Університетська освіта в США щорічно приваблює дедалі більше студентів із різних країн світу. В університетах та коледжах Сполучених Штатів навчаються понад 1 мільйон іноземців — рекордна кількість.

У чому полягає секрет привабливості американської освіти? Давайте розберемо 
переваги навчання у США.

Американська система навчання характеризується гнучкістю та дає свободу іноземним студентам.



Запис на консультацію


Плюси освіти у США:

  • Загальновизнані академічні стандарти освіти;
  • Після закінчення 11 класів середньої школи, студенти мають право обирати куди вступати — до коледжу чи університету;
  • Опція переведення між університетами, у тому числі за несуміжними спеціальностями;
  • Студент самостійно обирає предмети для вивчення;
  • Оплата здійснюється не щосеместрово, а за вивчені предмети;
  • У період навчання іноземні студенти мають право працювати офіційно;
  • У студентів є можливість отримувати стипендії;
  • Гнучка візова політика по відношенню до студентів;
  • Жваве та яскраве життя в кампусі;
  • Університети США практикують інклюзивну освіту − адаптовані для людей з інвалідністю.

Університети США

Нижче розберемо плюси освіти у США докладніше, але спочатку обговоримо особливості американської системи освіти.

Система освіти у США складається з трьох рівнів:

  • дошкільні заклади,
  • середня школа,
  • вища школа.

Фахівці радять починати знайомитись з американською системою освіти з середньої школи. Загальноосвітні установи поділяють на комерційні, державні, денні, школи-пансіони. Диплом про середню освіту США дає право продовжити навчання у топових університетах світу.

У США діти навчаються у школі 12 років і, отримавши атестат, не поспішають подавати документи до університетів. Випускники шкіл використовують академічний рік (gap year) та визначаються з подальшими планами. Школярі, які не визначилися зі спеціальністю, влаштовуються працювати в цікавій їм сфері, і з'ясовують, наскільки їхні очікування збігаються з реальністю. Gap Year відрізняє американську систему освіти від української. В Україні студенти часто забирають документи з 1 курсу вишу, помилково обравши невідповідну спеціальність.

Студенти американських коледжів отримують повноцінний диплом про закінчену освіту. ВНЗ в США поділяються на 2 типи: коледжі та університети. Отримані дипломи та якість освіти в університетах та коледжах схожі, відмінності полягають у розмірах та кількості спеціальностей. Коледж готує бакалаврів у певній сфері знань (в інженерії, економіці), а університет — своєрідний конгломерат коледжів певної кількості напрямків. Кажучи коротко: охочим отримати ступінь бакалавра підійде коледж, а тим, хто планує отримати диплом магістра, варто вступати до університету.

Університети та коледжі США бувають приватні та державні залежно від джерел фінансування. Хоча освіта в недержавних коледжах дорожча, вона цінується вище. У комерційних вишів США блискуча репутація. Коледжі недержавної форми власності використовують індивідуальний підхід до студентів та дають більш серйозну базу знань.

Окремо варто виділити community colleges — державні установи, де студенти проходять 2-річну підготовку та отримують ступінь молодшого спеціаліста — Associate Degree. Вона дозволяє працювати, подавати заявку про проходження практики, вступати на 3 курс престижного університету, заощадивши значну суму грошей. Освіта в ком'юніті-коледжах вигідна через невисоку вартість: навчання в університетах коштує $20-60 тисяч, а рік навчання в ком'юніті-коледжі − $3000-$10000. Дворічні коледжі ідеально підходять абітурієнтам, які не визначилися з майбутньою професією і бажають заглибитись у вивчення сфери, щоб зробити усвідомлений вибір. У community college не потрібно складати вступні іспити, достатньо пред'явити шкільний атестат та сертифікат з англійської мови.


Читати також: Найбільш високооплачувані професії в США


Загальноприйняті академічні стандарти освіти

США можуть похвалитися видатними університетами, які стабільно входять до топу світових рейтингів. Американські навчальні заклади славляться зразковими академічними стандартами та неперевершеною матеріально-технічною базою, що дозволяє максимально підвищити якість освіти. У рейтингу 100 університетів світу QS World Ranking – 33 позиції займають виші США. А журнал Times Higher Education включив сім американських університетів до рейтингу 10 топових світових вишів.

До американського коледжу можна вступити з 11 класу

Большая часть зарубежных университетов принимает заявки студентов закончивших 12-летнюю школьную программу. Для украинцев, традиционно оканчивающих 11 классов, это  означает, что придется«догонять» 1 год обучения. Это можно осуществить следующим образом:

  • Поступить в школу США на 11-12-й класс и учиться 2 года с местными учениками, заодно улучшая владение иностранным языком и изучая культуру страны. В конце обучения студенты сдают экзамен SAT − аналог украинского ВНО.

SAT — стандартизированный экзамен, ориентированный на школьников, поступающих в университеты США. Тест оценивает навыки чтения, письма и математические способности кандидатов,- базовые знания для обучения в рамках американской программы бакалавриата.

В Украине тест проводится в авторизированных центрах в Киеве четырежды в год: в марте, мае, октябре и декабре.

Как сэкономить на учебе за рубежом. 10 действующих лайфхаков
Потрібно більше інформації? Запишіться на консультацію до експерта Karandash: 
+38 (050) 313–10-21 
+38 (096) 960–36-80Записатись на консультацію 

SAT − непростий іспит для неангломовних абітурієнтів, і його складання часто виявляється менш вигідним, ніж вступ на Pathway, порівнюючи витрати часу та коштів.

  • Пройти програму підготовки міжнародних студентів Pathway, яку зазвичай надає провайдер університету.

Pathway − інтеграційна програма, яка передбачає всебічну допомогу іноземному студенту. Вона прирівнюється до 1 курсу університету. Абітурієнту з низьким рівнем володіння мовою, вступити до університету та навчатися нарівні з однокурсниками буде важко. Тому Pathway передбачає проживання на території кампусу та безпосереднє спілкування зі студентами. Поступове залучення до культури та студентського життя університету допомагає впоратися з культурним шоком та адаптуватися до незвичної реальності.

Студентам, які вступають на адаптаційну програму, не потрібно складати SAT.

Випускники українських шкіл мають право вступати до вишів США, отримавши атестат.

При серйозному конкурсі університети віддають перевагу кандидатам, які закінчили 12 класів і здали SAT, або пройшли програму Pathway. Подаючи документи на вступ, абітурієнт підтверджує рівень володіння англійською мовою сертифікатом IELTS із балами від 7.0.

Переведення між університетами не становить проблем!

Основна перевага освіти в США полягає в наступному: закінчивши 2-річне навчання в коледжі на бакалавріаті, з 3 курсу студент має право вступити до бажаного університету. Мрієте вступити до знаменитих університетів Ліги Плюща, Прінстона, Гарварда? Немає проблем! Студентам, чия спроба вступити до престижного вишу на 1-й курс провалилася, на 3-му курсі навчання знову надається такий шанс.

Студент самостійно обирає предмети для вивчення

У вишах США діє система кредитів. Маючи намір здобути ступінь бакалавра, доведеться пройти програму навчання, що включає 120 кредитів (за 4 роки). Для здобуття ступеня магістра студенти вивчають ще 30-45 кредитів (1-1,5 року). У середньому виходить 30 кредитів на рік.

Кредит є аналогом модулів в українській системі освіти, їх також називають предметами, темами. В університетах Америки кредити часто різняться, і учням, які планують переводитися, слід звертати увагу: які кредити збігаються в програмах університетів, а які доведеться доскладати.

У процесі вступу до коледжу студенту у межах обраної спеціальності надають список можливих для вивчення кредитів. Частина кредитів є обов'язковою (англійська, математика, історія), а другу частину студент формує самостійно, керуючись особистими уподобаннями.

Наприклад, майбутнім фахівцям у галузі бухобліку доведеться включити до програми вивчення макроекономіку. Це так званий major – базовий предмет. Є ще minor, другий обов'язковий, більш специфічний предмет, що поглиблює знання.

Не всі студенти з початку навчання розуміють, чим хочуть займатися. Тому на вибір major дається цілих 2 роки. Часто студенти, відучившись 2 роки, змінюють навчальний заклад, спеціальність та напрямок навчання. Але під час переведення варто передбачити, щоб вже вивчені кредити підходили до майбутньої програми навчання. Інакше доведеться «добирати» кредити і, відповідно, втратити частину грошей.

Інтенсивність навчання університети регулюють самостійно, максимально підлаштовуючись до потреб студентів. Учень може вивчати 2-3 кредити одночасно, або по черзі, «розтягуючи» період навчання. Іноземним студентам «розтягування» не підходить: студентська віза подовжується максимум на 7 років. Але цей підхід дозволяє здобувати дві освіти одночасно. Здобуття подвійної освіти − довготривалий і витратний процес, що підходить людям, які серйозно бажають отримати 2 спеціальності.

Плати за предмети, а не семестри

Перераховуючи плюси навчання у США, слід згадати вартість навчання. В Америці оплачується не навчальний рік, а кількість предметів, що були вивчені. Тому американці часто, отримавши ступінь бакалавра, починають працювати, отримують досвід, і вже потім вступають до магістратури.

Змінюючи напрямок навчання, важливо врахувати вартість кредитів. Якщо обрана спеціальність не суміжна з попередньою, а список обов'язкових предметів значно відрізняється, доведеться «добирати» кредити і, відповідно, переплачувати за навчання.


Читати також : Як заощадити на навчанні за кордоном. 10 дієвих лайфхаків


Тому слід з самого початку підходити до вибору кредитів серйозно.

Навчання, практика та робота. Як поєднати?

Студенти американських вишів мають право подавати заявку про проходження практики. Практика оплачується і може вважатися повноцінною роботою. Іноземний студент може працювати в кампусі або в установах, затверджених USCIS − міграційною службою США. Безглуздо намагатися влаштуватися нелегально, бажаючи отримати кишенькові гроші: легальні програми лояльні та вигідні. Вони поділяються на 2 типи: CPT та OPT.

CPT – Curricular Practical Training – програма стажування, що дозволяє студенту працювати 20-40 годин на тиждень за межами кампусу. Зазвичай програма коротка та безпосередньо пов'язана з обраною спеціальністю.

OPT – Optional Practical Training – програма стажування, що дозволяє працювати 40 годин на тиждень (8-годинний робочий день, 5 днів на тиждень) поза кампусом. Місце проходження OPT часто стає і першим повноцінним робочим місцем студента. Стажер, який позитивно зарекомендував себе, і отримав пропозицію роботодавця щодо подальшої співпраці, − може подавати документи на оформлення робочої візи H1B (відкривається на три роки) або грін-картки.

OPT може тривати 12 місяців; студентам спеціальностей STEM відводиться 29 місяців.

STEM розшифровується «Science, Technology, Engineering and Math» − прогресивні професії з особливим попитом, які підтримує уряд США.

Зарплати фахівців у галузі знань STEM за статистикою на 30% вищі, ніж в інших галузях.

Для учнів важливе місце проведення практики: зазвичай студентів приваблюють компанії, зацікавлені в інноваціях, що надають реальну базу для практики та нових рішень.

Кожен студент може отримати стипендію

Провайдери, що організовують навчання студентів на адаптаційній програмі Pathway, часто надають стипендії іноземним студентам.

У обдарованих студентів із високими показниками у навчанні чи спорті (середній бал та додаткова активність) – шанси отримати знижку на навчання (стипендію) набагато зростають.

Для спортсменів часто діють окремі стипендіальні програми, які допомагають значно знизити витрати на навчання та проживання.

Подавати заявки на отримання стипендії слід за 6-11 місяців до початку занять.

Важливо: під стипендією мається на увазі знижка на навчання, а не грошова виплата.

Гнучка візова політика

США лояльні до українських абітурієнтів. У 90% випадків розгляду документів посольство відкриває студентську візу типу F1 на весь термін навчання. У 9% – на 1 рік проходження програми Pathway. Але вже перебуваючи на території країни, ви маєте право подати заявку на подовження візи.

Візу F1 відкривають більш охоче, ніж туристичні візи B1 та B2: студенти зобов'язані реєструватися в міграційній службі, і пересування всередині країни доступні для відстеження.

Максимальний термін подовження студентської візи складає 7 років. Потім студент має право подати заявку на відкриття робочої візи H1B або грін-картки.

Жваве та яскраве життя в кампусі

У вишах Америки створено специфічну культуру позакласного життя, що дозволяє студентам продовжити розвиватися за межами лекційних аудиторій. Іноземний учень отримує неповторний культурний досвід та інтегрується до американського способу життя. У Сполучених Штатах українці знайомляться з безліччю талановитих, цікавих людей та отримують незабутні враження.


Читати також: 10 вишів в США, де українцям дадуть стипендії на 2021-2022 рік


Інклюзивність

США – країна, вільна не лише на словах. В Америці студенти інклюзивної освіти перебувають у комфортних умовах. Закон зобов'язує організації забезпечити відповідні умови для людей з інвалідністю. Абітурієнт обирає програму навчання, що підходить за інтересами, а далі вже університет дбає про забезпечення комфортного життя студента. У гуртожитках об'єкти розташовані із граничною доступністю людям з інвалідністю.

Навчання в Америці характеризується зразковими стандартами викладання, і дозволяє всім охочим здобути якісну освіту в гідних умовах.

США – країна широких перспектив, які відкриваються українським студентам. Програми навчання підбираються залежно від бюджету, обраної професії та планів на майбутнє.

Фахівці агентства Karandash із задоволенням допоможуть майбутнім студентам розібратися та обрати відповідний виш у США.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все