Нідерланди подарували світу багато вчених та лауреатів Нобелівської премії. Країна завжди була прогресивним лідером у континентальній Європі. Саме тому голландські виші щороку приваблюють студентів з усього світу, пропонуючи їм яскравий спосіб життя та безмежні можливості.

Чому варто вчитися у Голландії?

Незважаючи на розміри держави, 13 Голландських університетів входять до світового рейтингу TOP 200 World Universities by QS ranking. За кількістю навчальних закладів у списку Нідерланди займають 3 місце після Великобританії та Сполучених Штатів.

Университеты в Нидерландах

Вища освіта Голландії характеризується низкою переваг:

  • У Нідерландах найбільший вибір програм англійської мови у Європі

Вища освіта в Нідерландах для іноземців здійснюється англійською. Майже в кожному університеті є англійська версія всіх програм, що викладаються голландською. Більшість викладачів можуть легко спілкуватися з англомовними студентами. Крім того, понад 70% населення Нідерландів говорить англійською мовою, що значно полегшує проживання іноземних студентів у країні під час навчання.

  • Широкий вибір спеціальностей

Іноземним студентам пропонується величезна кількість програм вищої освіти в Нідерландах англійською мовою. Студенти з гуманітарними нахилами можуть вивчати лінгвістику, теологію, історію та інші гуманітарні науки. Для абітурієнтів із творчим потенціалом існують програми з освоєння музики та живопису.

Вищезазначеними напрямками можуть похвалитися University of Amsterdam, Groningen University та Hanze Groningen University.

Другою гілкою голландських програм вищої освіти є економіка та бізнес. Програми університетів Nyenrode Business School, VU Amsterdam University, Saxion University випускають професіоналів у галузі економіки, маркетингу та фінансів.

Третя категорія – програми, що спеціалізуються на технологіях. Eindhoven University of Technology, HAN University of Applied Science пропонують якісну підготовку, формуючи у студентів необхідну базу знань для подальшої роботи у сфері інженерії, IT-технологій, а також у галузі екології та машинобудівній галузі.

Особливу увагу голландські університети приділяють праву. У Нідерландах знаходяться одні з найвпливовіших на міжнародній арені судових органів. Серед них: Міжнародний суд ООН, Міжнародний кримінальний суд, Міжнародний трибунал із колишньої Югославії, Постійна палата третейського суду, Постійна палата міжнародного правосуддя (до 1946 р.) та Верховний суд Нідерландів. Перспективи роботи на міжнародному ринку роблять країну максимально привабливою в очах майбутніх юристів. Якісні програми в цій галузі пропонують такі університети, як Leiden University, Utreсht University, University of Groningen, The Hague University of Applied Sciences.

  • Можливість працевлаштування

Одним з величезних переваг навчання в Голландському університеті є подальша можливість працевлаштування. По закінченню вищого навчального закладу іноземним випускникам дозволяється легально проживати та працювати в країні протягом 12 місяців.

У випадку, якщо студент укладає контракт із роботодавцем, він отримує офіційний дозвіл працювати та перебувати на території країни на строк, зазначений у договорі.

  • Міжнародно визнані ступені

Освіта у Голландії відповідає усім міжнародним стандартам. Диплом IB, отриманий під час навчання в Голландії, визнається 110 провідними університетами світу та високо цінуються роботодавцями по всьому світу. Документ про закінчення голландського університету також дозволяє розпочати власну справу в будь-якій державі.

  • Увага та підтримка

Голландські університети приділяють велику увагу особистим стосункам між учнями. Більшість уроків та семінарів проходять у невеликих групах приблизно по 15-30 студентів. Навіть лекційні зали рідко бувають переповненими. Значна частина курсового проєкту також складається з групової роботи, яка розвиває не тільки академічні навички,  а й здатність працювати у колективі. Більше того, студенти прикладних наук співпрацюють зі своїм особистим наставником, який допомагає розв’язувати повсякденні проблеми, що виникають у процесі навчання.

Система вищої освіти Голландії

Вищі навчальні заклади Нідерландів пропонують понад 2000 програм, доступних англійською мовою. Вступити до університетів можна після 11 класу або після здобуття ступеня бакалавра українського університету. Вибираючи навчальну програму, варто пам'ятати, що вища освіта в Голландії ділиться на кілька ступенів:

  • підготовчі курси;
  • бакалаврат;
  • магістратура;
  • післядипломна освіта (аспірантура).

Голландські університети поділяються на 3 типи: дослідні університети (Research Universities), університети прикладних наук (Universities of Applied Sciences) та міжнародні інститути (Institute of international education).


Читати також: Вища освіта в Нідерландах 2022 


Дослідницькі університети

Спеціалізуються на розвитку професійних навичок у студентів та пропонують широкий перелік спеціальностей. Випускники подібних закладів здобувають освіту, яка надалі дозволить їм працювати не лише у Голландії, а й у великих компаніях інших країн. Загалом у Нідерландах налічується 13 академічних університетів, 12 з них – з програмами бакалаврату, магістратури та аспірантури англійською мовою, а також 18 університетів із міжнародними програмами.

На здобуття ступеня бакалавра в дослідницьких університетах зазвичай йде 3 роки. Студентам, які закінчили навчання, видається диплом бакалавра наук (BSc) або бакалавра мистецтв (BA). Отримавши документ, випускники цих програм за бажанням можуть подати заявку на 1 або 2-річні програми магістратури для здобуття ступеня магістра природничих наук (MSc) або магістра гуманітарних наук (MA). Деякі магістерські програми також дозволяють студентам продовжити навчання та отримати ступінь доктора філософії (PhD). Навчання на докторантурі триває 4 роки.

Фахівці агенції Karandash займаються освітою за кордоном вже 9 років. За цей час наші студенти успішно вступили до університетів США, Канади, Великобританії, Нідерландів та багатьох інших країн.

Університети прикладних наук

Наголошують на здобутті практично орієнтованої освіти та підготовці абітурієнтів до подальшої наукової кар'єри. На території держави працює 39 науково-орієнтованих вишів із програмами бакалаврату та магістратури.

Університети прикладних наук у Голландії пропонують міжнародні програми англійською. Програми бакалаврату займають 4 роки. Студенти отримують диплом та ступінь прикладного бакалавра (B). Тривалість програм магістратури, що ведуть до отримання прикладного диплома магістра (M), може варіюватися від 1 до 2 років. Також існує кілька голландських професійних інститутів, які пропонують свої магістерські програми у співпраці із закордонними дослідницькими університетами. Випускники подібних закладів можуть отримати академічний ступінь магістра наук (MSc) або магістра гуманітарних наук (MA).

Чим відрізняються Research Universities та Universities of Applied Sciences?

Одна з головних відмінностей між двома типами університетів полягає у підході. Програми Research Universities вчать підходити до тем з абстрактної точки зору, застосовувати аналітичні навички, аргументовано викладати свої думки у письмовій та усній формі. Такий академічний стиль мислення підходить для майбутніх менеджерів, політиків або спеціалістів з адміністрування.

У прикладних університетах студентам дають конкретні знання та розвивають ті навички, які їм потрібні в рамках їхньої професії. На чільному місці стоїть практика і розбір реальних ситуацій, щоб підготувати випускників до вирішення складних професійних та життєвих завдань. Випускники таких університетів — фахівці, на яких є попит не лише у Голландії, а й у всій Європі.

Підготовчі програми

Для того, щоб здобути вищу освіту в Нідерландах, проте при цьому уникнути різкого переходу від однієї системи освіти до іншої, існують спеціальні підготовчі програми.

Підготовка до вступу поділяється на 2 типи: Foundation − для майбутніх бакалаврів і Pre-Master − для майбутніх магістрів. І в тому, і в іншому випадку перш ніж приступити до проходження підготовчої програми студент обирає один із напрямків:

  • бізнес,
  • економіка,
  • філософія,
  • соціологія,
  • психологія,
  • інженерія,
  • IT,
  • природні та точні науки,
  • математика,
  • політика,
  • право,
  • індустріальний та мультимедійний дизайн.

Програми тривають 1 рік та проводяться на базі голландських університетів. За цей час абітурієнти проходять інтенсивну підготовку до вступних іспитів, знайомляться з особливостями та нюансами освітньої системи. Підготовчі курси включають семінари, лекції, майстер-класи, проєктну діяльність, а також практику. Залежно від конкретної програми, студент проходить ознайомчий курс з голландської культури, а також мовну програму, націлену на підвищення рівня володіння англійською мовою.

Підготовчі курси є не в кожному ВНЗ, тому студент має заздалегідь вивчити програми. Успішне проходження курсів Foundation або Pre-Master гарантує 100% зарахування на перший курс бакалаврату.

Бакалаврат у Голландії

Ступінь бакалавра можна отримати в Universities of Applied Sciences (університет прикладних наук) або Research Universities (дослідний університет).

Програми бакалаврату в університетах прикладних наук пропонують широке коло дисциплін, що включають економіку, охорону здоров'я, дизайн, образотворче мистецтво, сільське господарство.

У програмах бакалаврату в Голландії основна увага приділяється наданню необхідних навичок для роботи в певній галузі. У процесі навчання студенти працюють над проєктами, груповими завданнями та проходять обов'язкові стажування.

Стандартне навчання на бакалавра триває 4 роки. Проте навчання можна скоротити до 3-х років, пройшовши програму Foundation. Після здобуття ступеня бакалавра студент може або вступити до магістратури, або почати працювати за фахом.

Дослідницькі університети пропонують програми бакалаврату з соціології, лінгвістики, культурології, інженерії, природничих наук, права та інші.

Акцент робиться на придбанні вузькоспеціалізованих практичних навичок.

Майже на всіх програмах необхідно пройти курс з методології та захистити дослідницьку роботу. Навчання триває 3 роки. Після отримання ступеня бакалавра студенти можуть вступити до магістратури або працювати за фахом.

Після закінчення навчання випускники бакалаврських програм отримують ступінь бакалавра мистецтв (BA), бакалавра наук (BSc) або бакалавра права (LLB), залежно від дисципліни, що вивчається. Також можна отримати ступінь бакалавра у галузі бізнес-адміністрування (BBA), соціології (BSW), освіти (BEd), музики (BM).

А це наш минулорічний тур університетами Нідерландів! Наша Dream Team відвідала 10 топових університетів!

Хочу в тур університетами у 2022!

Магістратура у Нідерландах

Основна мета магістерських програм в університетах прикладних наук – підвищити аналітичні навички та підготувати абітурієнтів до керівних посад у конкретній галузі.

Студентам пропонується на вибір кілька програм:

  • академічна магістратура, що забезпечує підвищення кваліфікації для підготовки до працевлаштування;
  • магістратура, яка навчає проведенню наукових досліджень;
  • магістерські програми підготовки вчителів.

Залежно від обраної програми заняття можуть бути розраховані на повний робочий день або половину дня. Навчання складається з лекцій, дискусій з викладачами та однокурсниками, а також закріплення теорії у практичних проєктах або прикладних дослідженнях.

Мінімальна тривалість магістратури у Нідерландах становить 1 рік. Програми підготовки в галузі педагогіки, інженерії, математики, природничих наук, наукових досліджень та сільського господарства займають 2 роки. Просунуті професійні програми в галузі медичних наук (стоматологія, ветеринарія та фармацевтика) займають загалом 3-4 роки.

Після закінчення навчання випускники одержують диплом зі ступенем магістра мистецтв (MA), магістра наук (MSc), магістра права (LLM).

Записаться на консультацию

Післядипломна освіта

Післядипломна освіта в Голландії поширена на одному рівні з бакалавратом і магістратурою. Переважна більшість університетів пропонує кандидатські та докторські програми, розраховані на підвищення кваліфікації.

Докторантура (PhD) ― це 4-річні програми, що охоплюють конкретну галузь теоретичних знань, включають відвідування семінарів, конференцій, майстер-класів, виконання досліджень та захист дисертації. У процесі навчання однокурсники PhD знаходяться у тісній співпраці зі своїм науковим керівником. До докторантури у Голландії ставляться не як до навчання, а як до серйозних наукових досліджень. Кандидати в доктори філософії в Нідерландах часто мають добре оплачувану роботу.

Які найпопулярніші спеціальності у Нідерландах?

Нідерланди посідають друге місце за попитом на інженерів у світі. На них припадає близько 13% усіх оголошень про вакансії у машинобудівному секторі.

У цій країні легко знайти роботу IT-фахівцям. У Нідерландах розташована одна з найбільших у світі інтернет-бірж, Амстердамська інтернет-біржа. Уряд Нідерландів активно працює над підвищенням кібербезпеки та бореться з кіберзагрозами, тому є високий попит на компетентних фахівців у галузі інформаційних технологій.


Читати також: ТОП-7 спеціальностей в Нідерландах


Останнім часом зріс попит на економістів, педагогів та психологів. Список добре оплачуваних професій з найбільшим попитом на ринку праці можуть доповнити:

  • лікарі та стоматологи;
  • авіабудівники;
  • експерти у сфері аеронавтики;
  • інженери всіх напрямків (інженери-проєктувальники, інженери-механіки, технічні спеціалісти);
  • фахівці у галузі енергетики;
  • соціальні працівники;
  • юристи.

Характерні відмінності вищої освіти Голландії

Нідерланди забезпечують якісну вищу освіту багато в чому завдячуючи особливому підходу. Характерні риси голландської освіти:

  • Групова робота

Значна частина навчального процесу побудована на роботі у колективі. Причому акцент робиться не лише на взаєминах між однокурсниками. Викладачі також беруть активну участь у робочому процесі, спрямовуючи та мотивуючи студентів та коригуючи навчальний процес.

  • Плюралізм думок

Голландський метод навчання заснований на повазі до думок та переконань кожної людини. Такий спосіб мислення – особливість, що властива не лише працівникам навчальних закладів. Мислення подібними категоріями властиве всім голландцям.

  • Двостороння критика

Система освіти в Нідерландах побудована таким чином, що критикувати мають право не лише викладачі студентів, а й навпаки. Лектори навмисно навчають студентів не боятися ставити запитання та скептично ставитися до того, що каже викладач чи однокурсник. Такий підхід розвиває у студентів уміння мислити незалежно.

Якою мовою проходить навчання в Голландії

Вища освіта в Голландії для іноземців відбувається англійською мовою. Найпопулярніші напрямки серед іноземних абітурієнтів: бізнес та економічні спеціальності, гуманітарні та соціальні науки, інженерна справа.

Обрати університет

Для вступу необхідно підтвердити знання мови. Для цього зазвичай достатньо надати сертифікати TOEFL та IELTS. Для успішного вступу на програму бакалаврату результат IELTS повинен бути не менше 6.0 балів, на магістратуру ― не менше 6.5-7 балів. Необхідні результати TOEFL: не менше 80 балів для бакалаврату, 90 і більше для магістратури. В обох випадках потрібний бал залежить від обраної спеціалізації.

Найкращі університети Голландії

До кращих навчальних закладів Нідерландів можна віднести:

Высшее образование в ВеликобританииUniversity of Amsterdam


Університет розташований в Амстердамі, недалеко від центру міста. Один із багатопрофільних навчальних закладів Європи, займає 1 місце у Голландії та знаходиться на 55 місці у світі. Навчання проходить англійською мовою. Університет пропонує різноманітні програми у сфері економіки та бізнесу, медицини, права, гуманітарних та природничих наук.

Высшее образование в ВеликобританииUniversity of Twente


Розташований у східному місті Енсхеді. Входить до переліку 25 найкращих університетів Європи. Вважається найкращим технічним закладом вищої освіти в Голландії. В університеті є 15 програм бакалаврату та 32 програми магістратури англійською мовою. Іноземні студенти можуть обирати напрямки в галузі управління та національної політики, IT-технологій, інженерії, медицини та біології, геоінформаційних технологій.

Высшее образование в Великобритании

Radboud University


Державний дослідницький університет Radboud розташований у місті Неймеген і входить до десятки кращих вишів Нідерландів. Навчання проходить англійською мовою. Найбільш сильними освітніми напрямками навчального закладу вважаються мистецтво та гуманітарні науки, природничі та медичні науки, соціальні науки та менеджмент, а також фізика.

Мрієте отримати вищу освіту в Нідерландах у 2022? Записуйтесь на індивідуальнуконсультацію

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все