GCSE (General Certificate of Secondary Education) — це сертифікат про загальну середню освіту в Британії, який отримують підлітки у віці 14-16 років, після закінчення 11 класів шкільної освіти.

GCSE являє собою єдину систему оцінювання в Англії, Уельсі та Північній Ірландії. Школи в Шотландії отримують шотландські атестати.

Студенти можуть самостійно обрати деякі предмети для вивчення на курсі GCSE, проте ряд дисциплін є обов'язковим. Це так звані «основні предмети», серед яких: математика, англійська література, англійська мова та природознавство. Валлійська мова — основний предмет в Уельсі. Деякі школи можуть вводити додаткові обов'язкові предмети в галузі гуманітарних наук, іноземних мов, мистецтва і дизайну.

Дисципліни за вибором дозволяють окреслити коло інтересів і почати рухатися в бік цікавої галузі знань. Деякі з них орієнтовані на практику: дизайн, технології, музика, театр, кулінарне мистецтво; інші — більш теоретичні: іноземні мови, історія світових цивілізацій, релігієзнавство, астрономія, статистика, інженерія, електроніка та ін.

Обрані предмети вивчаються два роки й оцінюються на випускних іспитах або курсових роботах.

У приватних школах дітям допомагають в навчанні персональні консультанти. Поміж їх завдань — спостереження за успішністю дитини, складання розкладу занять, допомога у виборі предметів, і, при необхідності, зміна програми.

Karandash — №1 сервіс з бронювання курсів і таборів за кордоном. Випустили єдиний в Україні безкоштовний Каталог 30 кращих таборів за кордоном.

Система оцінювання

Іспити GCSE традиційно оцінювалися від A * до G (з додатковою оцінкою U за роботи, які вважалися «некваліфікованими»). Така система, як і раніше актуальна в Уельсі й Північній Ірландії. Однак в Англії, після недавніх урядових реформ, цей метод замінили шкалою оцінювання від 9 до 1, де 9 відповідає найвищій оцінці A*. Відповідно до англійської системи оцінювання, для успішної здачі іспиту необхідно набрати мінімум 4 бали, а оцінки 1-3 вважаються незадовільними. Оцінку U також продовжують використовувати для маркування некваліфікованих робіт. У деяких випадках, коли студент виконав лише частину завдань, наприклад, добре склав іспит, але не підготував курсовий проєкт, він отримує оцінку X. Зміни в системі оцінювання вводяться поступово, і деякі предмети ще оцінюються за старою шкалою. Тому результати іспитів часто публікуються у двох варіантах.

Схема оцінювання з різних дисциплін в програмі GSCE також відрізняється:

  • з мистецтва та дизайну проводиться менше іспитів і підсумкова оцінка формується більшою мірою за результатами курсових робіт;
  • деякі курси GCSE складаються з блоків, які передбачають іспит після закінчення кожного блоку;
  • інші предмети передбачають підсумковий іспит у кінці курсу.

Затверджують програми GCSE, проводять іспити та видають сертифікати п'ять головних екзаменаційних комісій: AQA, CCEA, Edexcel, OCR, WJEC. Вони контролюються регуляційними органами для забезпечення паритету між школами, які використовують різні екзаменаційні комісії. Цими регуляційними органами є Ofqual в Англії, DCELLS в Уельсі та CCEA в Північній Ірландії. Щороку присуджуючи органи затверджують так званий «загальний розклад» для координації графіку іспитів.

Проводяться GCSE іспити зазвичай в період з травня по червень. Курсом GCSE завершується програма середньої освіти в Британії, і закладається база для подальшої освіти у старшій школі й університетах.

Якщо у випускника курсу GSCE є сумніви в коректності отриманих результатів іспитів, він може спільно зі школою або коледжем зробити запит про повторну перевірку своїх результатів. Для предметів, які складаються з модулів, існує також можливість перескладання окремого модулю. Допускається тільки одноразове перескладання з кожного предмету. В диплом зараховується та оцінка, яка виявилася вище. Також, для розв’язання можливих спірних питань існує апеляційний процес, який адмініструє присуджуюча організація і, в окремих випадках, незалежна екзаменаційна апеляційна рада.

Навчання у Великій Британії

Оптимальний вік для вступу в англійські школи

Фахівці з питань освіти за кордоном радять вступати в школи Англії з 13 років — за рік до початку програми GCSE. За цей період підліток зможе пройти адаптацію в системі середньої освіти в Англії та зрозуміти, які дисципліни надалі він хотів би вивчати. У підсумку, ще до переходу в старші класи дитина вже буде впевнено і без акценту говорити англійською, буде мати відмінну базу знань і зможе без проблем вступити на GCSE.

Як підготуватися до навчання на GCSE

Готуватися до вступу слід не менше ніж за рік. Якщо ви бажаєте, щоб дитина навчалася у високорейтинговій школі, то за 3-4 роки. Звичайно, період підготовки до GCSE індивідуальний і залежить від уже наявних знань дитини.

В першу чергу важливі добре знання англійської мови та академічної лексики. Учні англійської школи вивчають наукові статті та публікації, пишуть самостійні роботи, що передбачає знання ключових понять і вміння грамотно викладати свої думки.

Також важливо вивчити, які іспити проводить конкретна школа для дітей, що бажають вступити навчатися з інших країн, і добре до них підготуватися. Більшість топових шкіл проводять для учнів з неангломовних країн тест UKiset, що визначає рівень володіння англійською мовою та академічний потенціал дитини, а також комплексний іспит з основних предметів Common Entrance Exam. Крім того, всі кандидати на навчання в обов'язковому порядку проходять інтерв'ю.

У деяких школах Британії діють літні мовні курси, які дозволяють дітям вивчити англійську в соціальному середовищі носіїв мови, заздалегідь звикнути до нової країни й системи освіти, і, тому, впевненіше себе почувати під час навчання на курсі GCSE.


Читати також: Найкращі університети в сфері музики


Труднощі під час вступу на курс GCSE для українських школярів

Британська та українська шкільні програми багато в чому відрізняються. Крім того, сам формат іспитів абсолютно різний — в Україні учням надається 45 хвилин на вирішення декількох об'ємних завдань, а в Британії учні за годину вирішують близько 50 нескладних завдань.

Серед основних труднощів і той факт, що для вступу до шкіл Великобританії абітурієнти повинні складати іспити з тих дисциплін, які в Україні викладають тільки з 13 років, а в Британії їх вчать вже з 7 років. Серед цих дисциплін — фізика, біологія і хімія.

При вступі, більшість шкіл в першу чергу оцінюють сильні сторони й таланти дитини, тому можуть прийняти її, навіть якщо у неї хороші знання тільки з одного-двох предметів, окрім основних. Тому має сенс приділити увагу тим дисциплінам, з яких дитина найбільш успішна.

Іноземні школярі можуть вступати до навчання на повну або скорочену програму GCSE. Тривалість стандартної програми GCSE в Англії становить два роки. У рамках цього курсу школярі отримують теоретичні та практичні знання. У багатьох школах Великобританії заохочують незалежні дослідження і проєкти, що виходять за рамки програми. Освіта спрямована на розкриття особистісного потенціалу учня, розвиток його індивідуальних навичок і талантів.

Одним із мінусів дворічної програми можуть стати великі фінансові витрати на навчання, а також витрати на харчування і проживання.

Karandash спеціалізується на вступі до шкіл Великої Британії. В тому числі до селективних навчальних закладів. Завдячуючи нашим тісним зв'язкам та нашому представнику у Великій Британії нам вдається регулярно проводить екскурсії по школах, які транслюються в  LIVE форматі в наших соціальних мережах. Пишіть в якій школі ви б хотіли побувати ONLINE в режимі LIVE трансляції і ми будемо намагатись це реалізувати. Школи, в яких ми вже побували, дивіться на нашому YouTube каналі.

В окремих школах діє річний курс One Year GCSE. На нього вступають вчитися діти у віці 15 років. Річна програма — це прискорений курс підготовки до здачі GCSE тесту, який можна пройти приблизно за три триместри. Однак, якщо окремому учневі потрібно більше часу на навчання, ніж іншим, він має право «розтягнути» скорочений курс на такий же період, що й традиційний GCSE. За своїм змістом програма не відрізняється від повного курсу, відмінності є лише у кількості дисциплін, що вивчаються, та в інтенсивності навчання. Проходження скороченого курсу вимагає від учня вищої підготовки та самовіддачі.

Цей варіант навчання буде корисний підліткам, чий розклад у школі не дозволяє пройти повний курс GCSE. Скорочений курс також дає можливість більш здібним учням вивчати додаткові предмети, наприклад, другу іноземну мову.

Вимоги до вступу на скорочений курс вищі, ніж на традиційний дворічний курс GSCE, особливо щодо англійської мови. За один рік у школі підліток повинен встигнути вивчити основні предмети, і на вдосконалення мови просто не залишиться часу.



Хочете отримати детальну консультацію про навчання за кордоном?

    +38 (050) 313–10-21 

    +38 (096) 960–36-80


На річній програмі кількість дисциплін, що вивчаються, скорочують до 5-6, щоб приділити необхідну кількість часу основним предметам. Слід також враховувати, що, при надходженні на програми A-level або IB Diploma, учень вже не зможе обрати новий предмет для вивчення, якщо до цього він не вивчав його на курсі GCSE. Дуже часто у число таких предметів входять іноземні мови, музика, історія, але, в залежності від навчального закладу, перелік таких дисциплін відрізняється. Також, вступ на програми A-level або IB Diploma передбачає повну дворічну підготовку на курсі GCSE з деяких предметів. В іншому, можливості випускників повного і скороченого курсу GCSE не відрізняються.

Karandash — офіційний представник понад 1200 кращих шкіл, коледжів і університетів Європи, Канади та США.

Дворічний курс надає можливість вибору і вивчення більшої кількості предметів, поступового занурення дитини у навчальну атмосферу коледжу і вдосконалення англійської мови. Програма тривалістю в рік більше підходить для тих абітурієнтів, що чітко знають свої цілі, мають прекрасну базу знань і хороший рівень володіння мовою.

Що потрібно для вступу

Для того, щоб вступити на програму GCSE, дітям з інших стан знадобиться переклад документу з відмітками за останні 2-3 навчальні роки в їх школі. Окрім цього, всі абітурієнти складають іспит з англійської мови, який розробляється у конкретній школі. Зарахування відбувається після підрахунку набраних балів на іспитах і шкільних оцінок. Прохідні бали у кожній школі також відрізняються.

Перспективи після отримання загального сертифікату середньої освіти

Після закінчення програми учні отримують атестат GCSE, який дозволяє продовжити освіту на професійних курсах або на академічних програмах A-Level, IB Diploma Programme і Cambridge Pre-U, а також почати стажування або роботу за фахом.

Якщо ви націлені на отримання вищої освіти, то вам слід знати, що більшість університетів і коледжів вимагають сертифікати GCSE з оцінками A* — С з математики, англійської мови та ще з як мінімум трьох предметів. До престижного ВНЗ є шанси вступити тільки з високими оцінками.


Читати також: Програма обміну для школярів


Вартість курсу GCSE

Ціна освітнього курсу GCSE залежить від рейтингу окремої школи та тривалості програми. У середньому, вартість навчання на GCSE в Англії становить 25 000 - 36 000 фунтів на рік.

Отримання атестату GCSE в одній зі шкіл Великобританії дає можливість інтегрувати дитину до англійської освітньої системи і закласти фундамент для подальшого отримання освіти на програмі A-level та в університеті.

Якщо ви цікавитеся питанням, як отримати сертифікат GCSE у Британії, фахівці агентства Karandash готові ознайомити вас з усіма актуальними вимогами зарахування, надати будь-яку консультаційну чи адміністративно-організаційну допомогу, в тому числі в отриманні візи до Великобританії, оформленні документів на різні програми навчання, підготовці до вступу.

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина вчилася у Британії, в освітньому агентстві Karandash вас готові супроводжувати на всіх етапах, починаючи з того, як обрати школу або пройти мовну програму, і аж до вступу до університету.


Ви можете залишити онлайн заявку або зателефонувати нам:

+38 (050) 313–10-21 

+38 (096) 960–36-80


Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все