Людині, яка обирає профіль навчання при вступі до університету або вирішила змінити рід діяльності, варто враховувати, які  професії користуються попитом на ринку праці, від чого залежить можливість працевлаштування, кар'єрні перспективи, рівень доходу.

Ринок праці постійно змінюється, багато в чому під впливом автоматизації та цифровізації робочих процесів. Пандемія Covid-19 ще більше прискорила цей процес, змінивши пріоритетність галузей. Згідно зі звітом Бюро статистики праці США, з розвитком галузей зростає попит на професії та фахівців, зайнятих у цих галузях. Розглянемо найпопулярніші професії 2022 року на основі тенденцій зростання зайнятості в Україні та в усьому світі.

Ситуація на ринку праці під час пандемії

Два останні роки були непростими для багатьох галузей по всьому світу, особливо сильно постраждали сфери гостинності, туризму, готельного бізнесу, роздрібної торгівлі та розваг через карантинні обмеження. Згідно з дослідженням порталу з працевлаштування Rabota.ua, найменш вразливими до умов пандемії виявилися сфера інформаційних технологій (IT), фінансовий, аграрний сектори. Криза минула також фармацевтику, торгівлю, промисловість.

Після економічного спаду, викликаного глобальною пандемією на початку 2020 року, ринок праці зазнав істотних змін, включаючи скорочення виробництва, кількості робочих місць. Багатьом компаніям довелося переглянути свої стратегії та змінити методи роботи, щоб вижити та впоратися з жорсткими викликами ринку.

Ключові фактори у 2022 році для організацій, які прагнуть зберегти конкурентні переваги:

  • перехід на віддалену роботу;
  • цифрова трансформація;
  • пошук нових способів залучення клієнтів та вирішення проблем з ланцюжками поставок;
  • інновації та адаптивність.
Освіта за кордоном

Тенденції у сфері зайнятості у 2022 році

Підприємства змогли адаптуватися до нових умов та продовжити діяльність багато в чому завдячуючи впровадженню нових підходів:

  • автоматизації робочих процесів, розпочатих ще до пандемії;
  • розвитку навичок гнучкості, відомих як soft skills, щодо форматів роботи, організації робочих місць працівників.

В даний час фірми масово застосовують гібридний робочий формат, що поєднує офісний та віддалений режими роботи. Це потребує впровадження та підтримання надійної технологічної інфраструктури. Впровадження інноваційних цифрових технологій у компаніях прискорило цифрову трансформацію освітніх процесів, комунікацій, управління персоналом.

Світовий ринок технологій продовжує зростати вражаючими темпами, що вказує на подальше динамічне зростання цієї тенденції. Дослідницька компанія Gartner прогнозує, що у 2022 р. витрати на IT становитимуть $4,5 трлн., що на 5,5 % більше, ніж у 2021 р.

Цифрова трансформація в галузях у поєднанні з досягненнями технологій призвела до зміни навичок, що вимагаються від претендентів. Цифровізація підвищила попит на кваліфіковані кадри з технічними знаннями, навичками для можливості віддаленої роботи та вирішення нових завдань, із якими стикається бізнес. Організаціям все частіше потрібні фахівці з досвідом роботи в таких галузях, як аналітика, штучний інтелект, кібербезпека, цифровий маркетинг для розвитку бізнесу. Фахівці з цими навичками можуть обіймати високооплачувані посади.


Читати також: ТОП-7 спеціальностей в Нідерландах


Одна з основних тенденцій 2021 року у HR-сфері – employee experience (EX) або досвід співробітника, тобто налагодження міцних та продуктивних взаємин між роботодавцем та співробітниками. Якщо раніше фірми приділяли основну увагу підтримці клієнтського досвіду, то сьогодні пріоритетне значення приділяється тому, як співробітники почуваються на робочому місці. Провідні компанії впроваджують програми підвищення кваліфікації співробітників reskilling та upskilling, програми турботи про їхнє ментальне здоров'я Well-being.

Перелік найпопулярніших професій у 2022 році

1. Інженер IT

Інженер IT – високооплачувана та перспективна спеціальність, тому що технологічна індустрія зараз переживає бум і продовжуватиме зростати у міру автоматизації виробництва, будівництва, торгівлі. Інженери IT повинні мати навички програмування, конфігурації, розгортання ПЗ, використовувати інструменти автоматизації, конвеєри CI/CD, керувати мережею та безпекою.


Популярні спеціальності 2022 року в галузі інженерії – DevOps-інженер, QA-інженер, веб-розробник, PHP-програміст, розробник ігор, аналітик баз даних, проєктний менеджер. DevOps-інженер входить до п'ятірки найбільш високооплачуваних технічних професій, оскільки фірми по всьому світу переходять на DevOps-методологію. DevOps-інженер розробляє стратегію балансування потреб протягом усього життєвого циклу розробки програмного забезпечення – від кодування, класифікації до обслуговування та оновлення.

Тенденції на ринку праці в IT-індустрії вказують на високий попит на фахівців у таких галузях, як штучний інтелект, машинне навчання, хмарні обчислення, автоматизація роботизованих процесів. Наприклад Siri, Alexa, Cortana, Google Assistant – продукти, створені інженерами на основі штучного інтелекту. За даними Glassdoor, середня зарплата інженера зі штучного інтелекту та інженера з машинного навчання становить $120 тис. на рік у США.

Згідно з прогнозами, інженери-робототехніки, що спеціалізуються на розробці програмного, апаратного забезпечення для створення роботів та робототехнічних технологій, – популярні та перспективні професії, які займуть провідні позиції на ринку праці у найближчому майбутньому. За даними дослідницької консалтингової компанії Gartner, вже до 2025 року роботи замінять понад 30% робочих місць, які зараз займають люди. На багатьох небезпечних роботах у сфері оборони, атомної енергетики та навіть у космосі роботи вже замінюють людей. Очікується, що до кінця цього року індустрія робототехніки досягне ринкової капіталізації у $46 млрд., що свідчить про швидкий розвиток галузі.

2. Розробник ПЗ

Розробники програмного забезпечення, веб-додатків для мобільних пристроїв – найпопулярніші професії у 2022 році у сфері IT, попит на які тільки зростатиме за нинішніх темпів розвитку технологій. Згідно з звітом Evansdata, прогнозується, що протягом наступних 5 років світові знадобиться 5 млн. веб-розробників. Необхідність віддаленої роботи з використанням хмарних сховищ даних та розробки програмного забезпечення, додатків для електронної комерції призвело до збільшення попиту на фахівців у цій галузі. Згідно з звітами Mill for Business, щохвилини по всьому світу створюється 400 веб-сайтів. Крім того, запускається 4 000 000 додатків на рік в Google Play, Apple App Store.

Розробники ПЗ повинні мати навички кодування HTML, CSS, JavaScript, необхідні знання Git і GitHub, мов бекенд-програмування, фреймворків, систем управління базами даних, веб-архітектури. Згідно з дослідженням Indeed, перше місце у списку найпопулярніших посад в IT-сфері 2022 р. займає Full Stack Developer, де спостерігається збільшення попиту на 20%.

Full Stack Developer – це програмісти, веб-розробники, які створюють клієнтське та серверне програмне забезпечення. Мають навички кодування back end і front end розробника, беручи участь як у зовнішній, і у внутрішній частині проєкту. Розробник з повним стеком повинен добре володіти мовами програмування JavaScript, CSS, HTML, PHP, Python, веб-дизайну, розробки інтерфейсу користувача (UI), володіти навичками взаємодії з користувачем, роботи з базами даних, серверів.

3. Фахівець з інформаційної безпеки

Кібербезпека – головна технологічна тенденція на ринку праці, особливо у секторах фінансових послуг, телекомунікацій, IT-індустрії, де є високий ризик кіберзлочинів. Згідно з дослідженням Markets and Markets, прогнозується, що світовий ринок кібербезпеки зросте з $217,9 млрд. у 2021 р. до $345,4 млрд. до 2026 р., що демонструє важливість спеціалістів цього профілю. Американська компанія Burning Glass Technologies Inc. повідомила, що кількість робочих місць у сфері кібербезпеки на глобальному рівні зросла у 12 разів.

Робота спеціалістів з інформаційної безпеки полягає у спостереженні за комп'ютерними мережами, виявленні, усуненні загроз порушення безпеки для захисту інформаційних систем від хакерських атак та злому. Для виконання цього завдання вони оновлюють програмне забезпечення, впроваджують нові системи безпеки, навчають працівників техніці мережевої безпеки.

4. Digital-маркетолог

Незважаючи на те, що цифровий маркетинг вважається відносно новим напрямом, він швидко розвивається і стає перспективною галуззю. За останні два роки digital-маркетинг зазнав величезного зростання, зокрема у зв'язку з переходом бізнесу з офлайну в онлайн через пандемію.

Продажі в електронній комерції досі переживають бум. Швидке впровадження торгових онлайн-майданчиків, додатків, використання соціальних мереж викликало великий попит на експертів із цифрового маркетингу. За даними LinkedIn, digital-маркетолог входить до списку десяти найпопулярніших сучасних професій. За прогнозами, до 2025 р. у галузі цифрового маркетингу буде створено 60-65 млн. нових робочих місць.

Digital-маркетологи мають навички пошукової оптимізації (SEO), налаштування рекламних кампаній, просування в соцмережах, email-маркетингу, веб-аналітики. Вони добре розуміються на алгоритмах, що використовуються пошуковими системами, залучають користувальницький трафік через платні та органічні медіа-канали просування для збільшення продажів, прибутку. Популярні професії 2022 року у сфері digital-маркетингу:

  • бренд менеджер
  • SEO-фахівець
  • контент-маркетолог
  • PR-менеджер
  • веб- та UX-дизайнер
  • продакт-менеджер
  • контент-продюсер
  • Social Media Buyer (таргетолог)
  • PPC-фахівець.

5. Логіст

Сфера логістики, яка завжди мала попит, з розвитком електронної комерції, зростанням популярності служб доставки стала ще більш актуальною. У 2020 та 2021 роках понад 80% людей робили покупки в Інтернеті, що стало найвищим показником за останнє десятиліття. Зростання кількості онлайн-покупок вимагає більшої кількості логістів, щоб підтримувати ланцюжок постачання.

Логісти організовують процес доставки матеріальних цінностей усередині міста, країни чи між країнами. Серед їхніх обов'язків – розробка транспортних маршрутів, здійснення контролю над часом, кількістю, якістю поставок. Актуальні професії 2022 року в галузі логістики включають агента із закупівель, менеджера зі збуту, оператора складу, логіста-аналітика, кур'єра, водія. За даними Forbes, водії вантажівок знаходяться серед професій, попит на які збільшився найбільше у 2021 році.

6. Менеджер з продажу 

Професії, безпосередньо пов'язані з продажами, завжди цінуються, оскільки вони просувають бізнес. У сфері продажу минулого року зафіксовано найбільшу кількість відкритих вакансій. Тенденція зберігається за допомогою розвитку електронної комерції (e-commerce). Популярні професії на 2022 рік у сфері продажу – менеджери з продажу, спеціалісти з обслуговування клієнтів, торгові представники, продавці, працівники call-центрів.

Для менеджерів з продажу обов'язковими є лідерські якості, комунікабельність, навички тайм-менеджменту, бажане знання іноземних мов. Однак у 2022 році продажі все більше залежатимуть від цифрових технологій. За прогнозами Forrester, 70% маркетологів ухвалять стратегію «завжди на зв'язку». Glassdoor повідомляє, що середня зарплата менеджера з продажу США становить $58 тис. на рік; Тим не менш, Payscale вказує, що кар'єрне зростання у продажах може запропонувати до $102 тис. на рік для директорів із продажу.

Записатись на консультацію

7. Лікар, фармацевт

Фахівці в галузі медицини, фармацевтики (сімейні лікарі, стоматологи, хірурги, провізори) – одні з найбільш популярних на ринку праці, особливо за останні роки. Прогнозоване зростання найму практикуючих медсестер, медсестер-анестезіологів, які здійснюють догляд за пацієнтами та можуть надавати первинну, спеціалізовану медичну допомогу, збільшиться у 2022 р. на 52 % порівняно з минулим роком.


Читати також: Найбільш високооплачувані професії в США


Сучасному кваліфікованому лікарю, крім знань у галузі медицини, будуть потрібні навички роботи з сучасним високотехнологічним обладнанням. Нинішня ситуація у світі показала гостру потребу у фахівцях наукового профілю – біологах, біоінженерах, біовірусологах.

8. HR-менеджер

Менеджер у сфері HR (англ. human resourcers – «людські ресурси») – це спеціаліст з управління персоналом, який займається залученням та утриманням співробітників у компанії. HR-менеджер управляє кадрами організації, спеціалізується на пошуку, відборі, наймі, навчанні та розвитку співробітників, відповідає за дотримання дисципліни відповідно до кадрової політики компанії. Фахівці з кадрів забезпечують навчання та постійний розвиток працівників за допомогою програм навчання, підвищення кваліфікації чи перекваліфікації, оцінки ефективності та управління системами оплати праці, премій. На відміну від рекрутера, який займається лише наймом відповідного кандидата на посаду, роль HR-менеджера полягає в тому, щоб підтримувати зв'язок із співробітником до моменту його виходу з організації.

У сучасному глобальному робочому середовищі більшість підприємств зосереджуються на зниженні плинності кадрів та утриманні кваліфікованих спеціалістів. Найм нових працівників тягне за собою високі витрати і не гарантує те, що новий працівник зможе замінити попереднього. Тому попит на фахівців із управління людськими ресурсами стрімко зростає.

9. Фінансист, бухгалтер

Фінанси лежать в основі будь-якої компанії, тому, як і раніше, попитом на ринку праці користуються бухгалтери, фінансисти, аудитори. Великим попитом користуються бухгалтери з управлінського обліку. Банківський сектор зростає швидкими темпами, особливо з розширенням державних банків, що викликає потребу у фахівцях із фінансів. Зі зростанням популярності платіжних онлайн-систем на ринку зростає кількість вакансій фінансових консультантів.

10. Робочі спеціальності

Будівельники, електрики, сантехніки, слюсарі, автомеханіки – необхідні робітничі професії 2022 року. Робота на виробництві (заводах, фабриках) передбачає фізичну працю з досить високою оплатою та соціальними гарантіями, особливо у компаніях, що належать іноземним власникам. Очікується, що кількість робочих місць у будівництві та видобутку загалом збільшиться у 2022 р. на 22% порівняно з попереднім роком. Рівень зайнятості мулярів, плиточників, укладачів збільшиться на 43%. Попит на монтажників, техніків-енергетиків надзвичайно високий, прогнозується підвищення на 52% у період із 2020 по 2030 рік.

А в цьому відео ми розповідаємо про найважливіші пункти при виборі майбутньої професії та загалом що таке профорієнтація.

Тест на профорієнтацію

Топ-10 найпопулярніших професій в Україні

Серед найпопулярніших професій в Україні сьогодні представлені наступні:


Спеціальність
Середня зарплата за місяць, грн (згідно з Work.ua)
Інженер IT, програміст, веб-розробник

25000 – 65000

Менеджер з продажу

20000

Лікар, фармацевт

13500

HR-менеджер

16500

Робочі спеціальності

15000

Інженер-електрик

18000

Менеджер з логістики

15000

Маркетолог, рекламний менеджер

17500

SMM-спеціаліст, контент-менеджер, копірайтер

15000

Педагог (особливо онлайн-викладачі)

10000

Проте найпопулярніші спеціальності не завжди виявляються найбільш високооплачуваними. Згідно зі статистикою сайту пошуку роботи Work.ua, найвищі заробітні плати в Україні у 2021 році дісталися представникам таких професій:

1. Net-програміст – 72500 гривень на місяць.

2. Інформаційний директор – 67500 гривень на місяць.

3. Програміст django – 65000 гривень на місяць.

4. C++ програміст – 65000 гривень на місяць.

5. Ruby on Rails програміст – 62500 гривень на місяць.

Висновок

Більшість із найбільш популярних та високооплачуваних професій у 2022 році пов'язані з розвитком технологій. Глобальна цифрова трансформація, автоматизація у більшості галузей викликали великий попит на спеціальності у сфері IT, який, згідно зі статистикою, лише зростатиме. Такі напрямки, як штучний інтелект, машинне навчання, робототехніка, програмування, аналітика даних, кібербезпека стануть провідними на ринку праці у найближчому та довгостроковому майбутньому. Професії в галузі охорони здоров'я, торгівлі, фінансів, цифрового маркетингу, логістики, будівництва, машинобудування також, як і раніше, будуть користуватися попитом в Україні та в усьому світі.


Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все