Отримати освіту в Німеччині — бажана мета для багатьох міжнародних студентів, але досягають її далеко не всі.

Ми поспілкувались з нашим студентом Володимиром Демченко чому він обрав навчання в Німеччині, як він скоротив собі суму оплати за навчання в 2 рази і що найбільше здивувало в університеті Jacobs University Bremen.

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюЧому Німеччина?

Це був 2017 рік, на 4-му курсі бакалаврату я визначився, що хочу продовжувати навчання в сфері логістики. Тоді я працював молодшим аналітиком в консалтинговій компанії, яка працювала з транспортними компаніями і я розумів, що мені дуже подобається ця сфера і шукав виш за кордоном, щоб вивчати логістику. Оскільки Німеччина — країна з найкращою логістикою в світі я почав шукати університети конкретно тут.

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюЯк обирали університет, чи були стипендії?

Мені попався чудовий варіант — Якобс Університет в Бремені. Ми працювали з фахівцями Карандаша і вони мені його порадили.

Jacobs Univeristy Bremen — єдиний кампусний університет в Німеччині. До того ж навчання тут ведеться лише англійською мовою.
Входить у 25% кращих університетів світу (рейтинг TIMES HIGHER EDUCATION THE WORLD UNIVERSITY RANKINGS 2020)

 Дивитись детальніше 

Що стосується стипендій — їх не було в класичному розумінні слова "стипендія", були гранти, які покривали якусь частину вартості навчання і один з таких грантів я отримав. Мені покрили половину вартості — €10000. Цю суму відняли від вартості навчання.

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюЩо потрібно зробити для отримання стипендії? 

Я писав мотиваційний лист. В принципі це все, що від мене вимагалося. Хоча мої колеги, однокурсники, вони отримували і інші стипендії, але там були свої деталі. 

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюЧим відрізняється навчання в Німеччині? 

Здивувала адекватність викладачів і адміністрації. Коли ти їдеш з України й українського університету, приїжджаєш до Німеччини і на першій вечірці ти п'єш пиво з викладачем. Більшість магістрів там дорослі люди, тому це можливо. Але сам факт, що ти п'єш пиво з викладачем скорочує дистанцію. І так було по суті протягом 2 років. Викладач і студент — це не бог і раб, а колега і колега. Вони працюють разом, щоб студенти стали краще розуміти предмет, стали кращими професіоналами.

"У Німеччині все розслаблені, всі хочуть просто знайти гарну роботу, влаштуватися і спокійно жити ".

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюВажко було вчитися? Складніше ніж в Україні?

Я б сказав, що легше набагато. В Україні, хоч і рівень освіти нижче, але рівень людей, з якими я вчився, був набагато вищий і всі один одному гризли горлянки. Рівень амбіцій був величезний і в Україні було вчитися набагато складніше.

У Німеччині всі розслаблені, всі хочуть просто знайти гарну роботу, влаштуватися і спокійно жити. І тому вчись собі, не напружуйся і все буде добре. Здобувай знання в своєму темпі. 

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюЯк проходили заняття? 

По-різному бувало. Були теоретичні предмети, де було потрібно вивчити якийсь матеріал і здати його. Це основні, базові предмети. Наприклад, вища математика, економетрика та ін. Або ж були предмети, де все що ми робили це презентації та проекти. Нам давали кейс, ми його обговорювали з викладачем, з колегами, з однокурсниками і вирішували в команді. 


Читайте також: Головні переваги освіти за кордоном


Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюЧи були стажування?

У Німеччині часто стажування для бакалаврів обов'язкові, для магістрів не завжди. Я все ж проходив стажування в компанії, яка займається окулярами доповненої реальності для промисловості, дуже крутий досвід для мене. Але після 3 місяців я пішов, щоб працювати на викладача. З ним ми робили проект з логістики. 

Знайти стажування для студента — не завдання університету. Є ярмарки вакансій, є семінари, які допомагають у пошуку роботи: як шукати, як резюме робити, як подавати мотиваційні листи або cover letter, але очевидно що сам не знайдеш — ніхто тобі не знайде. 

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюВи зараз працюєте в Німеччині за фахом?

Так, я зараз працюю в стартапі, який займається логістикою. Вони були раді знайти фахівця з логістичною освітою. Я вважаю, що вона мені допомагає. До того ж люди з якими я вчився — це нетворкінг і їх можна переманити до себе в компанію. 

На пошук роботи пішло багато часу. Усі дуже довго шукають, але це доля випускника університету. Я відправив свого часу 50 резюме, а відповіли мені на 5-10. Потім я пішов на 2-3 співбесіди і ось в одну компанію мене взяли. Але я не виняток. У всіх так. Подавай, подавай і можливо, якщо пощастить, тебе кудись покличуть на інтерв'ю.

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюУ вас вже робоча віза?

Після випуску у вас є можливість зробити візу на пошук роботи. Вона відкривається на 18 місяців і весь цей час ви маєте право жити в Німеччині і шукати роботу. Але я відразу знайшов роботу і зробив робочу візу на 1 рік, яку зараз продовжую. 

Личный опыт: Как поступить на магистратуру в ГерманиюЧи плануєте повернутися в Україну?

Я дуже люблю Україну. У перспективі, я вважаю, це чудова країна, щоб працювати і робити бізнес, і можливо колись я повернуся. Але зараз мені комфортно в Німеччині, я отримую хороший робочий і життєвий досвід, тому поки що я живу тут.

Хочете отримати освіту за кордоном? Просто зателефонуйте для консультації менеджеру Karandash!

Години роботи:

пн-пт
з 09:30 до 18:30
Каміла Несен
старший менеджер Karandash
Личный опыт: Как поступить на магистратуру в Германию
Запись на консультацию
Схожі статті
Дивитись все