Навчання за кордоном — це завжди про якість і блискучі перспективи після отримання диплома. Але, як і в будь-якій бочці меду, завжди знайдеться маленька ложечка дьогтю. 

У цій статті ми детально розберемо всі переваги навчання за кордоном, а також розкриємо мінуси, з якими точно доведеться зіткнутися.


Переваги навчання за кордоном. Що вам дасть диплом закордонного університету?

Плюсів навчатись за кордоном багато, ось деякі з них:

1. Суттєво інший рівень знань.

Системи освіти в багатьох країнах побудовані таким чином, щоб не просто дати студенту необхідні знання, а й, як би банально це не звучало, навчити його вчитися. Це означає, що під час навчання теорії відводиться невеликий відсоток від загального числа навчальних годин, решту часу студенти вчаться самостійно, виконуючи різні проекти і курсові роботи. Така система дозволяє сформувати звички і навички, які допоможуть в подальшій роботі.

У закордонних університетах викладач в першу чергу це досвідчений друг, з яким студенти на рівних можуть дискутувати і просити поради. У деяких вишах, як наприклад в Hanze University of Applied Sciences, студенти мають право пропонувати свої зміни до навчальної програми, які університет може прийняти. Це дозволяє зробити навчання максимально прикладним і ефективним.

2. Величезний вибір програм

Закордонні університети і коледжі мають в своєму розпорядженні набагато більший вибір програм, ніж українські виші. Тут можна знайти спеціальності, яких поки або зовсім немає в Україні, або вони знаходяться на досить низькому рівні. До таких напрямків відносяться нанотехнології, нейробіологія, гейм-дизайн, підприємництво та інші.

До того ж, технічне оснащення університетів набагато краще. Найсучасніші лабораторії, новітні комп'ютерні класи і доступ в кращі бібліотеки світу — це все дають своїм студентам університети за кордоном.

3. Практика. Дуже багато практики

Закордонні університети часто роблять практику обов'язковою складовою навчальної програми. Наприклад, нідерландські виші зобов'язують пройти практику тривалістю 1 семестр під час 3-го курсу навчання. Абсолютно всі студенти повинні навчитися застосовувати отримані знання ще до отримання диплому. Знайти місце, де її проходити, може допомогти університет, але в основному студенти вже самостійні і справляються самі.

А в США є 2 види стажувань OPT і CPT, які можна пройти під час навчання або після отримання диплому. Окрім практики, вони дозволяють не тільки заробити трохи грошей, але і легально залишатися в країні протягом 12 місяців (OPT) і 17 місяців (CPT). Детальніше про стажування в США читайте в нашому матеріалі >>

4. Семестр за кордоном

Навіть якщо ви обрали 1 країну для отримання освіти, у вас може бути можливість поїхати на інший кінець світу і провести там 1 семестр. Як це працює? Все дуже просто.

Закордонні університети мають свою базу партнерів, куди відправляють студентів для отримання додаткового досвіду. Наприклад, ви можете вчитися в прикладному університеті Нідерландів, а поїхати на семестр в США або Азію. Наприклад, обираючи Webster University Leiden Campus (єдиний американський університет з Нідерландською акредитацією), іноземні студенти можуть не просто поїхати на семестр в основний кампус в США, але і перевестись туди для закінчення навчання. Ця опція доступна не у всіх вишах. Детальніше запитуйте у менеджера Karandash.

5. Можливість залишитися в країні і отримати ПМЖ

Навчання за кордоном — це прекрасна можливість не просто отримати якісні знання, а й влаштуватися на роботу за кордоном. А надалі отримати ПМЖ.

У Німеччині випускники університетів отримують цілих 18 місяців після отримання диплому на пошук роботи. У Нідерландах цей термін становить 12 місяців. А ось в Іспанії, будь-який студент, що закінчив програму тривалістю від 3 років має право відразу подавати документи на отримання ПМЖ. Детальніше читайте в нашому матеріалі >>

6. Перспективи

Погодьтеся випускник британського або американського університету здатний набагато більше вразити роботодавця. І справа не лише в назві країни або вишу. У всьому світі освіта за кордоном дуже цінується і випускники, як правило, не мають проблем з пошуком роботи. Більшість знаходять першу постійну роботу протягом всього 6 місяців після закінчення університету. До того ж, випускники престижних вишів зі старту мають непогану зарплату. А це жирні плюси освіти за кордоном.

З перевагами розібралися, а де ж мінуси навчання за кордоном?

Глобально їх всього два:

1. Ціна. 

Як не крутіть, але якісна освіта коштує грошей. Часто немаленьких. Середня вартість програми бакалаврату в США близько $ 30 000 на рік. У Канаді вартість бакалаврату від CAD 13 000-50 000 на рік.

В Європі отримати якісну освіту можна трохи дешевше.

  • Англія £ 13 000 — £ 25 000 на рік;
  • Швейцарія CHF 23 000 — 40 000 на рік;
  • Нідерланди € 7800 — 18000 на рік.

Але завжди є можливість суттєво зменшити вартість навчання отримавши стипендію = знижку. Наприклад, університети Нідерландів пропонують стипендії від € 2 500 до € 10 000 на рік. Читайте історію нашої студентки, як вона отримала стипендію € 10 000 в The University of Groningen >>

Крім вартості навчання не можна забувати про витрати на проживання, від яких ніде не дітися. Сюди входить оренда житла (гуртожитку, кімнати, квартири), харчування, транспорт, обов'язкове медичне страхування. Все разом обійдеться в Європі в середньому в € 12 000 на рік.

2. Візове питання.

Це особливо актуально для таких країн як США і Канада, де діє жорстка візова політика. Студенти, які бажають вступити до американських чи канадських університетів, повинні мати хороші докази свого матеріального становища і причини повернутися в Україну. Також тут діє віковий ценз для отримання візи. Чим вищий вік студента — тим більше він "потенційний мігрант" в очах візового офіцера.
Але, наприклад, в Нідерландах не існує вікових обмежень для студентів!

Як мені допоможе агенція?

Почнемо з того, що наше головне завдання максимально спростити процес вступу.

Це означає, що ми:

1. Допомагаємо визначитися з програмою навчання. Разом з вами підбираємо програму, яка буде точно відповідати вашим очікуванням. У наших фахівців великий досвід і вони дивляться не тільки на назву курсу, а й на його наповнення. Адже одна і та ж програма в різних університетах може сильно відрізнятися. Ми підбираємо те що потрібно саме вам.

2. У разі, якщо ви ще не визначилися зі спеціальністю, проводимо тест на профорієнтацію. Це допомагає на початковому етапі зрозуміти ваші сильні і слабкі сторони, а також сферу, в якій ви будете максимально ефективні. Тест дасть можливість точніше обрати спеціальність і вам не доведеться після першого курсу її міняти. А таке, погодьтеся, іноді буває. Детальніше про тест на профорієнтацію читайте в нашому матеріалі >>

3. Допомагаємо побудувати план підготовки. Ми зацікавлені в тому, щоб ви не просто вступили, але і отримали стипендію. Для цього наші фахівці завжди радять, що потрібно підтягнути для ідеального профайла абітурієнта. Ідеально почати готуватися до вступу мінімум за 1 рік, за цей час ми з вами все встигнемо!

4. Готуємо пакет документів разом з перекладами. Допомагаємо правильно оформити мотиваційний лист. Вам не потрібно турбуватися, що ви щось забули докласти, перекласти або пропустили дедлайн подачі. Весь процес контролює ваш особистий менеджер.

5. Збираємо документи на візу і готуємо вас до співбесіди (при необхідності).

6. Допомагаємо знайти житло і оформити авіаквитки.

7. Постійно контактуємо з університетом в процесі вступу і тримаємо вас в курсі справи!

Ми постаралися максимально розкрити всі плюси і мінуси навчання за кордоном. А якщо у вас залишилися питання про навчання за кордоном, записуйтеся на індивідуальну консультацію до менеджера Karandash

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все