісією, здати додаткові тести, пройти творчий конкурс або виконати домашнє творче завдання.  

Вічне питання – Чи потрібне ЗНО? ЗНО здебільшого не потрібне для зарахування до закордонних вишів але все дуже індивідуально. Деякі виші Нідерландів (частіше за все дослідницькі), Польші, Литви або рейтингові спеціальності все ж таки вимагають результати ЗНО.

Також дуже часто постає питання – як же вступати, якщо вступна кампанія починається восени, а атестат буде лише влітку. Все дуже просто – спочатку ми подаємо виписку оцінок за останні декілька років навчання і студенти отримують умовне зарахування. Як бачите, приймати вас будуть ще і на основі ваших минулих досягнень, тому, якщо плануєте вступити в рейтингові виші, то піклуватися про хороші оцінки треба починати вже з 9 класу.

І хоча новину про зарахування в більшості своїй студенти отримують задовго до закінчення школи, розслаблятися не радимо. Адже ви отримуєте умовне зарахування з умовою того, що в атестаті у вас будуть оцінки не гірші ніж ті, на основі яких вас зарахували.  


Читати також: Словник абітурієнта: слова, які має знати кожен студент, що вступає в закордонний ВНЗ


Чи так важливі мотиваційні і рекомендаційні листи?

Про те як писати мотиваційний лист і яке він має значення, в нас є окрема стаття. Це дуже кропіткий процес і скажу лише, що мотиваційний лист, це презентація себе і так як інтерв'ю зазвичай не передбачається при вступі в університет, то це єдиний спосіб спілкування з приймальною комісією, тому коли йдеться про найкращі світові університети, мотиваційні листи та есе — це єдине, що відрізняє абітурієнтів один від одного.

Рекомендаційні листи – це також презентація студента і, відверто кажучи, дуже часто характеристики, які пишуть наші викладачі не відповідають вимогам закордонних вишів. Більш того, університет може вимагати, щоб рекомендаційні листи були перекладені та засвідчені нотаріально. А іноді переклади не приймаються зовсім — лист спочатку має бути написаний англійською, а конверт має бути запечатаний та містити підпис автора на місці склейки.

Высшее образование в СШАЯк вступити до університету з Karandash? 

Ми займаємося освітою за кордоном вже понад 11 років. За цей час наші студенти успішно вступили до університетів США, Канади, Великої Британії, Нідерландів і безлічі інших країн.

Ми ведемо весь процес вступу до університету від А до Я 

1
Первинна консультація.


Вибір університету або програми.
3
Підготовка пакету документів.
4
Допомога у написанні мотиваційного листа.
5
Подача документів на вступ та стипендію.


Зарахування.
7
Подача на візу.
8
Від'їзд на навчання.


Засвідчення, переклад і засвідчення перекладів

Треба обов'язково подбати, щоб всі документи були засвідчені належним чином і перекладені. Іноді для засвідчення потрібен апостиль, іноді, деякі виші Канади і США вимагають засвідчення WES (World Education Services), що вимагає певний час, підготовку документів і треба обов’язково це враховувати при плануванні свого вступу.   

Історію з перекладами та засвідченнями перекладів складно вмістити в один кейс. Проблеми з ними виникають досить часто. Тут важливо правильно витлумачити вимоги ВНЗ: одні виші просять, щоб переклад був засвідчений нотаріусом, інші вимагають консульське засвідчення, а треті (США) дають обмежений список організацій (NACES), засвідченням яких вони довіряють. Якщо ж переклад не буде відповідати вимогам, чекайте на відмову.

Який тест з мови здавати? 

Що стосується мовного тесту. Якщо вступати на англомовні програми, то стандартно приймаються тести IELTS, TOEFL, CAE, FCE. Це обов'язково треба уточнювати  і це повинні буди академічні тести. Іноді деякі виші приймають тести Duolingo, іноді можна здати внутрішній тест навчального закладу з мови. Також важливо знати, що для Британії треба здавати тест IELTS UKVI а не просто IELTS. Він вам знадобиться також далі в отриманні студентської візи. 

Порада від наших експертів - до тестів з мови треба готуватися. Високе знання мови не завжди гарантує високий бал, бо тут треба ще знати специфіку проходження тесту. Здайте хоча б один пробний тест. 

Обов’язково звертайте увагу на те, що  IELTS і TOEFL мають терміни придатності лише 2 роки. Багато вишів вимагають певний результат з мови не лише загальний (overall), а й по окремим опціям (writing, listening, reading, speaking). І це означає, що навіть, якщо у вас IELTS overall 6.0, саме такий, як треба для вступу, але по окремим опціям результат не задовольняє, то вам відмовлять. 

Один лайфхак – тести з мови дуже часто, якщо це не рейтинговий університет, можна додати пізніше. 

Для деяких спеціальностей необхідно скласти спеціалізовані тести та іспити (GRE, GMAT, SAT), підготовка до яких потребує часу, а реєстрація може проходити задовго до іспиту. 


Читати також: Адаптація за кордоном: лайфхаки для студентів


Різниця у системах освіти

Вища освіта в Україні та за кордоном багато в чому відрізняється. Незвичні методики викладання, підходи, самостійна робота, робота в команді, уміння робити презентації, писати есе, формувати свій графік навчання, уміння практично застосовувати знання та ін.

За кордоном тривалість середньої освіти становить 12-14 років. Деякі країни, незважаючи на це, приймають наших студентів після 11 класу – США, Канада, Кіпр, Польща, деякі виші Ірландії, Нідерландів, деякі приватні виші Німеччини, Іспанії, Чехії.

Вступ у ВНЗ таких країн, як Велика Британія, Нідерланди (дослідницькі виші), Ірландія (рейтингові державні виші) можливий через програми підготовки, щоб зрівняти різницю у системах освіти або  після 1 курсу бакалавріату українського вишу по схожій спеціальності. 

Важливі дрібниці

Дуже багато наших студентів хочуть і можуть отримувати стипендії. Але для цього треба обов'язково враховувати умови отримання стипендій, дедлайни подачі заявки на стипендії. Треба розуміти, що щоб подавати на стипендію, треба бути зарахованим в університет і відповідати всім вступним вимогам. 

Є ще багато інших моментів, про які слід пам'ятати, коли ви плануєте вступати за кордон – вчасно подати запит на житло, організувати страховку, відкрити банківський рахунок в іншій країні і т.д. Деякі університети пропонують проживання, деякі ні і тоді треба шукати житло самостійно, що буває дуже не просто. 

Висновок

Система освіти кожної країни має відмінні риси. У різних країнах та у різних вишах встановлено свої правила вступу та оформлення документів, свої вступні вимоги та терміни подачі. Ще складніший період починається після надсилання заявок: у будь-який момент приймальна комісія може запросити додаткові документи та актуальну інформацію — і тут важливо правильно зрозуміти та вчасно виконати вимоги. Без знання особливостей можна просто «завалити» весь процес, будучи при цьому абсолютно «підходящим» абітурієнтом.

Звичайно все можна робити самостійно, адже зараз будь-яку інформацію можна знайти в інтернеті. Але якщо ви не впевнені на 100%, що зможете впоратися самостійно та дійти до переможного кінця, то ми можемо запропонувати свою професійну допомогу:

  • Допоможемо вам визначитися з країною і університетом;
  • Допоможемо вам зібрати необхідний пакет документів, який має максимальні шанси;
  • Перевіримо та відкоригуємо ваші документи;
  • Підвищимо шанси отримання фінансової допомоги від університету;
  • Зекономимо ваш час, який ви зможете присвятити навчанню та підготовці до іспитів;
  • Зменшимо ризик відмови через формальні помилки.
Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все