Канада – це економічно розвинена країна з комфортними умовами для проживання. Дякуючи своїй гнучкій імміграційній політиці, ця країна дуже популярна серед іноземців і зокрема серед українських студентів. Розвиток освіти є одним з головних пріоритетів держави, куди вкладаються гроші.

Для кращої адаптації і знайомства із системою освіти в Канаді ми пропонуємо почати навчання із середньої школи. Наявність канадського диплома про середню освіту дає можливість вступати не лише до вишів Канади, а й до багатьох інших університетів по всьому світу. Іноземці можуть навчатися в канадських школах на період від одного семестру і до закінчення школи.

Шкільна освіта в Канаді базується на індивідуальному підході до дітей та розвитку їхніх навичок і талантів, а викладачі формують у студентів позитивне ставлення до навчання. Канадські вчителі у середній школі – це допомога та опора для дитини. Саме таке ставлення до процесу навчання виводить Канаду на перші позиції за стандартами середньої освіти у світі.

Середня освіта в Канаді

Приблизно 6% шкіл у Канаді є приватними, інші - державні. Для громадян Канади навчання у державних школах є безкоштовним. Іноземні студенти можуть обрати як державну, так і приватну школу. Вартість буде залежати від типу школи. 

Як же вибрати середню школу в Канаді? Ми проаналізували запити наших клієнтів і сформували основні критерії, на які треба звертати увагу при виборі середньої школи.

1. Розташування

Канада велика за площею країна. Для початку бажано вибрати провінцію, в якій буде навчатись ваша дитина. В Канаді 10 провінцій. Найпопулярніші – Торонто, провінція Онтаріо, Ванкувер, провінція Британська Колумбія, Вінніпег, провінція Манітоба, Монреаль, провінція Квебек.

В залежності від провінції різниться і клімат. Наприклад, у Ванкувері клімат м’який, теплі зими і прохолодне літо, в Торонто - схожий на клімат в Україні. 

Далі треба визначитись з тим, де ви хочете, щоб була розташована школа – це може бути велике місто, передмістя, або сільська місцевість. Деякі школи знаходяться в даунтаунах і тому не мають великих територій, наприклад Braemar College. Такі школи зазвичай пропонують проживання у приймаючих родинах, або орендують житло в спальних районах. 

Школи, які розташовані у передмісті або сільській місцевості мають велику територію, а в кампусах розташовані: учбові корпуси, лабораторії, резиденції, бібліотеки, спортивні центри, басейни, тощо. Зазвичай це приватні школи, такі як Trinity College, Ridley College, Appleby College та інші. 

Karandash — офіційний представник понад 1200 шкіл, коледжів та університетів Європи, Канади та США.

2. Тип школи

Є школи змішаного типу, де хлопчики і дівчатка навчаються разом, а є школи з роздільним навчанням – тільки для хлопчиків, як St.Andrew’s College чи тільки для дівчаток, наприклад, Branksome Hall. 

3. Вік

Вибираючи школу треба обов’язково уточнити, з якого віку приймають на навчання іноземних студентів.

Система освіти в Канаді включає в себе початкову школу (1-5 класи), середню школу (6-8 класи) і старшу школу (9-12 класи). Канадські діти йдуть до школи у віці 6 років. Є школи, які приймають тільки старшокласників, тобто з 9 по 12 класи. Є такі, що приймають з 5, 6 або 7 класу. Це важливий момент, який потрібно взяти до уваги. Іноді школа приймає на пансіон з 9 класу, а на денне навчання з 5-8 класу. 

4. Рейтинг і акредитація

Варто зазначити, що в Канаді не існує офіційного рейтингу середніх шкіл. Є Асоціація незалежних шкіл Канади – Canadian Accredited Independent Schools (CAIS). Усі школи CAIS повинні відповідати Національним стандартам, брати участь у дослідницькій діяльності, показувати професійне зростання. 

Тільки вибрані школи входять до CAIS, їх близько 200. Всі вони мають високий рівень навчання, оснащення, використовують селективний підхід до зарахування учнів.  


Читайте також: Доступне навчання за кордоном


5. Академічні результати, статистика

До уваги також треба брати статистику академічної успішності учнів і перелік вузів, до яких за останні 2-3 роки вступили випускники школи.

Деякі школи мають партнерську сітку ВНЗ (Braemar College), це певні домовленості між школами і ВНЗ, які дають можливість випускникам школи вступати в університети-партнери по спрощеній системі. Однак, не чекайте таких домовленостей від шкіл зі списку CAIS. Їх гарантією для вступу у рейтингові університети є високий рівень підготовки студентів. 

6. Програми навчання

Структура середньої освіти у Канаді контролюється кожною провінцією окремо, тож часто спостерігається різниця у системах навчання різних шкіл. Основний диплом, який отримують усі канадські випускники шкіл це High School Diploma. В залежності від провінції він може називатися по-різному, в Онтаріо це Ontario Secondary School Diploma. Крім того, в школах також ведеться навчання за програмами Advanced Placement (AP) і International Baccalaureate (IB).

Щоб отримати High School Diploma необхідно набрати 30 кредитів за весь час навчання. З них 18 з обов’язкових предметів і 12 - з предметів на вибір. Крім того, потрібно набрати певну кількість годин волонтерської роботи. Це може бути допомога місцевим спільнотам, новим учням школи або нужденним.  

Кожного  семестру вивчається 4 предмети на вибір – англійська, математика, французька, історія Канади, географія, фізика, хімія та ін. 

В рамках Advanced Placement студентам старших класів пропонується вивчати профільні предмети по програмі університету. За підсумками навчання учні здають іспити. Студенти вибирають декілька предметів із запропонованих областей для поглибленого вивчення: іноземні мови, природничі та суспільні науки, мистецтво, інформатика, математика, соціологія. По закінченню курсу по кожному предмету здається письмовий іспит. 

В рамках програми International Baccalaureate студенти вивчають 6 предметів на вибір – 3 з яких поглиблено, на високому рівні, і 3 на середньому рівні. Усі предмети програми IB поділені на 6 груп: рідна мова і світова література, іноземні мови і іноземна література, людина і суспільство, природничі науки, математичні дисципліни і група факультативних дисциплін. До факультативних дисциплін входять: дизайн, музика, мистецтво, програмування, додаткові іноземні мови та інше. Учень вибирає по одному предмету із кожної групи. Іспит по програмі IB здається по усім шести предметам в кінці другого року навчання. 

Варто зауважити, що програма AP більше підійде тим учням, які планують вступати в канадські чи американські університети, навчання за програмою IB обирають ті, хто хоче вступати в університети Європи або Великої Британії. 

В багатьох школах для іноземних студентів пропонується програма English Language Program, яка допомагає поліпшити рівень англійської мови. 

7. Національний склад студентів

В Канаді є школи, де навчаються тільки іноземні студенти (Bronte College), а є школи, в яких навчаються, як канадські діти, так і іноземці. 

Ми рекомендуємо віддавати перевагу школам, в яких навчаються місцеві жителі. 

8. Кількість студентів на денному відділенні і на пансіоні

Як ми вже казали раніше, є студенти які навчаються на денному відділенні і на пансіоні. Пансіон передбачає навчання і проживання у школі. 

9. Проживання

Школи пропонують проживання на кампусі в резиденції, або у приймаючих родинах. 

Проживання в резиденції надається переважно на базі приватних шкіл. Резиденції розміщуються у безпосередній близькості до місця навчання, на території школи. Зазвичай кімнати розраховані на одну або дві людини, та мають все необхідне. Харчування – повний пансіон.


Читайте також: Як заощадити на навчанні за кордоном. 10 дієвих лайфхаків


Приймаючі сім'ї – більш відомий та дешевий вид проживання. Усі сім'ї, які бажають прийняти іноземну дитину, проходять ретельний відбір. Тут дитині надається власна кімната, обладнана всіма необхідними меблями. Харчування за вибором: повний пансіон (сніданок, обід та вечеря) або напівпансіон (сніданок та вечеря). Перевага приймаючих сімей полягає в тому, що дитина живе в комфортних умовах, де, по можливості, може отримати необхідну підтримку з боку членів сім'ї.

Перший варіант підходить тим, хто бажає постійного спілкування із однолітками в інтернаціональному середовищі, другий варіант підходить більш самостійним дітям. 

10. Безпека

Школи, які знаходяться у передмісті або в сільській місцевості зазвичай мають закриту територію, діти тут завжди знаходяться під наглядом. У великих містах відповідальність за дитину несе не тільки школа, але і сім’я, в якій проживає дитина. 

11. Позашкільні заходи

Вибираючи школу треба враховувати інтереси дитини. Діти тут можуть займатися футболом, плаванням, бадмінтоном, баскетболом, хокеєм. В залежності від розташування школи є можливість займатися греблею, лижним спортом, скелелазінням. В школах є свої арт студії, танцювальні клуби, театри і багато іншого.  

12. Філософія школи

Будь-яка школа має свою філософію. Дітей заохочують приймати участь у благодійних заходах і соціальних програмах. Обов’язково треба брати участь у громадському житті школи. 


Для більш детальної консультації:

+38 (050) 31–31-021
office@karandash.ua


13. Правила і традиції

У кожній школі є свій кодекс поведінки, більш-менш суворий. В деяких школах на території є церква і її треба відвідувати (але зазвичай це носить більш тімбілдінговий характер), в інших немає ніякої релігійної прив’язки. Також є школи, в яких  треба носити шкільну форму. 

14. Вартість навчання

Ще один важливий пункт - визначитися із вартістю навчання. Зазвичай вона включає плату за навчання, проживання, харчування, позашкільні заходи. Додатково може оплачуватися проїзд, шкільна форма, ноутбук, додаткові гуртки. 

Вартість навчання залежить від типу школи і варіюється від 25000 до 30000 канадських доларів у державних школах і міжнародних коледжах, і від 45000 до 80000 CAD у приватних школах і тих, які входять у рейтинг CAIS. 

Як вибрати школу, що підійде саме вашій дитині? Найкращий спосіб познайомитися зі школою ближче, це поїхати на канікулярну програму або взяти “тест-драйв” -  провести у школі один семестр (така опція доступна у деяких державних школах).  Крім того, можливо відвідати 3-4 школи всією сім’єю. Під час поїздки ви познайомитесь з персоналом, зможете поспілкуватись з учнями. 

Крім того, ви завжди можете звернутися до наших фахівців, які із задоволенням допоможуть вам підібрати школу, враховуючи всі ваші побажання, допоможуть підготувати документи та дадуть відповіді на всі питання. 

Записатись на консультацію
Схожі статті
Дивитись все