Здобуття однієї професії раз і на все життя не гарантує стовідсотковий успіх у кар'єрі. Світ та технології змінюються настільки швидко, що знання, які ви отримали 10 років назад, сьогодні застарівають. Тому навчання для хорошого спеціаліста не закінчується у день отримання диплома в університеті. Багато хто після 30 років розуміє, чим вони дійсно хочуть займатися або яких знань їм не вистачає в роботі. Сьогодні здобути вищу освіту в іноземних вишах стало простіше. Адже після початку пандемії 2020 року онлайн-формат навчання став нормою. Якщо ви вирішили вступити до університету за кордоном після 30, у вас є всі шанси.

Чи є вікові обмеження для вступу до коледжу чи університету?

У 2020 році 96-річний італієць Джузеппе Патерно отримав диплом з відзнакою університету Палермо. Випускник до цього не мав вищої освіти та три роки успішно відучився у виші. Відповідаючи на запитання "до скільки років можна здобути вищу освіту?", можна сказати, що все залежить від країни та вашого здоров'я. Деякі університети в Азії зараховують студентів до 40 років, а ось європейські, американські, британські таких обмежень не ставлять.

Існує нижній віковий поріг – для бакалаврату вам має бути не менше 18 років, а для магістратури та програм MBA – 21 рік. Максимальний вік вступу до вишу на бакалавра чи магістра у більшості країн не відіграє ролі, але є низка нюансів.

Якщо у виші діє британська система освіти, то студент бакалавра старше 21 року має статус “mature student”. Це не впливає на формат навчального процесу. У середньому більше половини таких студентів – це люди, яким від 21-го до 24-х років. Близько 40% “mature student” виповнилося 25-39, а частина – це 40+. На магістрів чи докторантів такий статус не поширюється. Тут ви зустрінете людей різного віку, зокрема й тих, хто вирішив здобути навчання за кордоном після 50 років.

Вища освіта у Великій Британії

Існують вікові обмеження для вступу до вишів Угорщини, де бакалаврів приймають лише до 29 років. Якщо розглядаєте навчання в азіатських країнах, Малайзія приймає абітурієнтів до 35 років, а китайські університети рідко зараховують охочих 30+ на бакалаврську програму, і 40+ на магістратуру.


Читайте також: Вища освіта у Європі


Хто такі вікові студенти?

Навчання закордоном після 30 років починає багато людей. Українці частіше їдуть закордон за першим диплом магістра, на програми MBA або мають намір здобувати другу вищу освіту. За даними британського National Union of Students та американського National Center for Education Statistics, кількість вікових студентів щороку зростає.

Відсоткове співвідношення студентів:

  • Від 18 до 20 років – 25%.

  • Від 21 до 24 років – 40%.

  • Від 25 до 29 років – 20%.

  • Від 30 та вище – 15%.

Число вікових студентів зростає через швидкі зміни у світі, потреби підвищувати свої hard skills та відкритості вишів до роботи в онлайн-форматі.


Потрібно більше інформації? Запишіться на консультацію до експерта Karandash:
+38 (050) 313–10-21 
+38 (096) 960–36-80 Записатьсь на консультацію 

Також люди старшого віку, які мали університетський досвід, знають чого хочуть від навчання та до якого вишів йти. Українці обирають навчання за кордоном після 30 років для еміграції, підвищення професійних навичок та просування по кар'єрі.

З якими труднощами під час вступу можуть зіткнутися вікові студенти? До чого потрібно бути готовим до дорослого студента?

Охочим отримати навчання за кордоном після 30 років, крім мотивації, потрібно бути готовим до труднощів. Основні перешкоди:

  • складнощі з отриманням студентської візи;

  • обмеження на студентське житло;

  • обмеження отримання стипендій;

  • вікові обмеження для професії.

Найважливіша частина – це віза для навчання. Консульство може довше розглядати вашу заявку, запросити додаткові документи, що підтверджують намір їхати закордон виключно для навчання або проходження мовних тестів. Країна, що приймає, таким чином намагається знизити кількість нелегальної міграції або трудової діяльності. Адже деякі використовують підроблені запрошення на навчання, щоби затриматися в країні довше. Попри те, що у США багато дорослих студентів 35+, отримати студентську візу (F1) у старшому віці складно. Тому у вас має бути достатньо документів, щоб переконати посольство, що ви дійсно їдете вчитися.

Іноді виші дорослих студентів не селять разом із молоддю. Наприклад, у США чи Німеччині деякі університети забороняють жити на території кампуса студентам старше 30-ти. Тому швидше за все вам доведеться самостійно шукати собі квартиру чи кімнату через обмеження на проживання.

Також у вас скорочується список грантів, стипендій та інших програм, які б допомогли заощадити на навчанні. На програму Erasmus, яка пропонує обмін під час навчання в українському виші, можна податися лише до 30 років. Стипендіальні фонди найчастіше підтримують молодших студентів. У молоді все ж таки менше фінансових можливостей, тому для них доступно більше грантових програм. Вважається, що старші студенти вже працювали та змогли накопичити на навчання. Тому без грантів, стипендій, вартість освіти за кордоном для студентів за 30 років виходить більшою.

Вік впливає на отримання студентських знижок на транспорт, у музеях, галереях. Наприклад, у Варшаві 50% знижка на проїзний надається студентам віком до 26 років.

Плануючи бюджет на навчання, краще закласти ще вартість оренди житла, транспортні витрати.

Переваги навчання у ВНЗ після 30 років

У дорослому віці у вас вже більше досвіду – ви точно знаєте, чого вам не вистачає для кар'єри та як знання застосовувати у житті. Адміністрація вишів охочіше вірить у ваші мотиваційні листи. Оскільки у більш зрілому віці у людини вже сформувалося своє бачення світу і бажання вчитися реальніше, ніж у 18-річних.

Переваги навчання після 30 років:

  • Усвідомлений підхід до вибору професії, країни та вишу.

  • Навчання закордоном допоможе реалізувати кар'єрні плани, прокачати нові навички, освіжити старі знання.

  • Просування кар'єрними сходами. У міжнародних організаціях від вас можуть вимагати диплом європейського чи американського вишу.

  • Нетворкінг з іншими іноземцями, що дозволить завести професійні чи дружні зв'язки.

  • Можливість дізнатися, чим живе молодше покоління. Молодь хоч і менш досвідчена, але все ж таки володіє знаннями, уявленнями про майбутній світ.

  • Якщо вам підходить формат дистанційного навчання, ви зможете скоротити витрати на переїзд та поєднувати з роботою.

  • Навчання закордоном після 30 років може стати поштовхом для переїзду до іншої країни. При влаштуванні на роботу вам не доведеться підтверджувати українські дипломи.

Для навчання закордоном після 30 років є перелік підготовчих програм. Найпопулярніша, яка працює в США, Великій Британії та інших країнах – Pre-Master`s. Її проходять власники диплому бакалавра у підготовчих центрах при університетах. Програма допоможе повернутися в колію навчання, підтягнути предмети, що бракують, і підвищити рівень англійської. Курси тривають від кількох місяців до півтора року. З умов вступу на програму – високі бали диплому бакалавра та мовного тесту. Пройдений курс Pre-Master`s допоможе вступити до магістерської програми, замінивши бали бакалаврського диплому.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все