Плануєте вивчати архітектуру за кордоном? Для початку потрібно визначитись, що саме ви вкладаєте у дану професію. Це просто "робити" гарні будинки чи ви готові поринути глибше та не просто робити гарно, а враховувати інженерні аспекти?  

Потрібно розуміти, що кожна країна має свої вимоги до проектування та будівництва, оскільки в кожній країні різні аспекти, що впливають на будівництво. Тож варто бути готовим до того, що часто архітектура викладається саме мовою країни навчання.

В статті нижче поговоримо про здобуття архітектурної освіти за кордоном.

Професія архітектора входить до числа найбільш затребуваних у світі, а в перспективі найближчих 5-10 років ця тенденція зростатиме, тож архітектурна освіта за кордоном – це практично гарантія успішної міжнародної кар'єри в майбутньому.

Це дуже складна та відповідальна професія, адже архітектору потрібно враховувати: розміри будівлі, що зводиться, її практичність і функціональність, безпеку та надійність.

Обрати навчальний заклад

Закордонні виші при викладанні архітектури враховують не тільки технічні і дизайнерські аспекти але й культурні та історичні. Тому студенти зазвичай вивчають додатково історію, мистецтво, 3Д дизайн.

Высшее образование в СШАЗ чого почати? Що потрібно для того, щоб стати архітектором

Підготовку варто починати вже у старшій школі, приділяти увагу точним предметам, таким як: геометрія, алгебра та фізика, але не забувати про дисципліни, що розвивають уяву.

Сучасні архітектори використовують програми автоматизованого проектування (CAD), тож треба також вивчати технології і компьютерні програми.

Высшее образование в СШАРізноманітність спеціальностей

Як ми вже зазначали бути архітектором, це надвідповідально, а ще дана спеціальність потребує різноманіття знань. Архітектор може займатися інтер'єром, проектуванням великих житлових і громадських об'єктів, вирішувати глобальні містобудівні завдання. Зібрали найпопулярніші спеціальності в закордонних вишах в галузі архітектури:

Проектувальник – це художник, інженер та адміністратор в одній особі.

Дизайнер – може перетворити невелику кімнату на оригінальний та функціональний простір, зробивши грамотне перепланування квартири або цілого будинку.

Ландшафтний архітектор - один із найперспективніших напрямків. Оформлення ділянок при заміських будинках, облаштування парків, територій, прилеглих до громадських та комерційних будівель.

Реставратор – фахівець, який повинен мати широкий кругозір, вміти аналізувати та зіставляти факти, будувати гіпотези та доводити їхню справедливість.

BIM-менеджер-проектувальник (Building Information Modeling) – це спеціаліст у галузі інформаційного проектування будівель та об'єктів. На відміну від звичайного проектувальника, він розробляє весь життєвий цикл об'єкта будівництва, що включає архітектурно-конструкторську розробку, проектування, будівництво, обробку, експлуатацію, утилізацію.


Отримайте освіту за кордоном разом з Karandash.

1200+ 
партнерських навчальних закладів по всьому світу


5000+ 
задоволених клієнтів 
11 
років допомогаємо зі вступом в кращі університети 


Лишіть заявку щоб отримати консультацію зі вступу!

Залишити заявку

Великою популярністю користуються програми з подвійною спеціалізацією у суміжних галузях – архітектурі та дизайні. Такі програми пропонуються у Fanshawe college (Канада).

Знання про розвиток архітектури, різні архітектурні стилі та технології можна отримати на спеціальностях в галузі історії та теорії архітектури. На рівні бакалаврату та магістратури такі програми пропонуються в Carlton University (Канада), Trinity College Dublin (Ірландія) та University of Groningen (Нідерланди).

Крім того, широкою популярністю користуються програми, що дозволяють отримати подвійний ступінь, паралельно вивчаючи архітектуру та ще одну дисципліну. Так, можна вивчати архітектуру чи архітектурний дизайн та бізнес, менеджмент, історію, маркетинг, соціологію тощо. Такі програми пропонують Британські виші.

Высшее образование в СШАСкільки триває навчання?

Акредитованим архітектором за кордоном можна стати лише після тривалих стажувань та успішного складання кваліфікаційних іспитів на отримання ліцензії архітектора.

Програми навчання:

  • дипломні програми (2-3 роки);
  • програми бакалаврату (4 роки);
  • магістратура з архітектури (2 роки).

Скільки потрібно вчитися на архітектора залежить від країни та ВНЗ. Середня тривалість навчання до здобуття ступеня магістра становитиме 5-8 років.

Чому Karandash
Наших студентів вступають в №1 пріоритетний університет
У порівнянні з 59% студентів, які вступають самостійно.
Кожен третій наш студент отримує стипендію або знижку на навчання
В середньому від €2500 до €10000 отримують наші студенти, там, де стипендія передбачена університетом.
Більше 1200 шкіл, коледжів та університетів
Працюємо з приватними та державними навчальними закладами в 25 країнах світу. Представляємо університети ексклюзивно в Україні.


Высшее образование в СШАДе вчитись на архітектора?

У світовому рейтингу університетів QS лідирують університети США, Австралії, Великої Британії, Китаю, Канади, Гонконгу, Південної Кореї, Швеції, Японії, Нідерландів, Італії, Іспанії.

Трійка найкращих вузів за напрямком:

Высшее образование в Нидерландах 2020Massachusetts Institute of Technology (США)

Высшее образование в Нидерландах 2020University College London (Велика Британія)

Высшее образование в Нидерландах 2020Delft University of Technology (Нідерланди)

Высшее образование в СШАЯк стати архітектором у різних країнах

Підготовка архітектора певною мірою схожа на підготовку лікаря — ці фахівці в майбутньому відповідатимуть за надійність будівель та конструкцій, тому в кожній країні існують свої жорсткі правила акредитації програм з архітектури.

США

Диплом архітектора отриманий в США високо цінується в світі. Якщо ви плануєте здобувати професію саме в цій країні, у вас є 2 шляхи. Перший шлях - здобуття ступеня бакалавра наук (B.S.) з архітектури на 4-річній університетській програмі, а далі ступінь магістра архітектури (M.Arch.) протягом двох років. 

Тим, хто хоче працювати з інтер'єром або проектувати ландшафт, краще підійде саме перший варіант — достатньо чотирьох років навчання.

Плюси


  • Готова спеціальність після чотирьох років бакалаврату;

  • Гнучкість - можливість вступити на магістратуру після кількох років роботи;

  • Простіший процес навчання.

 Недоліки
  • Недолік фундаментальних знань з архітектури під час навчання у магістратурі.

При виборі вишу необхідно враховувати, що далеко не всі заклади пропонують бакалаврат. Для отримання ступеня ми рекомендуємо наших партнерів:

Высшее образование в Нидерландах 2020Arizona State University Tempe 

Высшее образование в Нидерландах 2020The University of Arizona (INTO) Tucson

Высшее образование в Нидерландах 2020Washington State University IYO

Высшее образование в Нидерландах 2020University of South Florida 

Програми: Architecture, Graphic Design, Industrial Design, Interior Design, Environmental Design, Landscape Architecture, Urban Design, Design Research, Innovation and Venture Development.

Другий шлях полягає у здобутті ступеня бакалавра архітектури (B.Arch.) на відповідній п'ятирічній програмі.

Плюси
  • Безперервний процес навчання до отримання диплому;

  • Фундаментальні знання з усіх аспектів архітектурної майстерності;

  • У програмах часто передбачено навчання поза США.

 Недоліки
  • Найменша гнучкість при виході на ринок праці та завищені очікування випускника;

  • Складне і вкрай трудомістке навчання;

  • При виборі вишу необхідно враховувати, що далеко не всі заклади пропонують бакалаврат. 

Велика Британія

Процес отримання кваліфікації архітектора у Великій Британії дуже схожий із процесом у США. Студентам потрібно отримати ступінь бакалавра, акредитований Royal Institute of British Architects (RIBA), BA або BSc з архітектури, тривалістю 3-4 роки. Отримати та документувати досвід роботи через портал Professional Experience Development Record (PEDR) – 1 рік. Після цього студенти можуть вступити на магістратуру, із тривалістю навчання - 2 роки. Після напрацювання 24-місячного досвіду роботи, студенти складають фінальний іспит.

Складання випускних іспитів дає право на реєстрацію у професійній архітектурній організації, яка відкриє двері для кар'єрних можливостей.

Все про вищу освіту у Великій Британії

Програми бакалаврату тривають 3–4 роки і відрізняються за спеціалізацією, але диплом будь-якої такої програми дозволяє продовжити навчання на магістратурі:

  • BA Architecture - бакалавр мистецтв з архітектури;
  • BSc Architectural Design and Technology — бакалавр науки з архітектурного проектування та технологій;
  • BA Interior Architecture and Venue Design – бакалавр мистецтв з дизайну інтер'єру та заходів;
  • BEng Civil Engineering with Architecture – бакалавр інженерії з архітектурою.

ВНЗ, що входять до першої 30 за напрямком архітектура:

Высшее образование в Нидерландах 2020University of Nottingham - #14 в Архітектурі.

Высшее образование в Нидерландах 2020University of Brighton – #21 із задоволеності студентів із викладанням архітектури.

Высшее образование в Нидерландах 2020University of the West England Bristol – #6 в Архітектурі.

Высшее образование в Нидерландах 2020University of Liverpool - #11 в Архітектурі.

Высшее образование в Нидерландах 2020University of Nottingham Trent - #29 в Архітектурі.

Высшее образование в Нидерландах 2020University of Westminster - #24 в Архітектурі.

Высшее образование в Нидерландах 2020INTO – Manchester Metropolitan University, Newcastle University

Англо-американська система вищої архітектурної освіти має низку особливостей, серед яких варто відзначити високу вартість навчання, активну залученість студентів до практичної роботи, тривалі стажування у великих архітектурних бюро та різноманітність програм навчання.

Канада

Канадська архітектурна освіта ідентична американській та британській за своєю структурою. Навчання триватиме від 5 до 7 років, в залежності від того, оберете ви програму бакалаврату чи магістратури. Однак, щоб отримати ліцензію в сфері архітектури доведеться відпрацювати за спеціальністю в обраній країні близько трьох років і набрати загалом 5600 робочих годин.

Навчання в Канаді включає наступні етапи:

  1. Здобуття ступеня бакалавра/магістра в галузі архітектури на одній з університетських програм, схвалених Канадською атестаційною комісією CACB.
  2. Проходження практики робочому місці. Напрацювати 5600 годин досвіду.
  3. Складання іспиту на провінційному або територіальному рівні, що дозволяє претендувати на отримання ліцензії архітектора.
  4. Отримання ліцензії та сертифіката на право ведення архітектурної діяльності.

Які ступені можна здобути:

  • Bachelor of Architectural Studies — «допрофесійний» ступінь, навчання на якому триває 4 роки. З цим дипломом можна знайти робоче місце у сфері архітектурного менеджменту, проектування та у багатьох суміжних з архітектурою областях.
  • Bachelor of Architecture – п'ятирічна програма, яка дозволяє отримати диплом архітектора за п'ять років.
  • M.Arch – магістерські програми для тих, хто закінчив «допрофесійний» бакалаврат з архітектурних наук (2 роки) або суміжних спеціальностей (3 роки).

Ряд архітектурних спеціальностей не вимагають вищої освіти за акредитованою архітектурною програмою, наприклад, дизайнер інтер'єрів.

Дипломні програми наших партнерів - від 15000 CAD на рік:

Высшее образование в Нидерландах 2020Fanshawe College

Высшее образование в Нидерландах 2020Thompson Rivers University

Высшее образование в Нидерландах 2020Mohawk College

Высшее образование в Нидерландах 2020Conestoga College – дизайнер, будівельний технолог, інженер-будівельник, дизайнер-архітектор, технолог-механік.

Крім того, різноманітні програми бакалаврату та магістратури пропонують наступні університети, щоправда вартість вартість навчання в них буде вищою - 28 000-40000 CAD на рік:

  • Carlton Univeristy – бакалаврт архітекнурних наук, бакалавр в історії та теорії архітектури, бакалавр інженерії;
  • University of Waterloo - бакалавр архітектурних наук;
  • McGill University - бакалавр наук з архітектури;
  • University of Toronto - бакалавр архітектурних наук, магістр архітектури і містобудування, магістр урбаністики. 

Ірландія

В Ірландії вступ на бакалавра з архітектури можливий через програму підготовки - Foundation (1 рік, вартість €12000). Щоб отримати спеціальність архітектора в Ірландії вам знадобиться 7-9 років, як і в інших країнах навчання за даним напрямком досить тривале. 

В багатьох навчальних закладах обов'язковою умовою навчання є проходження практики, а в деяких університетах після здобуття ступеня бакалавра чи магістра потрібно пройти 2-річне відпрацювання в архітектурному бюро. Такий підхід дозволяє студентами гарно пройти практику та стати справжнім спеціалістом.

Навчальні заклади, в яких представлені архітектурні спеціальності:

Высшее образование в Нидерландах 2020University of Limerick, Bachelor of Architecture – тривалість навчання 5 років, вартість від €20640 на рік.

Высшее образование в Нидерландах 2020South East Technological University Carlow - бакалавр наук з архітектурних технологій, вартість від €10250 на рік.

Высшее образование в Нидерландах 2020University College Dublin - архітектурна інженерія – вартість від €10000 на рік.

Высшее образование в Нидерландах 2020Griffith College -  внутрішня архітектура, тривалість 4 роки навчання, вартість від €12000 на рік. Плюсом є те, що тут вступ можливий напряму після 11 класу.

Італія

Через різницю в системах освіти вступ в італійські виші можливий тільки через програму підготовки. Навчання англійською мовою на программі з архітектури є наприклад в Milano Polytechnic University. Вступ і навчання ускладнюється тим, що не всі програми підготовки на 100% підходять для подальшого прогресування на програми бакалаврату. Крім того, для отримання студентської візи абітурієнту має бути 18 років.

Існує обов’язковий вступний іспит (так званий «тест ARCHED») для програми Laurea (еквівалент Бакалавр наук) з архітектурного дизайну та програми Laurea Magistrale (еквівалент Магістр наук) з будівельної інженерії та архітектури в Politecnico di Мілан.

Місця, доступні на кожній навчальній програмі, розподіляються відповідно до результатів тестування та переваг, зазначених абітурієнтами (кількість доступних місць змінюється щороку).

Нідерланди

Здобуття вищої освіти в Нідерландах в галузі архітектури – це гарна альтернатива англійським університетам. Незаперечним пріоритетом є вартість навчання, яка порівняно нижча, ніж в навчальних закладах Великої Британії.


Читати також: Вища освіта в Нідерландах. Чому варто обрати саме цю країну для вступу?


Однак, після 11 класу української школи можна вступити лише на спеціальність інтер'єрного дизайну. Наприклад, в Royal Academy of Art Hague, Bachelor Interior Architecture & Furniture Design, вартість навчання складає від €11000.

Чому варто обрати Karandash для вступу до Нідерландів?

Высшее образование в Нидерландах 2020
Ми перші в Україні почали відправляти студентів на навчання в Нідерланди і маємо великий досвід в навчанні за кордоном.
Высшее образование в Нидерландах 2020
Ми є офіційними представниками 25 партнерських університетів в Нідерландах.
Высшее образование в Нидерландах 2020
Більшість наших студентів отримують стипендію на навчання. В середньому 5000 євро на рік.
Высшее образование в Нидерландах 2020Щороку робимо тури університетами Нідерландів, щоб ви самі порівняли умови навчання, поспілкувались з представниками університетів і діючими студентами.

Высшее образование в Нидерландах 2020
Наші студенти навчаються майже в кожному університеті країни.

Высшее образование в СШАУмови зарахування для більшості вишів

Для вступу до архітектурних програм зарубіжних університетів студенти подають стандартний пакет документів.

Він включає в себе:

  1. заповнену вступну форму;
  2. копію паспорта;
  3. атестат та транскрипт оцінок;
  4. інші наявні сертифікати та дипломи;
  5. сертифікат про складання мовного іспиту;
  6. мотиваційний лист чи резюме;
  7. рекомендаційні листи;
  8. портфоліо;
  9. співбесіди – питання щодо портфоліо, кар'єрних планів, для магістратури – теорія та історія архітектури.

Але всі умови вступу треба з’ясовувати з кожним університетом і по кожній програмі індивідуально. Якщо у вас залишились питання з приводу архітектурної оствіти за кордоном, ви не знаєте з чого почати підготовку та бажаєте дізнатись біьльше про дану спеціальність в конкретній країні - заповнюйте форму для запису на консультацію, що знаходиться нижче. Фахівці агенції Karandash зв'яжуться у зурчний для вас час та дадуть вичерпні відповіді на всі запитання.

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все