Вища освіта за кордоном — це престижно, цікаво і перспективно. Багато українських студентів намагаються вступити на перший курс, перевестися або потрапити на програму обміну до іноземного університету. Однак чимало молодих людей сумніваються у своєму бажанні вчитися в закордонному виші через високу вартість навчання і життя в іншій країні.

Насправді існує маса можливостей і лазівок в тому, як заощадити на навчанні за кордоном: від знижок і стипендій в навчальному закладі до вибору більш бюджетного транспорту для поїздок вихідного дня. Головне — навчитися грамотно планувати свої фінанси і розглядати альтернативні варіанти проведення дозвілля.


10 ефективних лайфхаків, як і на чому економити гроші в період навчання за кордоном

1. Знизити вартість навчання.

Щоб заощадити на вартості закордонної освіти, необхідно докласти зусиль і вчитися на відмінно. У студентів європейських та американських ВНЗ є шанс отримувати гідну стипендію і претендувати на різні гранти, знижки, грошові призи. На етапі вибору закордонного університету важливо поцікавитися, чи передбачені там варіанти фінансової допомоги учням.


Читайте також: 10 вишів у США, де українцям дадуть стипендії на 2021-2022 рік


Також, обираючи ВНЗ для здобуття вищої освіти, звертайте увагу не на найбільш рейтингові університети. У деяких країнах Східної Європи вартість освіти може бути навіть нижчою, ніж в Україні. А в більш простих вишах і коледжах США вартість навчання значно нижча, ніж, наприклад, в Гарвардському університеті або Массачусетському технологічному інституті.

Потрібно більше інформації? Запишіться на консультацію до екпертів Karandash: 
+38 (050) 313–10-21 
+38 (096) 960–36-80 Записатись на консультацію

2. Знайти бюджетне житло.

Значна частина коштів під час навчання за кордоном йде на оплату проживання. Найдешевшим варіантом житла є студентська резиденція на кампусі університету. Але якщо обраний вами виш житла не надає, пошукайте кімнату в міських студентських гуртожитках. По можливості обирайте номер на кількох людей, так вартість проживання здешевлюється.

Також ви можете зняти квартиру поблизу університету або проживати в приймаючій сім'ї. Щоб вартість оренди не була захмарною, знайдіть собі сусідів. У пошуку знімного житла за кордоном і людей, які також шукають дім і готові жити разом з вами, допомагають такі онлайн-ресурси:

  • EasyRoommate;
  • Housing Anywhere;
  • Beroomers;
  • Adele;
  • Study Abroad Apartments;
  • Erasmusu;
  • Uniplaces;
  • Studenthousing;
  • Studentpad;
  • Homestays (пошук житла в приймаючій сім'ї);
  • Студентські спільноти в Facebook і багато інших сайтів.

Як заощадити на навчанні за кордоном. 10 дієвих лайфхаків

3. Економити на харчуванні.

У студентських резиденціях, як і на зйомних апартаментах, обов'язково є кухня. Тому замість відвідування кафе і ресторанів чи замовлення готових обідів віддавайте перевагу самостійному приготуванню їжі. Купівля продуктів у супермаркетах і на місцевих ринках обійдеться набагато дешевше, ніж обід в закладі. Намагайтеся купувати сезонні овочі та фрукти, а також популярні в новій країні крупи. Такі продукти не кусаються в ціні. В цілому, приїхавши до міста, де розташований ваш виш, пройдіться по магазинам і продуктовим крамницям, щоб проаналізувати ціни. Для студентів, які оселилися в будинку приймаючої сім'ї, харчування, як правило, вже входить у вартість проживання.

4. Віддавати перевагу велосипеду та автобусу.

Говорячи про те, як заощадити студенту в іншій країні, потрібно згадати і про засоби пересування. В першу чергу, необхідно подбати про те, щоб житло знаходилось максимально близько до університету. В ідеалі — добиратися на заняття пішки. Але якщо з тих чи інших причин ВНЗ розташовується досить далеко, зменшити витрати на проїзд можна за наявності спеціальної студентської картки, оформленої в університеті. Обов'язково дізнайтеся про такий проїзний в адміністрації свого вишу.

Також ви можете придбати або орендувати велосипед, електросамокат, скутер. Щоб заощадити на покупці, можна знайти не новий, а старий спортінвентар. Крім економії на проїзді так студент ще й буде залишатися в гарній фізичній формі і зможе вивчати нове місто, вибираючи різні маршрути.

Плануючи подорож в позаурочний час, віддавайте перевагу не літаку і таксі, а автобусам і потягам.

Потрібно більше інформації? Запишіться на консультацію до екпертів Karandash: 
+38 (050) 313–10-21 
+38 (096) 960–36-80 Записатись на консультацію

5. Обирати недорогі або безкоштовні розваги.

Проводити кожен вечір в нічних клубах і барах — не тільки дорого, але й не дуже корисно для здоров'я. Вивчайте місцеві афіші подій і намагайтеся знаходити більш бюджетні розваги: безкоштовні фестивалі і пікніки, кіноперегляди під відкритим небом, ночі музеїв і так далі. Зі студентським квитком та посвідченням ISIC можна отримати знижку на вхід в безліч музеїв, театрів, кіно, галерей, зоопарків та інших культурних місць. Якщо вам все ж близьке «тусовочне життя», звертайте увагу на студентські вечірки з вільним входом і недорогими коктейлями, обирайте бюджетні заклади в місті.

6. Виходити на пробіжку замість відвідування спортзалу.

На спорті студенту заощадити, напевно, найпростіше. Адже для підтримки тіла в тонусі достатньо вийти на пробіжку в парк, використовувати вуличні турніки і бруси, прийти на університетський або міський стадіон. Найчастіше при навчальних закладах працюють безкоштовні секції з різних видів спорту. Також не варто забувати і про переваги студентських карт, з якими можна отримати хорошу знижку в фітнес-клубах.


7. Економити на навчальних матеріалах.

Підручники, робочі зошити, словники, енциклопедії, диски та інші освітні матеріали часто коштують чималих грошей. Заощадити на цьому аспекті навчання можна, попросивши підручники у студентів старших курсів: взяти на певний час або купити значно дешевше. Також студенти можуть користуватись бібліотечними матеріалами або знайти підходящі безкоштовні онлайн-ресурси для проходження певної теми.

8. Відкрити рахунок в місцевому банку.

Маючи карту місцевого банку в національній валюті конкретної країни, ви не будете постійно переплачувати на зняття готівки та обмін валют. Крім того, розраховуючись карткою локального банку, можна отримувати кешбек та інші приємні бонуси на свій рахунок. При виборі оптимального для вас банку порадьтеся зі знайомими, однокурсниками або співробітниками вишу.


Читайте також: 5 порад студентам за кордоном


9. Знайти підробіток.

Якщо студент економить вже на всьому, на чому тільки можливо, а грошей для комфорту і задоволення потреб все-одно не вистачає, варто подумати про додатковий дохід. Перш ніж шукати підробіток, ознайомтеся із законодавчою базою країни, в якій ви навчаєтеся. У деяких країнах студентам працювати заборонено, а в деяких — обмежена кількість робочого часу.

Щоб знайти роботу під час навчання за кордоном, можна звернутися до відповідного департаменту університету й отримати роботу «on campus». Також можна пошукати актуальні вакансії на місцевих ресурсах пошуку роботи. Підробіток може бути як за фахом (що удвічі вигідно, адже студент напрацьовує досвід), так і непрофільним. Студенти завжди можуть влаштуватися офіціантами в кафе поблизу університету, касирами в магазин, кур'єрами, бебісіттерами, аніматорами і так далі.

Робота паралельно з навчанням несе декілька переваг для студента:

  • безпосередньо заробіток і досвід роботи;
  • налагодження професійних контактів в іншій країні;
  • поліпшення мовних і комунікативних навичок;
  • прокачування навичок тайм-менеджменту;
  • нові цікаві знайомства і так далі.
Потрібно більше інформації? Запишіться на консультацію до екпертів Karandash: 
+38 (050) 313–10-21 
+38 (096) 960–36-80 Записатись на консультацію

10. Літати додому з пересадками.

Навчаючись кілька років за кордоном, студенти хоча б раз на рік або частіше намагаються відвідувати рідних. Ціни на авіаквитки часто занадто високі, особливо, якщо людина добирається до України, наприклад, зі США. Щоб заощадити на дорозі додому, намагайтеся обирати не прямі рейси, а маршрути з пересадками. Так, це менш комфортно і триваліше, але така схема дозволяє дістатися до пункту призначення дешевше. Також користуйтеся послугами бюджетних авіакомпаній і не забувайте про студентські картки, за якими часто дають знижку на квитки.

Як бачите, вища освіта за кордоном може бути не такою дорогою, як здається на перший погляд. Навчаючись в іншій країні, на багатьох речах можна заощадити, а за щось — не платити взагалі. Якщо підходити до планування витрат з розумом, студент не буде відчувати дискомфорту.

Якщо ви хочете навчатися за кордоном, але не знаєте, з чого почати пошук університету і які готувати документи, наші консультанти з радістю допоможуть розібратися у всіх нюансах іноземної освіти.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все