Якщо ви розглядаєте для себе чи для своєї дитини можливість освіти за кордоном, необхідно підготуватися. Потрібно дізнатися про вартість навчання за кордоном (у конкретній країні, певному виші), а також не забути, що виникнуть додаткові витрати – на харчування, поїздки в транспорті, перельоти додому під час канікул.

Ціни на освіту за кордоном залежать від різних факторів: цінова політика обраного навчального закладу, престижність, тривалість навчання, наявність пільг іноземним студентам, обрана спеціальність, тип освітньої програми. 

Саме тому, обираючи країну для навчання, необхідно точно визначитись із бюджетом. У статті розглянемо чинні ціни на освіту в Європі та Північній Америці, а також розберемо, які можуть бути додаткові витрати.

Скільки коштує освіта за кордоном?

В останні роки вступ до іноземних коледжів/вишів перестав бути чимось незвичайним. Здобути освіту за кордоном може будь-яка людина, за умови правильної підготовки, виходячи з виділеного бюджету.

Переваг здобуття вищої освіти за кордоном достатньо. Освітні системи у більшості закордонних вишів розроблені так, щоб студенти не отримували вже готових знань, а вчилися здобувати їх самостійно. Іншими словами – студенти навчаються вчитися. В академічній програмі на теорію відводиться мало годин. Основний час студенти навчаються самі, виконують курсові роботи, пишуть проєкти. Завдяки подібній системі студенти набувають необхідних навичок, які їм знадобляться для подальшого працевлаштування та роботи.

Karandash щорічно бере участь у найбільших світових виставках ICEF, Alphe Conferences і Study World, конференціях BBSN і NABSW.

Педагоги у закордонних університетах – найкращі друзі студентів, з якими вони можуть розмовляти, просити поради. Є виші, в яких учням дозволяється вносити пропозиції щодо доповнення освітньої програми. Таким чином, навчання стає більш ефективним, прикладним. Студенти вивчають обрану спеціальність, виконуючи завдання, наближені до реальних умов. Завдяки цьому, після закінчення університету у них залишаються актуальні професійні знання та навички.

Далі розглянемо вартість освіти за кордоном у найпопулярніших серед співвітчизників країнах.

Вартість вищої освіти за кордоном


Країна
Програма
Вартість навчання на рік
Тривалість навчання, років
Англія
Бакалаврат
25000 фунтів стерлінгів
3 – 4
Магістратура
20000 фунтів стерлінгів
Від 1 до 3
Аспірантура
18 000 фунтів стерлінгів
3
США
Бакалаврат
34740 доларів
3
Магістратура
40000 доларів
1 – 2,5
Аспірантура
28000 – 40000 доларів
від 4 до 6
Канада
Бакалаврат
До 23000 доларів
До 4
Магістратура
До 51100 доларів
До 3
Аспірантура
До 20000 доларів
До 4
Голландія
Бакалаврат
До 18 000 євро
Від 3 до 4
Магістратура
До 24 000 євро
Від 2 до 3
Аспірантура
До 20000 євро
До 4

Вартість вищої освіти за кордоном залежить від обраного вишу, його популярності, спеціальності, що освоюється, і багатьох інших факторів. Проте навчання у закордонному виші – вигідне рішення. Плата за нього – найкраща інвестиція у майбутнє. Виходячи з престижності спеціальності, самого вишу, здобутого наукового ступеня, зроблені вклади окупаються максимум за три роки після закінчення навчання, здобуття диплома. Окрім того, навчання в іноземному виші – чудова можливість залишитися працювати за кордоном, а згодом перебратися з усією родиною на ПМП. Тож вартість навчання у вишах за кордоном окупиться вам сповна.

Вартість навчання за кордоном у школах-пансіонах

Середня освіта в закордонних країнах також стає все більш цікавою для наших громадян, які дбають про майбутнє дітей. Вже дуже багато школярів навчаються в іноземних школах-пансіонах, де вони здобувають освіту високої якості. Діти у них можуть пройти необхідну підготовку до складання іспитів у вищі навчальні заклади, стати більш самостійними  й відповідальними. Завдяки цьому вони легко вступають до обраних університетів, продовжують навчатися у тій чи іншій країні. Навчання в школі за кордоном допомагає дітям стати зібранішими, адаптуватися до нового соціального середовища, навчитися чудово розуміти мову, спілкуватися за її допомогою. Вони проходять чудову базову підготовку з тих предметів, які знадобляться для подальшого здобуття вищої освіти.


Читати також: Kings Colleges розігрує стипендію на 2022 рік


Звичайно, все це можливо, якщо до цього морально готовий сам школяр та його батьки. Якщо вони ухвалять таке рішення, зможуть швидко оцінити всі його переваги:

  •  освіта найвищого рівня;
  •  опанування кількома іноземними мовами;
  •  право на вступ до більшості вишів світу;
  •  більш легке отримання громадянства згодом.

Вартість середньої освіти за кордоном


Країна
Програма
Вартість навчання на рік
Англія
Старша школа
До 12239 фунтів
Середня школа
До 11 304 фунтів
США
Старша школа
14821 долар
Середня школа
11004 доларів
Канада
Старша школа
Від 25000 канадських доларів
Середня школа
Від 15 000 канадських доларів
Голландія
Старша школа
Від 40 000 євро
Середня школа
Від 30 000 євро

Кожна приватна школа встановлює свою вартість навчання, тому вибір, звичайно, залишається за батьками школярів. Також може відрізнятись перелік додаткових послуг, які надає навчальний заклад.

Учні живуть у приватних школах-пансіонах та навчаються у них весь навчальний рік. Бувають окремі школи для дівчаток та хлопчиків, також є навчальні заклади змішаного типу. Зазвичай вартість освіти за кордоном – це оплата самих занять, у тому числі позакласних, а також витрати на харчування та проживання.

Діти швидше за дорослих схоплюють нове і звикають до нього, вписуються в незнайоме суспільство, переймають його правила. Це допомагає їм без зайвих складнощів зрозуміти всі нюанси проживання в обраній ним країні. Дорослій людині зробити це набагато важче. І тому батьки, які по-справжньому дбають про своїх дітей, відправляють їх здобувати середню освіту за кордоном якомога раніше. Окрім того, школярі отримають ще й незабутні враження, мешкаючи у школі-пансіоні.

Додаткові витрати під час навчання за кордоном

Окрім основних витрат на вищу освіту за кордоном, є і додаткові витрати, про які також не можна забувати. Йдеться про візовий збір, вартість шкільної форми, страховки, підручників, академічну та мовну підготовку. Щоб точно знати, скільки коштує освіта за кордоном, необхідно зрозуміти, що ціни можуть коливатися в залежності від рейтингу закладу, оснащення кампусу та умов проживання, інфраструктури. Точні суми краще дізнаватися на сайтах обраного вами навчального закладу. Однак, деяке уявлення про це ми допоможемо вам отримати.

Karandash– офіційний представник понад 1200 кращих шкіл, коледжів та університетів Європи, Канади та США.

Додаткові витрати для вищої освіти за кордоном

До додаткових витрат можна віднести такі:

  •  послуги агентства (підбір вишу, освітньої програми, допомога в оформленні документів для вступу, кураторський супровід);
  •  щорічне медичне страхування;
  •  витрати на харчування та проживання (часто в кампусі вони вищі, ніж при проживанні за його межами);
  •  оплата навчальних матеріалів, розхідників для занять у лабораторії;
  •  витрати на сплату членських внесків у різні клуби, студентські спільноти тощо.

Наприклад, у середньому додаткові витрати студента американського вишу становитимуть: від 500 до 1500 доларів на рік на книги та інші навчальні матеріали; від 1000 до 3000 доларів на рік на одяг, предмети особистої гігієни та інші побутові витрати. У вишах Канади вартість навчання не включає харчування, проживання, кишенькові витрати. У середньому, студенту доведеться витрачати близько 600 Євро на місяць.

Навчання в США!

Додаткові витрати для студентів середньої освіти за кордоном

Якщо ви відправляєте дитину за кордон для здобуття середньої освіти, то маєте бути готові до таких статей витрат:

  •  придбання шкільної уніформи;
  •  харчування та проживання;
  •  плата за навчальні матеріали;
  •  оплата екскурсій, практичних занять на виїзді (поза навчальним закладом);
  •  витрати на додаткові заняття (музичні, спортивні тощо);
  •  щорічне медичне страхування.

У деяких державах слід враховувати додаткові витрати на опікунство над підлітком, який не досяг повноліття. Іноді ці функції перебирає на себе агентство, але у багатьох випадках вони покладаються на приватних осіб.

Є навчальні заклади, в яких деякі з цих пунктів вже враховані у вартість навчання, проте найчастіше вони вносяться окремо. Ці моменти можна уточнити на сайті обраного вами закладу.

Учню школи за кордоном також доведеться додатково сплачувати деякі витрати. Наприклад, у Канаді – це будуть витрати на харчування (близько 300 євро на місяць). Якщо дитина мешкатиме в канадській сім'ї, сюди додадуться витрати на оплату комунальних послуг (ще близько 300 євро).


Читати також: Навчання digital маркетингу в Європі та США


Переваги навчання за кордоном

Навчання за кордоном, безперечно, має безліч незаперечних переваг. Насамперед – це отримання диплому міжнародного зразка, відкрита дорога для працевлаштування у найкращі світові компанії. У закордонному навчальному закладі легко здобути актуальні навички, пройти практику для побудови успішної кар'єри. Все більше наших співгромадян прагне вступити на навчання до закордонних шкіл/вишів. Таке прагнення зрозуміле – будь-яка людина хоче кращого майбутнього, інвестиції в освіту – найкращий спосіб цього досягти.

Звичайно, важливо розуміти, скільки коштує навчання за кордоном, знати наявний бюджет, виходячи з чого підбирати країну, навчальний заклад. Необхідно знати про основні/додаткові витрати, з якими ви неминуче зіткнетеся, щоб чітко усвідомлювати, куди підуть накопичені гроші. Якщо вам складно самостійно розібратися – ласкаво просимо на консультацію до освітньої агенції «Карандаш». Наші спеціалісти допоможуть підібрати відповідний виш, освітню програму, пройти мовні курси, нададуть допомогу в оформленні документів для вступу.

Детальну консультацію можна отримати у нашого менеджера – просто зв'яжіться з ним за номером телефону або залишивши заявку на сайті!


Для більш детальної консультації:

+38 (050) 31–31-021
office@karandash.ua


Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все