Створення комп'ютерних ігор — це одна з найперспективніших, високооплачуваних професій, на яку існує достатньо великий попит. Навчання в університетах геймдизайну — це справжня знахідка для тих, хто не тільки любить грати в ігри, але й мріє створити свою. Ця спеціальність ідеально підійде тим, хто зацікавлений у покращенні відеоігор, їх розробці та аналізі.

Ми пропонуємо детально розібратися в тому, де вчать геймдизайну, і які курси навчання пропонують профільні виші.

Сфера діяльності гейм-дизайнера

Гейм-дизайнер — це фахівець, який займається створенням і оптимізацією комп'ютерних ігор. Його участь потрібна на всіх етапах розробки, починаючи з планування, і закінчуючи тестуванням beta-версії. Він відповідає не тільки за роботу над дизайном комп'ютерної або відеогри, але також за її сценарій, правила, цілісне бачення гри, цікавість ігрового процесу і технічну реалізацію ідеї гри, тому він є сполучною ланкою між сценаристами, програмістами, продюсерами і гравцями.

Серед завдань гейм-дизайнера — проєктування ігрових персонажів, локацій, вигадування законів у грі. Саме вони відповідають за те, щоб користувачів захоплював процес гри, і їм хотілося продовжувати підвищувати рівень своїх персонажів.

Ігровий дизайнер повинен максимально розуміти, яким вийде фінальний проєкт, врахувати найдрібніші подробиці майбутньої гри при написанні технічного завдання і донести це до команди розробників. Тому, в цій професії потрібно як творче мислення, так і розуміння технічної складової. Тільки так вийде реалізувати ідею.

Популярні за кордоном університети геймдизайну навчають студентів усім етапам розробки гри і до моменту отримання диплома у них вже є готові проєкти в портфоліо.


Читати також: Найкращі університети в сфері музики


Як вступити на геймдизайнера

Тим, хто планує вчитися на геймдизайнера, знадобляться наступні навички:

  • Високий рівень знання англійської мови і профільної лексики. Лекції у більшості закладів викладаються англійською мовою навіть у не англомовних країнах.
  • Базові навички програмування, а також навички комп'ютерної графіки.
  • Уміння працювати з базами даних і хороші аналітичні здібності.
  • Математичні знання на високому рівні. З самого початку вони будуть необхідні для складання вступних іспитів.

Індустрія комп'ютерних ігор сьогодні стрімко розвивається, ігрові технології все активніше проникають в освіту, культуру та інші сфери. За прогнозами міжнародної аналітичної компанії Global Data, через 4 роки сумарний обіг галузі складе 300 мільярдів доларів. Ринок розробки ігор стрімко розвивається і вимагає нових майстрів, тому попит на них буде зростати ще багато років. Але конкурс на IT-ринку жорсткий. І якщо ви отримаєте гарні знання в одному з топових університетів з геймдизайну, у вас буде більше шансів на перемогу. Усім потрібні хороші фахівці вузького профілю.

Дізнатися більше!

Де вчитися на геймдизайнера в Європі

На території Європи досить багато освітніх установ, у яких навчають гейм-дизайну. Одними з європейських країн-лідерів у сфері ігрового дизайну є Нідерланди. Окремої уваги заслуговують наступні виші геймдизайну:


Saxion University of Applied Sciences


Где учиться на гейм-дизайнера


Це найбільший університет Голландії, заснований ще в 1875 році. Для отримання ступеня бакалавра за спеціальністю «ігровий дизайн і розробка», студенту потрібно заплатити € 7 800 за рік навчання.

Починаючи з третього курсу, студенти отримують право обирати цікаві їм спеціалізовані предмети і починають створювати власні проєкти.

Для вступу необхідні: мотиваційний лист, резюме, результати тестів з англійської мови, приклади готових робіт. Зарахування кандидата відбувається після успішного проходження співбесіди.

Вартість навчання: € 7 800 за рік навчання.


Читати також: Найкращі університети в сфері моди та дизайну


Hanze University of Applied Sciences


Где учиться на гейм-дизайнера


Це один з найвідоміших вишів у Нідерландах. Освіту тут отримують понад 26 тисяч осіб. Для зацікавлених ігровою сферою діє бакалаврська програма «ігровий дизайн і розробка», де студенти отримують не тільки теоретичні знання, а й профільні навички. Починаючи з другого курсу, вони беруть участь у розробці ігор для існуючих проєктів. Тому кожен студент після навчання буде мати своє портфоліо, а кращі фахівці — пропозиції щодо працевлаштування. Знання голландської мови значно підвищує шанси випускника отримати пропозицію про роботу.

Для вступу знадобляться: атестат про повну загальну середню освіту, а також сертифікати TOEFL або IELTS.

Вартість навчання складає € 7 900 на рік.


Karandash – офіційний представник понад 1200 кращих шкіл, коледжів та університетів Європи, Канади та США.


Куди вступати, щоб стати розробником ігор у Німеччині


Где учиться на гейм-дизайнера


Друга європейська країна, гідна особливої уваги з боку зацікавлених розробкою ігор — це Німеччина.

Вступити майбутнім геймдизайнерам до вишу Німеччини досить складно через велику конкуренцію і високі вимоги до абітурієнтів. Для вступу тут можуть вимагати не тільки стандартні резюме, дипломи та мотиваційний лист, а й приклади робіт з програмування або комп'ютерного дизайну. Якщо у кандидата відсутній досвід роботи, йому можуть запропонувати вигадати ідею комп'ютерної гри. Також кандидати на навчання проходять письмовий тест, який визначає рівень володіння англійською мовою, математикою та іншими науками.

Не у всіх ВНЗ є окремий курс навчання ігровій розробці. Основам створення ігор навчають також на спеціальностях програмування, продюсування, та інших, пов'язаних з мистецтвом. Тому, якщо ви думаєте про те, як вступити вчитися на геймдизайнера в Німеччині, перед поданням документів ретельно вивчіть програму навчання ВНЗ, що вас зацікавив.

Період навчання займе від двох до шести семестрів. Серед основних предметів вам викладатимуть драматургію, графічний дизайн, 2D- і 3D-моделювання, основи програмування та ігрової теорії.

Серед основної маси ВНЗ Німеччини слід виділити Technical University Munich. Він вважається одним з найпрестижніших ВНЗ Європи. Університет відомий у всьому світі завдяки своїй дослідницькій діяльності, в якій, до речі, студенти беруть активну участь. Для розробників ігор тут існує напрямок в магістерській програмі з інформатики. Залежно від своїх інтересів, студент сам може обрати навчальний модуль.

При поданні документів буде необхідний диплом бакалавра з ігрового дизайну, комп'ютерної графіки, програмування або аналогічної спеціалізації. З 2013 року у закладі не стягують зі студентів плату за навчання. Але обов'язковим є внесок у Студентський союз у розмірі € 118,50 за семестр.

Навчання в Німеччині

Де вчитися на розробника ігор в США

За даними сайту Сareerexplorer, сьогодні (у 2021 році) середній заробіток гейм-дизайнера в США - 90 270 $ на рік (близько 7 500 $ на місяць). У фахівців, що тільки починають кар'єру рівень доходу сягає від 47 350 $ на рік. Кращі світові університети, де навчають розробці комп'ютерних та відеоігор, знаходяться в США. Випускники американських університетів можуть працювати в найбільших світових компаніях індустрії геймингу і, відповідно, отримувати найвищі доходи в цій галузі.

Розглянемо докладніше варіанти, куди піти вчитися на розробника ігор в США.


University of Central Florida


Где учиться на гейм-дизайнера


Другий найбільший університет в США з більш ніж 60 000 студентів. За даними інституційного опитування сайту The Princeton Review, University of Central Florida очолює список з кращих освітніх програм в області гейм-дизайну (опитування засноване на даних про якість лабораторних приміщень, кваліфікацію викладачів, результати кар'єри випускників та багато іншого).

В University of Central Florida вас чекає одна з кращих програм у США з цифрових медіа, у які входять і навички розробки ігор. Спеціалізація ігрової розробки користується в університеті величезним попитом у студентів з усього світу.

Вартість навчання на рік від 22 500 $.


№1 сервіс з бронювання курсів і таборів за кордоном. Випустили єдиний в Україні безкоштовний Каталог 30 кращих таборів за кордоном.


University of New Hampshire


Где учиться на гейм-дизайнера


Серед варіантів, куди вступати на геймдизайнера у США, особливої уваги заслуговує також університет Нью-Гемпшира. UNH - один з найбільших університетів США і один з 500 кращих світових вишів за рівнем академічної освіти. Тут існують як загальні програми розробки ігор, так і спеціалізовані курси гейм-дизайну під VR.

Ціна за рік навчання - від 29 340 $.


The University of Utah


Где учиться на гейм-дизайнера


В The University of Utah діє одна з найсильніших програм з гейм-дизайну в країні — Entertainment Arts & Engineering (EAE). Студенти цього вишу розвивають свої навички в роботі над існуючими проєктами студій ігрового дизайну, що дозволяє їм отримати унікальний досвід. В університеті викладають співробітники найбільших світових компаній в області розробки ігор.

Значна частина студентів ще в період навчання проходить стажування в одній з компаній-партнерів університету, таких як Amazon Games, EA, DreamWorks, Disney Interactive та інших, а після цього, отримують пропозиції приєднатися до команди розробників. Студенти з інших країн можуть залишатися в США до 3-х років для працевлаштування за своїм фахом.

Навчання в університеті спрямовано на розвиток практичних навичок: студенти пропонують свої ідеї, розробляють ігрові концепції, самостійно планують кожен етап, вчаться працювати в команді. Це дозволяє розвинути креативне мислення, лідерські якості, вчить вирішувати конфлікти та проблемні ситуації.

Американські навчальні заклади зацікавлені в тому, щоб випускники працювали за фахом, завдяки цьому університет стає більш привабливим для нових абітурієнтів. В The University of Utah діє центр з працевлаштування, який сприяє студентам в отриманні стажувань, а випускникам допомагає влаштуватися на роботу в Америці.

Вартість навчання на бакалавра - від 33 000 $ на рік.                                        



      Хочете дізнатися більше про навчання в США?

      +38 (050) 313–10-21 

      +38 (096) 960–36-80



Документи, що необхідні для вступу і отримання грантів:

  • переклад атестату про повну загальну середню освіту та додатка до нього, завірені нотаріально;
  • резюме;
  •  результати тесту IELTS чи TOEFL, що підтверджують володіння англійською мовою не нижче рівня B2;
  • мотиваційний лист;
  • рекомендаційні листи.

У деяких університетах також може знадобитися есе або портфоліо.

Час подачі документів до вишів США — листопад-лютий. Починати готуватися до вступу краще заздалегідь, приблизно від 3-х до 12 місяців.

На конкурсній основі, для студентів з інших країн передбачені гранти і стипендії, які частково або навіть повністю покривають вартість освіти в університетах з геймдизайну.


Где учиться на гейм-дизайнера


Підводячи підсумок, слід зазначити, що якісна освіта в області гейм-дизайну — це ваш фундамент для успішного професійного розвитку. Велика кількість навчальних програм в профільних вишів Європи і США дозволяє обрати найвідповіднішу для кожного бажаючого отримати знання і навички в цій області.

Фахівці освітнього агентства Karandash мають багаторічний досвід співпраці з університетами США, Канади та Європи, знають всі нюанси, які варто враховувати під час подачі заявки, допоможуть правильно оформити документи і вступити до бажаного вишу.

В період навчання ми пропонуємо підтримку особистого менеджера нашим студентам 24/7: він допоможе вирішити проблеми, пов'язані як з навчанням, так і побутового характеру.


Ви можете залишити онлайн заявку або зателефонувати нам:

+38 (050) 313–10-21 

+38 (096) 960–36-80


 Ми більш детально ознайомимо Вас з інформацією про те, як отримати професію game designer за кордоном. З нами Ви зможете більше дізнатися про університети з геймдизайну, підібрати університет та  курс навчання, що відповідає Вашим вимогам.


Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все