Навчання за кордоном дає масу переваг і мова зараз не лише про престижний диплом. 

Студенти, які закінчили виш за кордоном можуть похвалитися широким кругозором, прекрасним володінням іноземною мовою, міжнародним досвідом стажувань і роботи, а також великим колом корисних контактів. 

Але все це доступно вже після отримання диплому про вищу освіту за кордоном. Але ж до цього доведеться зробити нелегкий вибір країни навчання й університету. 

Поговорімо про те як обрати виш за кордоном, на що варто звернути увагу і як визначитися з програмою навчання в університеті мрії.


Як обрати країну для навчання? 

Якщо ви з дитинства знаєте в якій країні хочете навчатись — прийміть наші щирі вітання, ви щасливчик! Більшість майбутніх студентів не знають з якою країною хочуть пов'язати своє життя на найближчі пару років. Але ж питання країни дуже серйозне. Перш за все варто звернути увагу на такі пункти як мова, культура і клімат, тривалість навчання, вартість і додаткові витрати, а також перспективи. Давайте розглянемо докладніше.

Мова 

Важливо зрозуміти якою мовою вам буде комфортно не лише навчатись, а й спілкуватися в побуті в чужій країні. Адже знайти англомовну програму можна в багатьох країнах, навіть там, де англійська не є офіційною мовою. Наприклад, Нідерланди унікальна країна в цьому плані. Офіційна мова країни — нідерландська, але при цьому тут існує понад 2000 англомовних програм навіть в державних університетах. Також понад 90% населення вільно володіє англійською. Так що, якщо ви не збираєтеся надалі працювати в Нідерландах, особливо на якихось державних підприємствах, то можна спокійно обійтися однією англійською мовою. 

Інша справа Німеччина. Тут також можна знайти чимало програм англійською мовою, але ось в місті спілкуватися і працювати доведеться на німецькій. Тому про це варто подумати заздалегідь, щоб не відчувати дискомфорт кілька років під час навчання.

Порада: рекомендуємо відвідувати спеціальні курси нідерландської, німецької, французької або іншої мови, які існують при університеті. Вони навіть можуть бути безкоштовними. Так що не втрачайте можливість!

Країна. Культура. Клімат

Думаємо не варто довго пояснювати, що культура і клімат країни мають величезне значення. Яку б ви країну не обрали, вам доведеться поважати чужі свята, релігію і побутові звичаї. А чого тільки варта місцева кухня? Незвичні страви цікаво спробувати один раз під час туристичної подорожі на кілька днів. Подумайте наскільки кухня іншої країни буде вам до смаку.
Те ж саме стосується і клімату. Відсутність сонця і тепла може погано позначитися на настрої, особливо якщо ви звикли до хорошої погоди щодня.

Тривалість і вартість освіти.

Взяти програму бакалаврату на 3 роки, але дорожче або на 4 роки, але дешевше? Складний вибір. Ми завжди уважно прораховуємо всі доступні варіанти для наших студентів. Адже навіть на тривалості навчання можна суттєво заощадити. Наприклад, у Великій Британії навчання на бакалавраті триває 3 роки, в той час як в США — 4 роки. 

Крім цього існують різноманітні дипломні та сертифікатні програми, які не передбачають наукового ступеню і тривають від 6 місяців до 2 років максимум. Відповідно навчання на таких програмах обійдеться набагато дешевше. Але варто бути уважним — вони не є заміною бакалаврату або магістратури. Сертифікатні або дипломні програми за кордоном підійдуть для студентів, у яких вже є закінчена освіта і досвід роботи, і кому необхідно за короткий термін підвищити кваліфікацію. Більше про сертифікатні програми читайте тут >>

Чи є можливість прямого вступу?

Система освіти в Україні відрізняється від закордонних в першу чергу тривалістю навчання. І тут виникає дуже важливий нюанс: багато університетів приймають студентів віком від 17, а найчастіше від 18 років. 

Щоб надолужити рік різниці в системах освіти є кілька варіантів: 

  • foundation program при обраному університеті (найкращий варіант, оскільки вимоги для вступу сюди нижче, ніж на бакалаврат, а шансів після неї вступити більше).
  • 1 закінчений рік навчання в українському університеті.

Також частина британських університетів вимагають від абітурієнтів закінчену програму A-level або International Baccalaureate. Детальніше про A-level читайте тут>>

Перспективи після закінчення навчання?

Ким ви будете працювати після отримання диплому, скільки часу знадобитися на пошук першої роботи, скільки грошей можна отримувати в перші роки молодий фахівець? Рекомендуємо уважно вивчити ці питання ще до вступу. А ще краще поспілкуватися з реальними випускниками і дізнатися у них всі деталі. Вони охоче діляться досвідом з майбутніми абітурієнтами. Тим більше, що їх можна легко знайти в соціальних мережах.

Як обрати університет?

Отже, з країною визначилися і настав час вибрати університет і програму. На що варто звертати увагу в першу чергу? Звичайно ж на наявність потрібної вам програми. Але давайте послідовно розглянемо як обрати закордонний виш.

Престиж 

У світі існує багато рейтингів, які формують список кращих вишів, але найвідоміші QS World University Ranking і Times Higher Education World University Rankings. У них експерти оцінюють якість навчання, досягнення випускників, статистику працевлаштування і рівень наукових досліджень, які веде університет. Завдяки цьому формується "престиж" навчального закладу. 

Але ж престиж це ще не все. Досить багато вишів зовсім не беруть участі в рейтингах, але докладають великих зусиль, щоб давати якісну освіту іноземним студентам. Наприклад, прикладні університети Нідерландів не беруть участі в загальних рейтингах, але формують свій. 

Якщо ви не знайшли свій університет в списку ТОП-100 кращих вишів світу, то не варто впадати у відчай. Цілком ймовірно, що він дає ані трохи не гіршу освіту і можливості, але коштує на порядок менше. Не варто робити вибір університету за кордоном на основі лише рейтингів.

Підбір програми

Визначилися зі спеціальністю? Чудово. Настав час вивчити зміст кожної програми на яку ви хочете подати документи. Адже одна і та ж програма в різних університетах може мати абсолютно різне наповнення. Відрізнятися можуть кількість годин, відведених на лекції і семінари, необхідність проводити різні дослідження, а також можливості стажувань. Рекомендуємо уважно вивчати наповнення курсу ще до подачі документів. 

А якщо ви ще не визначилися зі спеціальністю, рекомендуємо пройти профорієнтаційне тестування, яке допоможе визначити сильні і слабкі сторони, а також сфери, де студент зможе повністю реалізувати свій потенціал і стати хорошим фахівцем. Детальніше про послугу профорієнтації читайте тут >>

Вартість навчання, проживання, наявність стипендій

Фінансове питання часто стоїть на першому місці і є вирішальним фактором на користь одного або іншого вишу. Одна і та ж програма в різних університетах матиме і різну вартість. Крім цього велику роль відіграє чи дає університет стипендії для іноземних студентів. 

Давайте порахуємо на прикладі Нідерландів: 
€8000 (середня вартість навчання на бакалавраті в рік) - €3000 (середня стипендія) = €5000 (вартість року навчання).

Непогано, правда? З досвіду наших студентів, на перший курс в Нідерландах часто дають стипендії €5000 на рік. Далі залежить від ваших результатів і старанності. 


Читайте також: історія нашої студентки, яка отримала стипендію €10000 на магістратуру в нідерландському університеті The University of Groningen


Які ще витрати потрібно закласти в бюджет на навчання за кордоном крім вартості навчання? 

  • проживання;
  • харчування;
  • медичне страхування;
  • транспорт;
  • віза.

Більшість студентів намагаються отримати місце в гуртожитку при університеті, але вдається це далеко не всім. Охочих багато, а місць мало. Найбільші шанси отримати кімнату в гуртожитку будуть, якщо подавати заявку на вступ на самому початку вступної кампанії. Як то кажуть "хто перший встав — того і тапки". 

Проживання в гуртожитку дає багато переваг: близькість до навчальних корпусів (якщо це кампусний університет), студентське ком'юніті, готове прийти на допомогу і нижча вартість (в порівнянні з орендою квартири).
Інші студенти, кому не вистачило місць у гуртожитку винаймають квартири або кімнати разом з сусідами, щоб знизити вартість оренди. 

Скільки це коштує? Давайте дивитися на прикладі європейських країн. На проживання та харчування в Європі варто закладати суму не менше €600-800 на місяць. В основному розраховуємо близько €10000-12000 на рік на всі витрати. Для отримання навчальної візи до Німеччини навіть є обов'язкова умова — відкриття блокованого-рахунку на фіксовану суму €10236. Далі студенти отримують з цих грошей щомісяця €853 на проживання. 

Але не варто відразу лякатися великих сум. У багатьох країнах студентам дозволено працювати під час навчання, а це хороша можливість покрити вартість проживання. 

Статистика з працевлаштування після закінчення вишу

Як думаєте скільки часу займає у випускника пошук першої роботи після отримання диплому? Наш досвід і досвід наших партнерських університетів говорить про те, що більшість студентів (близько 90%) працевлаштовуються протягом 6 місяців. І це вважається дуже хорошим результатом. 

Першу роботу студенти знаходять на сайтах оголошень, кар'єрних ярмарках або просто самі пишуть до компаній, що їх цікавлять. 

При університетах також існують кар'єрні центри, які допомагають правильно скласти резюме, написати супровідний лист і всіляко сприяють швидшому пошуку роботи. 

Як агентство допомагає зі вступом?

Головна наша місія — зробити процес вступу до університету за кордоном максимально простим. 

Це означає, що ми:

  1. Підберемо програму навчання, яка буде точно відповідати вашим запитам і очікуванням. Адже як ми вже писали вище, одна і та ж програма в різних вишах може дуж відрізнятися своїм наповненням. Ми зацікавлені в тому, щоб ви з першого разу вступили на потрібну спеціальність.

  2. Якщо ви ще не визначилися з бажаним напрямом навчання, проводимо тест на профорієнтацію . Він допомагає визначити ваші сильні та слабкі сторони, а також сферу діяльності, де ви будете максимально корисні. Детальніше про послугу профорієнтаційного тестування читайте в нашому матеріалі >>

  3. Побудуємо план підготовки. Наша мета заощадити ваш час і гроші. Для цього наші фахівці радять що потрібно підтягнути для ідеального резюме студента: поліпшити оцінки, позакласну діяльність, результат мовного тесту і багато іншого. Радимо звертатися не пізніше ніж за 1 рік до початку вступу. Так у нас буде достатньо часу на підготовку, щоб ви вступили з першого разу з мінімальними фінансовими витратами. 

  4. Готуємо весь перелік документів з перекладами. Вам не потрібно вишукувати списки потрібних документів для вступу, перекладати, ставити апостиль (при необхідності) і переживати чи не забули ви про щось. Все це робить менеджер Karandash замість вас. 

  5. Готуємо документи і подаємо на візу. При необхідності готуємо до співбесіди з візовим офіцером. 

  6. Допомагаємо з пошуком житла за кордоном.

  7. Бронюємо авіаквитки

  8. Контролюємо процес вступу 24/7 і тримаємо зв'язок з університетом. 

Вступ до університету за кордоном — це одночасно складний і захопливий процес, який займає багато часу і сил. Так чому ж не полегшити його, віддавши складну частину досвідченим фахівцям? Пропонуємо не переживати як вибрати університет за кордоном, а дозволити допомогти з цим нашим менеджерам.

Записуйтеся на консультацію до менеджера Karandash. Для цього заповніть форму нижче:

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все