Карантин у навчальних закладах України триває вже другий місяць, і більшість школярів та їхніх батьків виявилися не готові до того, що навчальні заклади будуть закриті на такий тривалий термін.

Однак потрібно розуміти, що неможливість відвідування школи не означає автоматичного закінчення навчання. Дітям все ще необхідно дотримуватися навчального плану, щоб отримати необхідні знання і завершити шкільну програму.

Особливо це стосується старшокласників, які готуються до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), яке, за сприятливих умов, має стартувати вже 25 червня.

До того ж, через ситуацію, що склалася багато випускників втратили можливість набрати додаткові бали, які можуть бути враховані при вступі до університету чи інституту, зайнявши призові місця на шкільних олімпіадах.

Тому необхідно пристосуватися і налагодити освітній процес в домашніх умовах, щоб не відставати від програми і підтримувати знання з усіх основних предметів.

Навчання на дому: Закони та реалії

В Україні закон про освіту передбачає дистанційне навчання двох видів: інституційне та індивідуальне.

Дистанционное обучение: Как организовать образовательный процесс на домуІнституційне навчання - той формат, до якого зараз перейшло більшість шкіл: розміщення матеріалів на сайтах навчальних закладів та проведення онлайн-уроків в форматі відеоконференцій.

Все досить просто і зручно: дитині дається розклад уроків, які потрібно відвідувати і завдання для самостійної роботи. Головне - мати безперебійний доступ до інтернету. Однак, якщо школа не може надати інституційне навчання, тоді в гру вступає другий вид.

Дистанционное обучение: Как организовать образовательный процесс на домуІндивідуальне навчання - це екстернат і домашнє навчання. Тут всю відповідальність за організацію навчального процесу беруть на себе батьки, проте дитина все одно повинна бути приписана до школи, яка буде перевіряти її знання. До індивідуального навчання також відноситься і педагогічний патронаж, але такі уроки проводяться тільки для дітей з серйозними захворюваннями, а також для шкіл, в чиїх класах набирається не більше п'яти учнів.

За законом індивідуальне навчання передбачає, що дитина повинна проходити навчальний план самостійно, але на ділі ж батьки зазвичай звертаються за допомогою до репетиторів і педагогів, які допомагають швидше засвоїти потрібний матеріал.

До того ж, дуже виручають різні освітні онлайн-платформи, які допомагають розширити і закріпити отримані знання. Серед найпопулярніших і затребуваних - EdEra і Prometheus, які надають велику кількість уроків і курсів для старшокласників, а також допомагають у підготовці до ЗНО.

А ще в Міністерстві освіти оголосили про те, що вже в травні в Україні запрацює Learning Passport - онлайн-платформа, на якій будуть зібрані різні навчальні матеріали та відеоуроки, доступні для школярів і педагогів. Так що навчання на дому через інтернет - це реалії нашого часу.

Якщо ж доступ в інтернет обмежений, то можна скористатися телевізором. На початку квітня в країні запустився проект "Всеукраїнська школа онлайн", завдяки якому кожна дитина з 5 по 11 клас може займатися вивченням основних шкільних предметів по одному з каналів ( "Плюс плюс", "ZOOM", "Рада", "UA: Перший "," М1 "і т.д.). Уроки проходять з понеділка по п'ятницю, починаючи з 10:00.

Як вчитися самостійно?

Щоб полегшити процес переходу на домашнє навчання, необхідно встановити невеликий звід правил і постійно їх дотримуватися.

Розклад. Розплануйте навчальний процес дитини. Нехай вона займається за тим графіком, який був в школі, щоб в першій половині дня приділити час для основних предметів, а після обіду займатися вже своїми справами.

Дедлайни. Встановлюйте терміни на проходження того чи іншого матеріалу, а також читання літератури, щоб дитина вчилася правильно розподіляти завдання і раціонально використовувати свій час.

Перерви. Невеликий 5-хвилинний відпочинок необхідно робити, щоб дитина могла добре засвоїти почутий або прочитаний матеріал, а також поставити запитання. У ці моменти їй також можна провести невелике тестування по темі.

Постійність. Займатися необхідно щодня з понеділка по п'ятницю, щоб підтримувати режим. Пропуск навчального дня буде означати лише одне - дитині треба буде докласти додаткові зусилля для того, щоб пройти "незакриті" уроки.

Головна порада для дітей на домашньому навчанні - не відволікайтеся. Постарайтеся на час навчання забути про соціальні мережі і YouTube. Таким чином ви зможете набагато швидше впоратися з поставленими на день завданнями.

Навчання на дому може стати хорошим доказом того, що дистанційне навчання за своєю ефективністю нітрохи не поступається звичайному освітньому процесу в школі. А завдяки інтернету, вчитися на дому стало набагато простіше і приємніше.

Необхідно лише трохи дисципліни і терпіння, і тоді гризти граніт науки в домашній обстановці стане набагато легше.

Схожі статті
Дивитись все