Мільйони українців мріють про щасливе та впорядковане життя в США. Далека земля свободи, демократії та прогресу відкриває широкі перспективи. Матеріальне благополуччя, соціальна захищеність, кар'єрне зростання, гарантії права і свобод приваблюють мігрантів. Легально переїхати до США нелегко. Отримати одразу робочу візу, посвідку на постійне проживання чи громадянство неможливо. Ми розглянемо варіант імміграції до США через навчання.

За словами експерта з міграційної політики аналітичного центру CEDOS Андрія Солодько, останні кілька років регулярна еміграція з України зросла на 30%.

Різновиди студентських віз

Навчання – популярний та поширений спосіб вирушити до країни мрії на законних підставах.

Плюси імміграції через навчання:

  • відсутність обмежень за віком;
  • безперервне перебування на території країни до 8 років;
  • легше оформити робочу візу;
  • навчатись можна у школі, коледжі, університеті, на мовних курсах, програмах профосвіти.

Читайте також: Стипендії за кордоном. За навчання все одно потрібно платити?


Для імміграції через навчання знадобиться студентська віза. Вона не може бути підставою для отримання грін-картки чи громадянства. Але вона стане першим щаблем у цьому процесі. Ви маєте право залишитися, закінчивши навчання, подовживши діючу візу або отримавши одну з робочих:

  • для академічного стажування;
  • для запланованої роботи;
  • для керівників із-за кордону;
  • для осіб, що займають керівні посади в компаніях у США.

Це, звичайно, не імміграція до США і не грін-карта, але такий же дієвий спосіб легально залишитись у Штатах на строк до 8 років. Це можливість завести знайомства, отримати трудовий досвід і спробувати вирішити питання з громадянством вже на місці.

За дослідженнями агентства GfK Ukraine, 41% трудових мігрантів із України працюють за кордоном нелегально. Українці, що вирушають за кордон здобувати освіту, належать до категорії International Students. International Students мають право претендувати на візи категорії F1, J1 та M1. Власникам F1 та J1 надається право працювати під час навчання. М1 не передбачає працевлаштування.

Ми вважаємо найкращим варіантом – навчальну візу категорії F1. Її видають студентам, які хочуть здобути академічну освіту при акредитованих навчальних закладах, таких як:

  • мовні курси (короткострокові курси 2-6 тижнів);
  • коледжі (програми до 2-х років);
  • університети (підготовчі курси, програми бакалаврату та магістратури);
  • навчальні заклади з літніми програмами для школярів та студентів;
  • виші та короткострокові курси профільної підготовки.

Згідно з візовими вимогами, навчальне навантаження студента має становити щонайменше 20 академічних годин на тиждень. Тип візи F1 дає студентам право працювати 20 годин на тиждень протягом семестру та повний робочий день під час канікул. Працюють студенти у кампусі без відриву від навчального процесу.

Термін валідності візи залежить від тривалості навчальної програми та дорівнює терміну навчання або 1 року (програми бакалаврату, магістратури, аспірантури). Річні візи подовжуються щорічно. Кількість подовжень не обмежена.

Після закінчення навчання студентам з дозволу Служби громадянства та імміграції США (USCIS) можна залишитись на 1 рік за програмою Optional Practical Training. Optional Practical Training – оплачуване стажування для студентів та аспірантів зі статусом F1, спрямоване на закріплення знань та здобуття навичок за здобутою професією. Випускникам мовних шкіл програма Optional Practical Training недоступна.

Студенти спеціальностей STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технології, інженерія та математика) проходять стажування за особливою програмою OPT. Її термін – 24 місяці.


Читайте також: Професії майбутнього: чому варто обрати STEM-освіту?


Візу J1 видають експертам, працівникам культури, науковим співробітникам та студентам, які приїжджають до США за програмами обміну. Власники J1 мають право легально працювати біля Америки. На відміну від F1, така віза не подовжується. Після завершення обміну власникам візи J1 слід повернутись на Батьківщину або звернутися за оформленням дозволу на роботу. Стажування не передбачено.

Віза типу M1 підходить професіоналам, які прагнуть підвищити кваліфікацію на галузевих курсах або освоїти нову технічну професію. Передбачається, що претендент уже отримав початкову освіту в Україні. Закінчивши навчання, власники візи M1 мають право залишитися на практику. Термін практики розраховується пропорційно до тривалості навчання: 1 місяць стажування за 4 місяці навчання.

Karandash — офіційний представник понад 50 університетів США.

Як виїхати в Америку на навчання

Імміграція через навчання – поширений та популярний спосіб потрапити до Америки. Однак студентську візу видають лише громадянам закордонних країн, що вступили до навчальних закладів. Правила вступу та вимоги до абітурієнтів у навчальних закладах різняться.

Імміграція через мовні курси видається легким варіантом.

Чим вищий рівень навчального закладу – тим серйозніші вимоги. Доведеться проходити тестування, складати іспити, надати документи про освіту.

При вступі на мовні курси англійської необхідно підтвердити, що у вас достатній рівень володіння мовою. Щоб вступити до магістратури, знадобиться диплом бакалавра та сертифікат TOEFL.

Рівень володіння англійською мовою повинен дозволяти абітурієнту скласти вступні тести та іспити, навчатися професії іноземною мовою. Відрахування з навчального закладу через неуспішність тягне за собою анулювання навчальної візи.

Додатково надаються фінансові гарантії – докази достатності коштів на оплату навчання та проживання в Америці. Окрім власних коштів, гарантіями виступають спонсорська допомога, гранти, стипендії.

Імміграція в США через освіту: ціна питання

Якість американської освіти відповідає стандартам міжнародного рівня. Вартість навчання коливається від 18 до 30 тисяч доларів на рік. Витрати на проживання, особисті витрати становитимуть плюс 15 тисяч доларів щороку. Отримання стипендії чи гранту знижує фінансове навантаження студента.

Варіанти стипендіальних програм:

  1. урядові (Fulbright та Global UGRAD Exchange Program);
  2. спонсорство (культурні фонди, релігійні громади, роботодавці);
  3. стипендії університетів США.

Стипендія не прирівнюється до безкоштовного навчання, не передбачає щомісячного утримання. Стипендіатам надаються знижки, допомога у працевлаштуванні, часткова компенсація витрат на оренду житла.


Читайте також: 10 вишів у США, де українцям дадуть стипендії на 2021-2022 рік


Як залишитись жити в США після навчання?

Можливі варіанти залишитися в країні:

  • подовжити студентську візу;
  • оформити робочу візу.

Студентська віза подовжується на час проходження академічного стажування. Робоча віза видається у трьох випадках:

  1. Роботодавець готовий надати роботу, оформити запрошення, сплатити витрати.
  2. Компанія запросила співробітника обійняти керівну посаду.
  3. Професія має попит на ринку праці.

Це важко назвати імміграцією, але це законний спосіб залишитися на території США. Час стажування та роботи можна використовувати з розумом – «зачепитися» в країні, завести знайомства, зорієнтуватися щодо подальших дій.

Як отримати робочу візу у США?

Головна умова – знайти роботодавця, зацікавленого надати робоче місце. Багато студентів отримують запрошення під час навчального стажування.

Роботодавцю, у разі готовності надати робоче місце, варто направити до міграційних органів петицію та отримати дозвіл на залучення іноземної робочої сили. Оформлення дозволів коштує роботодавцю $1500-2000.

Для отримання робочої візи вам слід зібрати пакет документів. Відсутність запитуваного документа тягне за собою відмову з формальної підстави.

Кількість іноземців, які одержують робочі візи, в Америці регулюється квотами. Прийом заявок розпочинається у квітні. Коли квота вичерпана, прийом заявок припиняється. На низку професій квоти не поширюються. Краще не ризикувати та завчасно подавати документи, інакше доведеться чекати наступного року та залишити країну.

Проблеми, складності та консульські питання при отриманні візи до США

Кількість бажаючих іммігрувати до Америки з України неухильно зростає. Отримання візи на навчання у США – процес трудомісткий. Поширеною причиною відмови є неготовність претендента до співбесіди. Не варто афішувати бажання залишитись у США. Навпаки, краще довести зв'язок із Батьківщиною, і твердий намір повернутися додому. Показати, що ви у США тільки заради освіти.

Співбесіди у консульстві відбуваються швидко. Бажано попередньо підготуватись до можливих питань. Візові офіцери мають право відмовити у видачі візи при найменшому сумніві щодо достовірності відомостей, не пояснюючи причин відмови.

В агентстві «Karandash» ми займаємося підготовкою до інтерв'ю: проводимо тестову співбесіду, підбираємо варіанти питань, збираємо пакет документів. Клієнти агентства готові до нюансів співбесіди, що підвищує шанси на отримання студентської візи.

Ми організуємо поїздки на мовні курси до США, відправляємо дітей до американських дитячих таборів, сприяємо вступу до університетів США.

Отримайте детальну інформацію про імміграцію через навчання у менеджерів агентства «Karandash».

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все