Сьогодні будь-яку інформацію можна знайти в інтернеті. І тому допитливі студенти можуть подавати заявки в закордонні університети самостійно. Давайте розберемося з інформацією, яку можна побачити на сайтах закордонних вишів. Завдяки вивченню усіх тематичних слів та деталей на вас чекає більш комфортний вступ. Ви точно будете розуміти, що від вас вимагають і не зробите помилок. А отже отримаєте омріяний офер! 

Поїхали!

Application fee/ Registration fee

Під час подачі заявки деякі університети беруть реєстраційний збір (application fee) для покриття адміністративних витрат. Аплікаційний збір є не в усіх університетах. Це разовий збір і зазвичай він не повертається. 

Abitur – випускні іспити і так само називається сертифікат, які актуальні для студентів із Естонії, Фінляндії, Німеччини. Цей іспит дає можливість подати документ у вищі навчальні заклади. 

Acceptance rate вказує наскільки селективним є учбовий заклад і який відсоток вступників він приймає кожного року. Наприклад, якщо Acceptance rate 4%, як у Гарварді, це означає, що виш відмовляє 96%, які подають заявки. Це каже про те що вступити в університет дуже складно. 

Admission process - процес вступу.

Чому варто обрати США?

Alumni – цей термін означає статус випускника вишу.

Application form - анкета-заява, що заповнюється абітурієнтом під час вступу.

Application deadline - крайній термін подання документів.

Annual tuition fee - щорічна плата за навчання.

Academic background - пройдені освітні програми, отримані дипломи, сертифікати, ступені

Conditional і Unconditional offer

Якщо ваша заявка в університет буде успішною, то ви отримаєте умовне або безумовне зарахування. Тож, в чому різниці між цими двома термінами?

Безумовне зарахування (Unconditional offer) означає, що всі умови були вами виконані і ви надали повний пакет документів. 

Умовне зарахування (Conditional offer) означає, що ваше місце на навчання буде підтверджено остаточно лише тоді, коли ви виконаєте останні умови. В своїй більшості студенти отримують саме цей тип зарахування. Так як вступний процес починається за рік до початку навчання, студенти ще не мають атестатів і дипломів, тому зазвичай умовою зарахування буде донести офіційні документи, що підтверджують попереднє навчання. Іноді можна пізніше додати тест з мови. 

Core subjects і electives 

Під час вивчення майбутньої програми навчання можна побачити два терміни: core subjects і electives. 

Core subjects/Core courses – core в перекладі з англійської означає ядро. Це основний курс навчання, який усі студенти повинні виконати, перш ніж перейдуть на наступний рівень свого навчання або отримають диплом. 

До Electives відносяться предмети, які можна вибрати, для того щоб підкреслити свою спеціалізацію. Наприклад, випускники International Business можуть отримати різні спеціалізації. Один в сфері фінансів, інший в сфері маркетингу, а можливо і в ІТ. 


Читати також: ТОП-7 помилок під час вступу у закордонний навчальний заклад


Degree - диплом (як документ) або ступінь - Bachelor, Master, PhD.

Diploma thesis - дипломна робота.

Double degree/Joint degree/Combined Degree — подвійний ступінь, комбінована програма навчання з присудженням двох ступенів у суміжних напрямках

English language proficiency - рівень володіння англійською мовою. Всі іноземні студенти, які планують вчитися англійською мовою, повинні підтвердити знання мови надавши міжнародний сертифікат або пройти вступний тест. 

Enrollment - процес зарахування студента до навчального закладу.

Entrance requirements/Admission requirements - вимоги до вступу на програму навчання.

Full-time student - студент очної форми навчання.

GPA (Grade Point Average) – середня оцінка успішності студента, виведена на основі всіх отриманих за певний період оцінок – середній бал атестату.

Grant - грант - одноразова виплата для проведення науково-дослідної роботи.

High school diploma – атестат або свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти – документ про закінчення середньої загальноосвітньої школи.

Interview - співбесіда з абітурієнтом (застосовується під час вступу, може бути онлайн або офлайн).

Internship - практика під час навчання, включена до навчального курсу.

Ivy League – Ліга плюща – це найвідоміше у світі об'єднання університетів, до якого входить 8 найстаріших вишів Америки - Yale University, Cornell University, Princeton University, Harvard University, Columbia University, University of Pennsylvania, Dartmouth College, Brown University. 7 з них було засновано ще до здобуття США незалежності. Навчальні заклади відрізняються академічністю та елітарністю: як і кілька століть тому, тут навчаються діти політичних, наукових та культурних діячів, успішних бізнесменів, а також обдаровані студенти з усіх куточків світу. Рівень викладання, і, як наслідок, вимог до учнів дуже високий. Але все це дозволяє досягати університетів Ліги плюща визначних результатів: за даними таких рейтингів як World University Rankings від Times Higher Education та QS World University Rankings, виші Ліги традиційно входять до двадцятки найкращих навчальних закладів планети. 

Высшее образование в СШАЯк вступити до університету з Karandash? 

Ми займаємося освітою за кордоном вже понад 11 років. За цей час наші студенти успішно вступили до університетів США, Канади, Великої Британії, Нідерландів і безлічі інших країн.

Ми ведемо весь процес вступу до університету від А до Я 

1
Первинна консультація.


Вибір університету або програми.
3
Підготовка пакету документів.
4
Допомога у написанні мотиваційного листа.
5
Подача документів на вступ та стипендію.


Зарахування.
7
Подача на візу.
8
Від'їзд на навчання.


Living expenses - витрати на проживання

MBA (Master of Business Administration) – вчений ступінь, магістр бізнес-адміністрування.

Personal statement/Letter of motivation/letter of intent – мотиваційний лист, де потрібно описати, чому ви обрали цю програму навчання, чому потрібно вибрати саме вас. Це презентація себе. 

Placement Year - рік стажування або роботи в індустрії. Він може бути невід’ємною частиною програми навчання. Дуже часто він допомагає вивчити потенційні можливості кар’єрного зростання і надати цінний досвід, одночасно розвиваючи навички, які можна буде використовувати в подальшому.

Стажування дуже корисні. Вони допомагають розвиватися професійно, підсилюють резюме, дають можливість виділитися вигідно серед інших претендентів на посаду.  

Іншими словами, Placement Year означає, що випускнику надається можливість «протестувати» кар’єру і прийняти обгрунтоване рішення, куди рухатися далі. 

PhD (Doctor of Philosophy) - доктор філософії - еквівалентно аспірантурі.

Recommendation/Letter of Reference – рекомендаційний лист від викладача або роботодавця, який описує здібності та особисті якості абітурієнта. 

Registration - реєстрація студента на курси для вивчення у майбутньому семестрі чи триместрі.

Retention rate – рівень утримання студентів. Зазвичай він відноситься до першокурсників. Чим вище Retention rate у виша, тим можна вважати вища підтримка для студента, так як дякуючи своїй роботі учбовий заклад «утримує» студента і дякуючи цьому вони переходять на наступний курс. 

Resume/CV (в перекладі з лат. сurriculum vitæ — «хід життя») - резюме, короткий виклад основних відомостей про абітурієнта, це стандартний документ.

Sandwich course – спеціальні програми англійського бакалавріату. Програма триває приблизно 4 роки – 3 роки навчання і 1 рік практика і стажування.


Читати також: Адаптація за кордоном: лайфхаки для студентів


SAT (Scholastic Aptitude Test or Scholastic Assessment Test) – це стандартизований тест для вступу до вищих навчальних закладів у США.

Scholarship – стипендія, яка видається студенту на навчання. Зазвичай це одноразова виплата, а не помісячна, як в Україні. Є різні види стипендій. У більшості випадків стипендії бувають трьох типів:

  1. Стипендія, що надається навчальним закладом
  2. Стипендія, що надається державою
  3. Стипендія, що надається третіми особами (зацікавленими організаціями, компаніями тощо)

Можна отримати стипендію за видатні академічні результати, активну соціальну роботу, спортивні досягнення або можна попросити стипендію, якщо в вас недостатньо грошей для сплати за навчання, але ви дуже талановитий студент. 

Term - семестр.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)/IELTS (International English Language Testing System)  – міжнародні іспити на знання англійської мови як іноземної. Результати іспитів визнаються більшістю університетів світу. Про різницю між цими іспитами читайте у нашому блозі.

Обрати навчальний заклад

Transcript of records - додаток до диплому, виписка оцінок — стандартизована форма, що включає перелік прослуханих курсів із зазначенням тривалості курсу та отриманих оцінок.

Tuition fee - вартість навчання, що не включає вартість підручників та різні студентські внески.

Wait-list - «Аркуш очікування», що означає, що ви не зараховані, але ваша кандидатура не відхилена. Якщо з'явиться місце, бо, наприклад, хтось відмовиться від оферу, то ви можете бути зарахованими.

Waiver в перекладі з англійської мови означає звільнення від чого-небудь. Цей термін зустрічається в різних значеннях. Наприклад, Application Fee Waiver означає, що студент звільняється від сплати аплікаційного збору, або IELTS exam waiver означає, що студент може не здавати тест з мови. 

Це лише невеличкий перелік важливих термінів, які можуть знадобитися абітурієнтам або вже тим, хто почав навчатися за кордоном. Сподіваємося, що це допоможе вам. 

Ви завжди можете звернутися до наших фахівців, які допоможуть підібрати програму навчання, країну навчання і розібратися з умовами вступу. 


Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все