На отриманні ступеня бакалавра або магістра освіта закінчується не у всіх. Багато студентів приймають рішення рухатися далі: заглибитися в наукове дослідження і захистити докторську дисертацію на програмі PhD.

Що ж таке PhD? PhD, або доктор філософії (Doctor of Philosophy) — це вищий вчений ступінь у європейській і північноамериканській системі освіти. Зокрема, в США цей рівень навчання є найвищим і завершальним. Отримання ступеня PhD в Америці відкриває нові можливості та великі перспективи для дослідників: це і гарантія світового визнання наукових результатів, і висока ймовірність жити і працювати в США або інших країнах світу, і шанс взяти участь в цікавих міжнародних проєктах.


Переваги докторантури

Як вже було написано вище, ступінь PhD в США приносить безліч переваг. Серед головних достоїнств американського диплома доктора філософії варто виділити такі:

  • Висока зарплата. Якщо на пострадянському просторі прийнято вважати, що оплата праці академіків низька, то в США і країнах Європи ситуація повністю протилежна. Багаж знань і наукові досягнення володаря ступеня PhD добре цінуються в суспільстві, що безпосередньо впливає на рівень заробітної плати. Остання у докторів філософії може бути в півтора-два рази вищою, ніж у випускників бакалаврату та магістратури за аналогічним фахом. Залежно від професійного спрямування, робота в США з дипломом PhD в Америці оцінюється в суму від 50 до 200 тисяч доларів за рік.
  • Нові перспективи. Бути дослідником в актуальній і затребуваній сфері — це величезний бонус у розвитку кар'єри. З дипломом PhD відкриваються двері в міжнародну наукову діяльність, власників такого диплома приймають аналітиками і консультантами у великі світові компанії, доктор філософії може познайомитися з найкращими вченими планети, ініціювати і запускати важливі проєкти, розраховуючи на фінансування розвинених держав або приватних корпорацій. Також буде неважко знайти роботу в Україні з вищою освітою в США. В Україні людину з таким освітнім бекграундом відірвуть з руками і ногами, запропонувавши найкращі посади і гідні зарплати.
  • Набуті знання. Важливою перевагою наявності ступеня PhD є досягнута компетенція. Написати докторську дисертацію — значить виконати велику і тривалу роботу, розбираючи певну тему по шматочках і аналізуючи кожну деталь. За роки навчання в докторантурі в США студент розширює світогляд і накопичує масу умінь, які стануть в нагоді в самих різних сферах життя.

Скільки років навчатись на доктора наук в Америці

На здобуття ступеня PhD потрібен термін в 4-6 років. Перші один або два роки при цьому відводяться на вивчення необхідних академічних дисциплін і проходження додаткових курсів. Подальше навчання зосереджене на науковій роботі. В цілому, навчання на докторантурі в США проходить в три етапи:

  • вивчення обов'язкових і рекомендованих предметів, вибір теми докторської дисертації і знаходження наукового керівника (перші два роки);
  • Comprehensive Exams — усні та письмові іспити з обраної кваліфікації (третій рік);
  • дослідницька діяльність, написання наукових публікацій і захист дисертації (4-5 рік).

Зазвичай більшість аспірантів отримують ступінь доктора філософії до кінця п'ятого року навчання. Однак іноді дослідження затягується, і претендент на вчений ступінь продовжує навчання.


Читайте також Головні переваги освіти в США


Как отримати ступінь PhD в США

Якщо ви вирішили вступити до аспірантури США, необхідно розуміти, що в навчанні все буде зосереджено навколо наукової роботи. Незважаючи на те, що перші два роки навчання на програмі PhD в Америці присвячені лекціям та семінарам, підсумок навчання і ймовірність таки отримати звання PhD, доктора філософії, безпосередньо залежить від дисертації, а не тільки від успішно складених іспитів.

Докторська дисертація повинна ґрунтуватися на оригінальному, самостійному дослідженні. Тема наукової роботи повинна бути досить широкою і зачіпати актуальні питання. Аспіранту слід глибоко вивчити і розібрати матеріал — наприклад, досліджувати серйозну працю відомого вченого або розробити проєкт на основі великого обсягу даних. Сама дисертація зазвичай займає 100-300 сторінок, що можна порівняти з цілою книгою, а значить часу і зусиль у вас піде чимало.

Крім того, студенти докторантури в США часто поєднують навчання і створення дисертації з роботою асистентом або викладачем у своєму університеті. Така діяльність дозволяє отримувати додаткову фінансову допомогу і покривати витрати на навчання. Також це дає студенту цінний досвід для майбутньої роботи в академічному середовищі.

Програми PhD в Америці

В американській докторантурі існують два види ступенів, що присвоюються виходячи із широти охоплення проблемної області:

  • загальний ступінь доктора філософії — Doctor of Philosophy (PhD);
  • спеціальні, вузькі докторські ступені — наприклад, Doctor of Education (Ed.D), Doctor of Science (Sc.D), Doctor of Arts (D.A.), Doctor of Theology (Th.D), Doctor of Engineering (D.Eng) і так далі.

Обидва вчених звання припускають дослідницьку діяльність, однак у другому випадку наукова праця стосується чітко визначеного предметного поля.

Скільки коштує PhD у США

Вартість навчання на докторських програмах в середньому становить близько 40-60 тисяч доларів на рік, однак кожен аспірант може покрити ці витрати завдяки додатковому фінансуванню: стипендіям, грантам, зарплатам на кафедрі університету.

Якщо студент доводить перспективність і актуальність свого дослідження, бере активну участь в різних конференціях і вчиться на відмінно, він цілком може претендувати на стипендію або грант на навчання. Вступивши на PhD докторантуру в США, обов'язково подавайте заявку на фінансову допомогу від вишу або спонсорів (дослідницькі фонди, приватні корпорації). Як правило, цієї допомоги повністю вистачає на оплату навчання та життя.

Крім того, додатковим доходом аспіранта в Америці може стати заробітна плата в університеті. Студенти програм PhD можуть обрати один з двох типів роботи на кафедрі:

  • Teaching Assistantship (TA) - робота асистентом викладача, яка включає проведення лабораторних зі студентами молодших курсів, підготовку матеріалів для занять, перевірку та оцінку домашнього завдання, читання лекцій та інше;
  • Research Assistantship (RA) - допомога професору, який проводить якесь дослідження: робота в лабораторії, практика на сучасному обладнанні, досліди та експерименти, пошук інформації, збір статистичних даних, заповнення документів і багато іншого.

В цілому, в хороших ВНЗ старанні студенти в фінансовому плані відчувають себе спокійно. При високій активності аспіранта (наукові публікації, участь в конференціях і соціальних ініціативах) шанси на отримання фінансування практично стовідсоткові.

Тим не менш, важливо знати, що стипендії та гранти надаються студентам на чотири роки, після чого фінансування необхідно продовжувати новою заявкою. Як правило, учням виділяють гроші ще на два роки навчання. Але якщо трапилося так, що заявку аспіранта не задовольнили, оплачувати навчання на програмі PhD в США доведеться самостійно. У такому випадку робота на кампусі університету буде найоптимальнішим варіантом.

Як вступити на PhD в Америці

Вступити на аспірантуру в США можна після закінчення магістратури і в деяких випадках — з дипломом бакалавра. Право на навчання в американській докторантурі мають випускники тільки технічних спеціальностей бакалаврату. З одного боку заощадити два роки навчання на магістратурі — це привабливо і вигідно. З іншого — в період навчання на магістерській програмі у студента буде більше часу для вибору області наукових інтересів і старту дослідницької роботи. До того ж, кредити за частиною пройдених академічних дисциплін можуть бути зараховані в докторантурі, а час, що звільнився від зайвих занять, аспірант зможе приділити майбутній дисертації або роботі на кафедрі.

Щоб вступити на PhD в Сполучених Штатах, абітурієнту необхідно здати тест GRE або GMAT. Обидва цих стандартизованих тести створені для перевірки загальних знань і складаються з вербальної, математичної та аналітичної частини. Якщо раніше студент не навчався в американському університеті або коледжі, йому також потрібно буде надати результати міжнародного мовного тесту TOEFL або IELTS.

Повний список документів для вступу на PhD в США виглядає так:

  • Результати тесту GMAT/GRE і мовний сертифікат TOEFL/IELTS;
  • Копія диплому про вищу освіту;
  • Нотаріально завірений і перекладений на англійську мову академічний транскрипт (виписка пройдених предметів і оцінок з них з попереднього місця навчання);
  • Мотиваційний лист, в якому студент повинен описати свої цілі на найближче майбутнє і пояснити, яким він бачить своє навчання на докторській програмі;
  • Рекомендаційні листи від викладачів, наукових керівників, роботодавців;
  • Резюме з досягненнями кандидата;
  • Список наукових публікацій, дипломи та сертифікати про закінчення освітніх курсів, портфоліо робіт — за наявності таких.

Зібраний пакет документів можна надсилати в обрані університети. Вишів може бути декілька, проте адміністрація кожного з них візьме за розгляд вашої заявки близько 40-100 доларів. Якщо університет прийме вас на програму PhD, ви отримаєте поштою низку документів, включаючи форму I-20 для оформлення студентської візи F1.

Де отримати ступінь PhD

Програми PhD є не у всіх американських ВНЗ. Широкий вибір докторських програм зазвичай надають топові університети, які входять в Лігу Плюща і в авторитетні національні рейтинги. Проте, отримати ступінь PhD можна і в менш популярних навчальних закладах: різниця в освітньому процесі буде проявлятися не стільки в якості навчання, скільки в технічному оснащенні вишу.

Подивитися всі університети Америки і підібрати якісні докторські програми можна в актуальному рейтингу U.S. News & World Report. Ось декілька вишів США, де можна стати PhD доктором:

  • Прінстонський університет, вартість навчання — $56000 на рік, передбачена стипендія;
  • Колумбійський університет, навчання покривається грантами і стипендіями;
  • Стенфордський університет, навчання покривається грантами і стипендіями;
  • Гарвардський університет, навчання покривається грантами і стипендіями;
  • Університет Юти, вартість навчання — від $36000, передбачена стипендія;
  • Університет Гонзага, вартість навчання — близько $30000, передбачена стипендія;
  • Дюкський університет — близько $55000, передбачена стипендія.

Допомога у вступі

Якщо ви вирішили вступати на програму PhD в США і не знаєте, з чого почати пошук відповідного університету і збір необхідних документів, звертайтеся до нас. Консультанти освітнього агентства Karandash спеціалізуються на вищій освіті за кордоном і допомагають у зарахуванні в іноземні виші. Для консультації щодо процедури вступу до докторантури США ви можете заповнити заявку нижче, і незабаром ми зв'яжемося з вами.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все