Освіта за кордоном — це складний і затратний процес. А підготовка і вибір університету за кордоном часто займає не один рік в житті майбутнього студента. 

Як обрати один-два виші серед величезної кількості? Як зрозуміти, що крім хороших знань, прийнятної ціни та умов, університет надає дійсний диплом? Чи варто перевіряти ліцензії навчальних закладів? Давайте розберемо це питання докладніше.

Що таке акредитація вишів?

Акредитація вищого навчального закладу — процедура визнання якості діяльності освітньої організації або освітньої програми відповідно до встановлених стандартів (джерело: Вікіпедія). 

Це свого роду ліцензія навчального закладу, яка підтверджує його високий рівень і дійсність диплому, який він видає, на світовому рівні. 

Це означає, що акредитований виш має право не лише вести освітню діяльність, але і видає дипломи державного зразка. У той час як навчальні заклади без акредитації видають дипломи встановленого зразка. 

Важливо: акредитація вищого навчального закладу (ліцензія на освіту за кордоном) ніяк не пов'язана з його формою власності. Більшість приватних університетів за кордоном мають потрібну акредитацію і видають дипломи державного зразка точно такі як і державні виші. 

Університети за кордоном проходять однакові перевірки збоку відповідних органів, незалежно від їх форми власності. Тому можна бути спокійним, адже якість освіти буде на однаковому рівні. 

Как проверить вуз перед поступлением

Як проходить акредитація університетів?

Акредитація вищого навчального закладу за кордоном і в Україні має схожу процедуру. Експертна комісія оцінює знання студентів, викладачів, наукову і технічну базу. Тільки після повної перевірки навчальному закладу видається відповідний сертифікат. 

Крім цього, університети чи окремі програми, що лише відкрились, не можуть отримати акредитацію. Для цього необхідний хоч 1 випуск студентів для перевірки знань. 


Читайте також: Як перевірити університет перед вступом


Як перевірити акредитацію університету (Україна і за кордоном)?

Якщо ви клієнт Karandash, то вам не потрібно навіть турбуватися як перевірити ліцензію університету, адже ми працюємо тільки з акредитованими навчальними закладами. Якщо ж ні, то дуже шкода.

Для того, щоб перевірити чи є у вашого університету акредитація потрібно зробити кілька кроків:

  1. Перевірити сайт вишу. Більшість навчальних закладів пишаються своїми академічними досягненнями та акредитаціями. Ця інформація висить у вільному доступі на сайті. Правда іноді її доведеться пошукати, але ж воно того варте?
  2. Якщо інформації на сайті не виявилося, можна написати на офіційну пошту університету з проханням вислати вам сертифікат про акредитацію. Пошту можна легко знайти на сайті в розділі "контакти".

Але все ж, рекомендуємо звертатися за професійною допомогою при виборі університету. Адже, крім того, що ми працюємо лише з акредитованими університетами, у нас є великий досвід співпраці з ними та реальний досвід студентів. А цього ви не знайдете ні на якому сайті.

Как проверить вуз перед поступлением


Читайте також: Тест на профорієнтацію + консультація


Що робити студентам якщо після вступу виявилося, що виш не має або втратив ліцензію вже в процесі навчання студента?

Сертифікат про акредитацію має термін придатності, який потрібно оновлювати новими перевірками. На жаль, деякі університети втрачають свої сертифікати через різні причини: 

  • падає рівень знань у студентів і викладачів;
  • виш перестає займатися науковою діяльністю і брати участь в конференціях;
  • інші причини. 

Але що ж робити студенту, якщо він вже вступив, провчився кілька років, а потім раптом його університет втратив акредитацію? 

Найкращий варіант, який ми можемо запропонувати — це вступити заново до іншого навчального закладу. Але не варто відразу так лякатися, адже напрацьовані роками кредити (навчальні, а не ті, що в банку) можна зарахувати в новому університеті. Це працює в тому випадку, якщо ви будете подавати документи на схожу програму навчання. 

Не варто сильно боятися, що ви вступите, а університет втратить ліцензію. Хороші університети, які мають репутацію на ринку освіти, рік за роком докладають зусиль, щоб не тільки не втратити свій рівень, а й підняти його. Так що при правильному виборі університету боятися нема чого. 

Ми працюємо у сфері освіти за кордоном з 2013 року. За цей час у нас накопичився величезний досвід співпраці з багатьма світовими університетами, а також реальні відгуки наших студентів про навчання і подальше працевлаштування в іншій країні. 

Ми бережемо свою репутацію і працюємо тільки з перевіреними навчальними закладами, які мають акредитації і чий диплом високо цінується на ринку праці за кордоном. Звертаючись до нас, ви можете бути абсолютно впевнені, що всі університети пройшли перевірку нашими фахівцями. 

Навчання за кордоном — це захопливий процес, підготовку до якого варто довірити професіоналам. 

Потрібно більше інформації про навчання за кордоном? Для консультації фахівця заповніть форму

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все