Навчання за кордоном, а тим більше в університетах США, вимагає значних вкладень. В середньому, 1 рік в американському університеті буде коштувати батькам $30000 — за навчання студента, і ще близько $15000 доведеться витратити на всі супутні витрати: проживання, харчування та особисті витрати.

Але не варто засмучуватися, якщо ви не можете все оплатити: для цього існують стипендії на навчання за кордоном! Це чудова можливість суттєво знизити плату за навчання, а іноді навіть скоротити витрати на проживання.

Що таке стипендія в Америці? Важливо розуміти — стипендія в США зовсім не така, як в Україні.

Стипендія в США для українців — це не грошові виплати, а скорочена вартість навчання.


Чи існує безкоштовне навчання в університетах США? 

Безкоштовне навчання в США — мета для абітурієнтів з різних куточків Землі. Але так чи все легко в реальності? Давайте розберемо, що система вищої освіти в США пропонує українським студентам.

Почнемо з того, що державні і приватні виші США є платними для всіх незалежно від громадянства майбутнього студента. Так-так, навіть для самих американців навчання коштує грошей, тому що отримати повну стипендію в США вкрай складно. Повна стипендія видається дуже рідко і тільки в разі виняткових здібностей абітурієнта.

Але не варто відразу засмучуватися і відкладати в довгий ящик мрію здобути освіту за кордоном, адже стипендії в США для іноземців, так само як і для самих американців, можуть суттєво знизити вартість навчання.

Стипендіальні програми США можна умовно розділити на кілька видів:

  • державні;
  • приватні;
  • спортивні.

Важливо розуміти, що стовідсоткової стипендії практично не буває, тому розраховувати на повне покриття вартості навчання не варто. Стипендії, що видаються самими університетами, зазвичай покривають до 50% вартості навчання. Проживання та харчування — відповідальність студента. 

Повне покриття витрат на навчання можливе тільки за рахунок грантів різних фондів, а й там все не так просто.

Кращий спосіб знизити вартість навчання в американському університеті — вибрати приватний університет, який має великий стипендіальний фонд і охоче розподіляє стипендії серед талановитих студентів.


Читайте детальніше про стипендії за кордоном >> 


Стипендії університетів США

Українські абітурієнти можуть отримувати стипендії на навчання в США з різних джерел: держава, університети і різноманітні фонди.

Університети — найбільше джерело фінансування стипендій та грантів на навчання в США! Вони постійно виділяють багатомільйонні бюджети на залучення кращих студентів до себе.

Університетські стипендії бувають:

  • за заслуги — merit-based scholarships; 
  • по фінансовій необхідності — need-based scholarships.

Стипендії за заслуги (merit-based scholarships) видаються тим, у кого є видатні академічні досягнення. І оцінки тут не завжди грають роль. Університети готові прийняти до себе на навчання людей, у яких є публікації в різних виданнях, участь в різних конференціях та інше. Академічні досягнення абітурієнта показують приймальній комісії, що якщо вони візьмуть цього студента, то він буде далі прославляти вже їх університет в науковій сфері.

Стипендії по фінансовій необхідності (need-based scholarships) видаються студентам, які не можуть самі покрити вартість навчання в американському університеті. Для отримання такого типу стипендії, абітурієнт повинен довести, що у його сім'ї дійсно немає грошей на навчання. Для цього показують довідки з роботи членів сім'ї (батьків) і банківські виписки. Приватні університети досить охоче йдуть на зустріч і дають need-based scholarships українським студентам.

Державні стипендії в США 

Щороку Америка відправляє талановитих студентів в усі куточки земної кулі для вивчення культур інших країн, обміну знаннями і зміцнення міжособистісних відносин. Уряд США виділяє кошти і вводить різні стипендіальні програми для оплати перебування за кордоном не тільки американців, але й іноземців, включаючи українців, які навчаються в Америці. Таким чином, обдаровані студенти можуть повністю оцінити плюси і мінуси освіти в Штатах.

Стипендіальна програма Fulbright

У США стипендіальна програма Fullbright існує вже понад 70 років. Її головна особливість — повна оплата навчання в американському університеті. Але є і два суттєвих недоліки. По-перше, стипендія недоступна для отримання освітнього рівня "бакалавр". По-друге, після завершення навчання (від 1 семестру до 2 років), стипендіат зобов'язаний повернутися в Україну не менше, ніж на 2 роки, перш ніж знову зможе поїхати в Штати.

Умови подання на програму Fullbright досить прості. Для цього потрібно:

  • мати диплом бакалавра або спеціаліста по тій же або суміжній спеціальності;
  • правильно заповнити заявку на програму.

Заявка на програму Fullbright складається з анкети, резюме, 2 есе і 3 рекомендації.


Читайте також: Безкоштовна магістратура в США: міф VS реальність >>


Global UGRAD Exchange Program

Це програма обміну, що покриває вартість навчання в США для українських студентів.

Важливо: взяти участь можуть тільки студенти бакалаврату.

По завершенні програми студенти зобов'язані повернутися в Україну не менше ніж на 2 роки, за аналогією зі стипендією Fullbright. Це одна з основних причин, чому студенти віддають перевагу не програмам обміну, а стипендіям від університетів.

Щоб взяти участь у програмі UGRAD, кандидати повинні показати свої академічні досягнення, участь в різних спільнотах і культурних заходах. Кандидати без досвіду роботи за кордоном мають більше шансів на участь.

Приватні стипендії в США 

Культурні товариства, релігійні асоціації та роботодавці часто спонсорують навчання за кордоном. Це прекрасна можливість для школярів вступити і здобути освіту в Америці з мінімальними витратами. Проблема тільки в одному: такого спонсора потрібно знайти. Пошук спонсора — справа дуже індивідуальна, і дати загальні рекомендації тут неможливо. Будьте активними, цікавтеся громадським життям і ви зможете отримати стипендію в США.


Читайте також: Як отримати освіту в США і заощадити $18000? >>


Важливий нюанс: освітня агенція не займається пошуком фондів і спонсорів.

Спортивні стипендії 

Спортивна стипендія в США дуже затребувана серед іноземних студентів з різних куточків світу, а університети США мають спеціальний стипендіальний фонд конкретно для абітурієнтів зі спортивними досягненнями.

Як отримати спортивну стипендії в США? Варто відразу зазначити, що спортивні стипендії в США досить рідкісні, їх отримують студенти, які мають видатні заслуги на міжнародних змаганнях. На жаль, відвідування секцій і участь в аматорських турнірах не є приводом для отримання стипендії.

Який вид спорту підходить? Немає конкретного списку з видами спорту, за які можна отримати стипендію. Але все ж найпопулярнішими є: футбол, баскетбол, плавання, регбі, хокей і легка атлетика.

При подачі документів на вступ потрібно відразу дивитися, які спортивні команди є в університеті і чи надають вони фінансову допомогу (стипендію) членам команди.

Американські університети приділяють багато уваги своїм спортивним командам, які піднімають імідж навчального закладу. Тому часто вони самі відвідують школи і шукають таланти серед учнів ще до початку вступної кампанії.


Читайте також: Популярні спеціальності в США


Як отримати стипендію або грант в США?

Для українців вимоги до студентів відносно прості. Щоб мати право на стипендію в Америці, ви повинні продемонструвати високий середній бал, отримати хороший бал на мовних тестах і, що найголовніше, бути цікавим для самого університету.

5 причин, чому американські університети надають українцям стипендії

  • Інвестиції в майбутнє. Державні виші розуміють, що сьогоднішні вкладення в успішного студента окупляться у вигляді підвищення репутації. Тому розмір стипендії в США залежить від того, наскільки ваша кандидатури цінна для університету.
  • Університети хочуть вибирати кращих з кращих. Кожен навчальний заклад хоче мати найрозумніших, найздібніших і найперспективніших студентів.
  • Рейтинги. Університети часто запрошують абітурієнтів з різних країн. Різноманіття культур не тільки збільшує відкритість і лояльність студентів, а й значно підвищує позиції ВНЗ в різних рейтингах.
  • Успіх студента дорівнює успіху навчального закладу. Академічні та спортивні досягнення студента впливають на популярність програми і університету. А американські спортивні стипендії допомагають популяризувати виші на міжнародному рівні.
  • Успіх студентів дорівнює грошам. Чим більше у студента успіхів у навчанні, тим більше молодих людей підуть в той же університет тим самим шляхом. Це означає, що вищий навчальний заклад більше заробить.

Як отримати стипендію в США? Ми відібрали 10 університетів, де наші студенти отримують стипендії $5000, $10000 і навіть $150000 на рік! Середня стипендія в США — близько $10000.


Adelphi University 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ Краща школа медсестер;
✔ Входить в 21% кращих вишів країни (The Wall Street Journal / Times Higher Education);
✔ #11 в списку 50 найбільш недооцінених коледжів Америки, в якому враховуються два основні чинники: репутація і майбутні доходи (Business Insider);
✔ Знаходиться всього пів години їзди від Нью-Йорка.

  • Вартість до стипендії $39820
  • Стипендія $25000
  • Вартість зі знижкою $14820
Поступити

American University 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ #76 кращий національний університет (U.S. News and World Report 2020);
✔ Понад 14000 студентів;
✔ Одночасно можна отримати два дипломи.

  • Вартість до стипендії $51361
  • Стипендія $25000
  • Вартість зі знижкою $26361
Поступити

Auburn University 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ #97 серед державних університетів США;
✔ #35 серед найбільш інноваційних навчальних закладів;
✔ #40 в рейтингу кращих державних шкіл.

  • Вартість до стипендії $31956
  • Стипендія $14000
  • Вартість зі знижкою $17956
Поступити

Florida International University 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ Перший і найбільший державний університет в Майамі;
✔ #5 в рейтингу кращих бізнес-програм;
✔ #7 в рейтингу найкращих маркетингових програм;
✔ Входить в десятку кращих університетів США.

  • Вартість до стипендії $36202
  • Стипендія $5000
  • Вартість зі знижкою $31202
Поступити

Louisiana State University 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ #71 кращих державних шкіл (Top Public Schools)
✔ $ 200000 — щорічний стипендіальний фонд
✔ 92% студентів отримують стипендії або фінансову допомогу
✔ #81 по бізнес програмами (US News & World Report)

  • Вартість до стипендії $28639
  • Стипендія $14000
  • Вартість зі знижкою $14639
Поступити

The University of Kansas 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ понад 200 напрямків навчання
✔ понад 50 рейтингових спеціальностей
✔ $200000 — щорічний стипендіальний фонд
✔ #1 програма "Урбан і Муніципальний менеджмент" в США

  • Вартість до стипендії $40000
  • Стипендія $9000
  • Вартість зі знижкою $31000
Поступити

University of Central Florida 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ #13 в рейтингу найбільш інноваційних університетів США;
✔ #58 в рейтингу програм комп'ютерної інженерії;
✔ #91 в рейтингу кращих державних шкіл;
✔ #1 для отримання докторського ступеня за версією Фонду Карнегі.

  • Вартість до стипендії $22478
  • Стипендія $7500
  • Вартість зі знижкою $14978
Поступити

University of South Carolina 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ #1 бакалаврська програма "Міжнародний Бізнес" (#2 займає Гарвардський університет);
✔ понад 200 років досвіду в підготовці лідерів!
✔ #1 в номінації "Кращий міжнародний досвід" на думку Financial Times;
✔ #107 в національному рейтингу США;
✔ #3 кращий студентський містечко Америки;
✔ #10 за рівнем магістерських програм.

  • Вартість до стипендії $33928
  • Стипендія $12000
  • Вартість зі знижкою $21928
Поступити

University of the Pacific 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ #3 в Каліфорнії і #12 в США (Best Value College);
✔ #12 в рейтингу зарплат випускників, що перевищують очікування;
✔ #8 в Каліфорнії за зарплатою випускників;
✔ Співвідношення студентів і викладачів 13:1.

  • Вартість до стипендії $51634
  • Стипендія $30000
  • Вартість зі знижкою $21634
Поступити

University of Illinois at Chicago 

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2018-2019 год

✔ # 129 в рейтингу US News & World Report;
✔ ⅔ студенти отримують стипендії та гранти в США;
✔ більшість вчителів мають докторський ступінь — 81%;
✔ Акредитований Комісією з вищої освіти (HLC).

  • Вартість до стипендії $31784
  • Стипендія $12000
  • Вартість зі знижкою $19784
Поступити

Дивитися всі університети США >>

10 вузов в США, где украинцам дадут стипендии на 2021-2022 год
Хочете знати більше? Залиште заявку, і ми зконтактуємо вас з Майклом Лоусоном, координатором стипендій в США. Майкл неодноразово приїжджав до Києва, щоб брати інтерв'ю у талановитих студентів і надавати їм стипендії для навчання в США.

Американська стипендія доступна для наших студентів, які успішно пройдуть вступне співбесіду з представником вишу.

Оставить заявку

*Орієнтовна оцінка. Сума може варіюватися залежно від обраного типу проживання, харчування, програм тренувань. При розрахунку не враховувалися особисті витрати, транспорт, зв'язок і т.д.


Потрапити в Америку з Karandash реально! Дізнайтеся як отримати стипендію на навчання в США у наших фахівців!


Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все