Що таке Gap year?

Gap year чи Post Graduate year – це академічний рік, який беруть школярі різних країн Європи та Америки перед вступом до коледжу або університету.  Зазвичай для того, щоб помандрувати, попрацювати, підтягнути рівень мови та визначитися з університетом і професією.

 Однак, деякі вважають, що провести цей рік у школі - пансіоні відмінний варіант, для того, щоб підтягнути свої оцінки, покращити результати тесту SAT (стандартний тест для вступу до вищих навчальних закладів в США) і навички в загальному.

Більш ніж 1400 школярів США щороку беруть GAP year і вступають до бордингових шкіл-пансіонів.

Після закінчення звичайної місцевої школи, учень, який вирішив провести цей рік в школі-пансіоні, приєднується до старшого класу.  Учні, які беруть Gap year беруть участь в спортивних та позакласних активностях на рівні з іншими учнями школи. А також, вони тісно працюють з академічним куратором школи з питань підготовки до вступу в університет.

Школи-пансіони в США відрізняються одна від одної академічним нахилом. Одні сфокусовані на вивченні STEM спеціальностей (наука, технології, інженерія та математика), інші на творчі спеціальності, треті на спорт. І це далеко не повний перелік. Кожна школа унікальна і наповнення Post Graduate програми може бути також дуже різним.


Не можете визначитись з професією? Пропонуємо пройти тестування на профорієнтацію від психолога та сертифікованого консультанта Giunti Psychometrics. Тест дозволить визначити сфери діяльності, до яких у підлітка є цікавість та здібності.Подробиці

Сильні амбітні учні, які мали високі бали у школі, навчаються за більш інтенсивною програмою. Приділяючи навчанню в середньому на три-чотири години більше за інших. Це дозволить їм краще підготуватись до навчання у коледжі та претендувати на місце в рейтингових університетах. Для учнів з середніми балами, Post Graduate програма допомагає надолужити згаяне та підсилити власне резюме перед вступом до університету.

 Школи-пансіони дуже розповсюджені в США та у Великій Британії. Їх можна знайти в різних куточках країни. І трішки менше розповсюджені, однак не менш популярні, у Європі. Так у Нідерландах, наприклад, таких шкіл всього декілька на всю країну. Такі школи бувають різного розміру, як маленькі з дуже індивідуальним підходом до учня на 200-300 студентів, так і на 1000 і більше учнів. Характерна риса таких шкіл – сильна академічна складова, багатовекторність шкіл та можливість розкрити потенціал дитини, пропонуючи широкий вибір позакласних дисциплін та додаткових гуртків. Варто також відзначити, що часто зустрічаються школи-пансіони виключно для дівчаток чи навпаки тільки для хлопчиків.

Програма Gap year існує вже понад 50 років і спочатку ця програма була створена для хлопців, які готувалися до вступу в військові академії та в основному за цей рік вони підвищували рівень своєї фізичної підготовки та навички в навчанні. Але зараз до хлопців приєдналися і дівчата.  Оскільки, в наш час конкуренція під час вступу дуже висока, Gap Year - це відмінна можливість поліпшити свій рівень знань перед вступом, допрацювати резюме, щоб більш вигідно презентувати себе перед приймальною комісією університету.

А як же самі навчальні заклади відносяться до Gap year?

Вони вважають, що рік витрачений на навчання і формування особистості дасть їм більше підготовленого і зрілого студента.

Приймальна комісія визнає, що цей рік дає студенту багато переваг і в підсумку зробить його не тільки кращим кандидатом на вступ, а й найкращим студентом під час навчання.

Щороку студентів які взяли Post Graduate Year приймають кращі навчальні заклади з високим рейтингом, включаючи університети Ліги плюща та Расселл Гупп.

Ліга Плюща (Ivy League) – асоціація, в яку входять вісім старіших університетів Америки, включаючи Гарвард, Принстон, Йель та інші. Ліга Плюща вважається еталоном престижності вищої освіти у США.

Расселл Групп (Russell Group) — група з 24 університетів Великої Британії, яка формує другий особливий кластер елітних університетів після Оксфорда та Кембриджа.

Що кажуть батьки?

Марина Данильченко, мама Олександра. Сім'я прийняла рішення взяти Gap year після закінчення школи та паралельно пройти рік навчання онлайн за американською програмою, яка веде до отримання атестату.
  • "Ми вирішили після закінчення школи дати рік перерви нашому сину. Тому що все життя ми його віддавали скрізь занадто рано – занадто рано в дитячий садок, занадто рано в школу – Саші доводилось докладати в рази більше зусиль там, де було б легко та просто, якби він розпочав на рік чи два пізніше. Тому після випускного вечора ми вирішили його нікуди не «вступати», а дати можливість подорослішати емоційно, покращити рівень англійської, визначитись без поспіху та тиску в якому напрямку він хоче рухатись далі. Знову ж таки, карантин – в сьогоднішніх реаліях взяти паузу на рік на наш погляд найкраща опція. Рішення приймали всією родиною. Як тільки ми точно визначились, що таки так, беремо рік на усвідомлення та прокачування скілів. Саша заспокоївся, видихнув та пішов на курси гейм дизайну. Паралельно ми вирішили пройти рік онлайн навчання в американській школі, це дасть можливість підготуватись до навчання за кордоном та підтягнути англійську ліпше будь-яких курсів.  Так що напрямок майже визначений, всі спокійні, рухаємось до мети".

В освітню агенцію Karandash доволі часто звертаються батьки дітей, які вирішили взяти Gap year і хочуть провести цей рік з максимальною користю. Розглянемо декілька варіантів, чим можна зайняти дитину, щоб допомогти обрати вектор майбутньої діяльності, а також покращити академічне портфоліо перед вступом до університету.

Gap year з користю. Які є варіанти програм? 

1. Postgraduate year чи Gap year в бординговій школі-пансіоні.

Це рік навчання за кордоном по шкільній програмі, який веде до отримання атестату про середню освіту. Зазвичай навчання в бордингових школах обирають амбітні студенти з високим рівнем мотивації, які прагнуть вступити до рейтингових університетів. Вартість навчання в бордингових школах для українців зазвичай включає проживання та харчування, оскільки діти живуть на базі кампуса школи. Вартість таких програм суттєво відрізняється в залежності від країни. Так, рік навчання в бординговій школі США буде коштувати не менше $60000, у Великій Британії та Європі від $40000.

Переваги програми: отримання шкільного атестата, сильна підготовка з академічної точки зору, різнобічний розвиток та можливість розкрити таланти дитини.

Недоліки програми: до такої програми потрібно готуватись завчасно і починати займатись питанням вступу за рік, висока вартість.


2. Навчання в американській школі онлайн за програмою Arizona State University (ASU). 

Цей напрямок став особливо популярним під час пандемії COVID-19, оскільки дає змогу пройти шкільну програму, не залишаючи рідну країну. При цьому дає змогу отримати американський атестат про середню освіту. По суті це аналог української дистанційної школи Optima, тільки атестат дитина отримає американський, а не український.

ASU Preparatory Academy займає 15 місце в рейтингу кращих онлайн шкіл США згідно з рейтингом Niche Best online high schools in America 2021.

Вартість програми визначається індивідуально та залежить від кількості кредитів, які необхідно набрати учню. Для дітей, які вже закінчили школу в Україні, вартість програми складає від $8000.

Переваги програми: отримання американського шкільного атестата, покращення академічної англійської, відчутно дешевше інших програм, можливість бути зарахованим на програму практично круглий рік.

Презентація програми ASU Prep Digital


3. Програма культурного обміну в США чи Європі.

Це програма, по якій дитина вчиться у звичайній середній школі за кордоном з проживанням в місцевій сім'ї (часто це волонтерські сім'ї). Тривалість програми може бути семестр чи рік. Дитина відвідує школу на рівні з місцевими дітьми, однак, не отримує кредити та відповідно програма не веде до отримання атестату в більшості випадків. Підходить для самостійних дітей, старше 15 років.

Вартість програми $8900 за рік, включаючи навчання, проживання та харчування.

Переваги програми: новий досвід та знайомства, можливість пожити в іншій країні, вивчити побут і культуру, повне занурення в мовне середовище і як результат відчутний прогрес в знанні мови, низька вартість.

Недоліки програми: відсутність можливості обрати локацію школи та сім’ю, програма не веде до отримання шкільного атестата.

Цікавлять деталі? Бажаєте зареєструватись на програму та пройти тестування? Лишіть ваші контактні дані для зв'язку з наших експертом.

Лишити запит

4. Мовні курси за кордоном за певним напрямком. 

Тривалість програми від 2 тижнів до 1 року. Дитина їде на навчання у мовну школу при цьому обирає не просто мовний курс, а курс з певним напрямком. Це може бути STEM (наука, технології, інжиніринг, математика), робототехніка, відео та фотопродакшн, гейм дизайн, лідерство та публічні виступи, підготовка до складання іспитів (наприклад, професійний футбол у Великій Британії чи Іспанії). Є дуже широкий вибір програм на різний бюджет. Вартість таких програм складає від $800 за тиждень.

Gap year досвід – це розповсюджена практика за кордоном і тенденція в Україні, яка щороку стає дедалі популярнішою. Будемо раді підібрати курс, який підходить саме для вас.

Ваш Karandash

Схожі статті
Дивитись все