Процедура вступу до закордонного університету вимагає ретельної підготовки: перекладу диплома, оформлення візи, надання транскрипта, мотиваційного есе, результатів мовних тестів, рекомендаційних листів, портфоліо для творчих спеціальностей і так далі. Для зарахування на навчання за кордоном обов'язково потрібне академічне резюме.

Що таке академічне резюме і для чого воно необхідне

Академічне резюме — це спеціальний документ, який містить інформацію про освітній і професійний досвід студента. Головне завдання резюме в інститут — коротко, тезово описати етапи розвитку абітурієнта, що характеризують його з кращого боку для успішного вступу до обраного вишу на бажаний профіль. Обсяг цього документа не повинен бути більше 1-2 сторінок, навіть якщо аплікантові здається, що він міг би вмістити результати свого навчання і роботи в цілу статтю.

Що варто вказати в резюме для університета:

  • Основна і додаткова освіта;
  • Список наукових робіт, дослідницький досвід;
  • Участь в міжнародних конференціях та інших заходах;
  • Членство в різних студентських клубах, організаціях;
  • Наявність нагород і заохочень;
  • Досвід роботи;
  • Додаткові навички (наявність водійських прав, володіння іноземними мовами, мовами програмування, комп'ютерними програмами);
  • Волонтерська, позакласна активність.

Читайте також: Список тестів для вступу до Америки



Характерні особливості резюме:

  • Основний акцент, на відміну від професійного резюме, ставиться на навчальних досягненнях кандидата. Це біографічне зведення повинно підкреслити ті якості майбутнього магістра або аспіранта, які високо оцінять члени приймальної комісії університету;
  • Резюме для абітурієнта повинно мати чітку структуру і складатися з конкретних розділів (освіта, робота, позакласна активність та інше);
  • Інформація в документі повинна подаватися в хронологічному порядку (від нинішніх етапів до минулих);
  • У заголовку не треба писати слова «CV» або «Resume». Перше, що повинно бути написано — ім'я та прізвище апліканта, його контактні дані;
  • Опис навичок повинен бути викладений в тезовому форматі, без нічого зайвого;
  • Обсяг резюме при вступі до ВНЗ — 1-2 сторінки;
  • У документі не повинно бути особистих даних (сімейний стан, національність, стать) і фотографії. У сучасному академічному світі зазначені пункти свідчать про консервативність абітурієнта.

Читайте також: "Пропущенний рік" або навіщо потрібний GAP year перед університетом?


Приклади академічних резюме

Пропонуємо вашій увазі зразки резюме для вступу до вишу. Ознайомившись з прикладами, вам буде простіше розібратися в тому, як писати резюме в університет.

Приклад резюме на 1 сторінку:


Приклад резюме на 2 сторінки:

З чого починати академічне резюме і якою має бути його структура

Перше, що вказується в резюме для університету  — ваше ім'я і контактні дані. Якщо в пострадянському просторі прийнято озаглавлювати документ його ж назвою (Заява, Резюме, Пояснювальна), то в західних країнах тип документа зрозумілий за його форматом. Після імені та прізвища апліканта в резюме слід написати контакти: адреса електронної пошти, номер телефону, домашню адресу.

Також абітурієнт може додати посилання на свої сторінки в соціальних мережах або персональний сайт. Навіть якщо ви не плануєте демонструвати свій акаунт у соціальних мережах, важливо бути готовим до того, що члени приймальної комісії зазвичай звертають увагу на активність потенційних студентів в Інтернеті. Тому перед відправкою резюме до виша приведіть в порядок свої профілі в Facebook, Twitter або LinkedIn і видаліть компрометуючі пости і фотографії, якщо вони є.

Як вже було написано раніше, в академічне резюме не варто включати звичні для професійного резюме вік, національність, стать, фото та інші особисті дані, які нічого не говорять про вашу компетентність в бажаній освітній сфері.


Читайте також: Найбільш затребувані професії в 2021 році


Резюме для аспірантури, магістратури та інших навчальних програм складається з таких частин:

Освіта. Після особистої інформації необхідно розповісти про вашу освіту. Тут у зворотному хронологічному порядку зазначаються вивчені програми й отримані наукові ступені та дипломи. Якщо абітурієнт завершив навчання на магістратурі, в цьому розділі резюме варто вказати ім'я наукового керівника і тему дисертації. Також в цьому пункті потрібно написати про середню оцінку диплома і підкреслити, що інститут закінчено з відзнакою (якщо це так). Сюди ж варто включити список наявних оффлайн і онлайн-курсів і сертифікатів. Важливо, щоб ці курси були пов'язані зі спеціальністю, на яку вступає абітурієнт.

Дослідницька діяльність. Для резюме в аспірантуру вкрай важливий дослідницький досвід. Якщо аплікант працював молодшим або старшим науковим співробітником, асистентом і помічником на кафедрі, проходив практику в лабораторії та інше — це величезний бонус для студента, і це обов'язково варто відобразити в резюме. Крім перерахування займаних посад вкажіть навички, які ви здобули в ході роботи: лабораторні випробування, аналізи і вимірювання, статистичний аналіз, архівні дослідження, робота з ПО і так далі.

Наукові статті та презентації. Якщо у вас є публікації в наукових журналах, це стане вашою конкурентною перевагою. Інформацію про статті і доповіді на конференціях слід подавати в форматі виносок: автор, назва публікації, видання, рік. Якщо наукових публікацій в абітурієнта немає, в цей пункт можна помістити виступи на наукових семінарах та інших освітніх заходах.


Нагороди та досягнення. Різноманітні нагороди, особливо академічні (стипендії, гранти на навчання), високо цінуються при прийомі до університету. Різні грамоти, дипломи та інші нагороди в різних областях, будь то наука, спорт або творчість, свідчать про абітурієнта з великим потенціалом.

Професійний досвід. Так само, як і в розділі про освіту, потрібно описувати місця роботи і посади від новішого до більш раннього. На післядипломні програми охочіше приймають заявників з досвідом роботи. Якщо у вас ніколи не було офіційного працевлаштування, вкажіть у цій секції резюме пройдені стажування і практики.

Акцентуйте увагу на тих робочих позиціях, які мають пряме відношення до університетського профілю, на який ви претендуєте. Про досвід роботи з іншої спеціалізації пишіть коротко або не згадуйте його взагалі. Однак, якщо на займаній посаді в будь-якій сфері ви застосовували управлінські, технічні та інші цінні навички, обов'язково опишіть цей досвід. Загалом, в цій частині резюме варто вказати такі дані: посада, місце і дати роботи та короткий опис обов'язків.

Позаурочна діяльність. Активність за межами навчання і роботи часто розвиває навички, які високо цінуються при зарахуванні на магістратуру чи докторантуру. Наприклад, волонтерство, робота в студраді, організація заходів, участь в лекціях і різних зустрічах свідчить про ваші лідерські якості, вміння працювати в режимі багатозадачності, навички тайм-менеджменту і так далі. Ця частина резюме особливо актуальна для тих студентів, які збираються навчатися на гуманітарних і бізнес-спеціальностях. В цілому, позакадемічна активність говорить про те, що людина прагне розвиватися в різних напрямках і грамотно розподіляє свій час.

Знання іноземних мов. Якщо ви відмінно володієте англійською та іншими іноземними мовами, варто винести цю інформацію в окремий розділ. Вказуйте ті мови, які ви знаєте як мінімум на рівні B2 (Upper-Intermediate). Якщо ж ви просто розумієте мову і можете сказати нею пару фраз, не пишіть про це. У цьому документі абітурієнт демонструє тільки ті знання і вміння, які можуть виявитися корисними в навчанні за обраною спеціальністю.


Інші вміння та навички. Тут абітурієнт може перерахувати ті навички, які не згадувалися в попередніх пунктах резюме. Буде величезним плюсом, якщо зазначені вміння цінуються при прийомі на обрану програму. Сюди можна включити розуміння мов програмування, вміння працювати з вузькопрофільними програмами, досвід викладання і багато іншого.

Рекомендації. В останньому пункті резюме вказуються імена та контакти професорів та інших авторитетних людей, які можуть порекомендувати абітурієнта як гідного претендента на вступ у конкретний виш. Рекомендації з характеристикою навичок, особистих якостей і переваг апліканта можуть бути включені в набір документів, а також — надаватися за запитом.

Залежно від обраної навчальної програми та досвіду абітурієнта в резюме також можна включати деякі додаткові розділи. Це може бути викладацький досвід, сертифікати, матеріали в ЗМІ, виступи в ролі експерта, міжнародний досвід та інше.

Як зробити резюме більш привабливим (фішки, нюанси, особливості)

Складаючи резюме в виш потрібно усвідомлювати, що ваше CV буде одним з десятків інших. Як оформити резюме в університет, щоб воно виглядало гідно і конкурентно?

По-перше, уважно прочитайте вимоги до написання резюме на сайті обраного ВНЗ. Часто навчальні заклади пропонують власні бланки для заповнення CV, просять внести інформацію в онлайн-форму на сайті або встановлюють обмеження за кількістю знаків.

Якщо ж резюме можна складати в довільній формі, зверніть увагу на шаблони в Google-Документах, Microsoft Word, на спеціалізованих сайтах для створення CV. Для вибору найбільш виграшного шаблону абітурієнти можуть ввести в пошукову систему фразу «CV template» або ж створити власний дизайн в будь-якій зручній програмі.


Оформляючи академічне резюме, робіть його читабельним, легким для сприйняття і з чіткою структурою. Слідкуйте за тим, щоб текст не дратував очі, уникайте розмаїття кольорів і шрифтів, в одному документі їх не повинно бути більше трьох. Всі розділи резюме повинні бути відформатовані в одному стилі, а перед заголовками доречно залишати порожній рядок для кращої орієнтації в тексті. Заголовки нових секцій резюме виділяйте жирним шрифтом.

Враховуйте також, що візуально сторінки резюме повинні виглядати заповненими, без порожнього простору. Для цього можна розділити текст на колонки або створити таблицю з прозорими рамками.

В академічне резюме також можна вставляти посилання. Це можуть бути посилання на наукові публікації і згадки в ЗМІ, на сторінки курсів або літніх шкіл, які відвідав абітурієнт.

Перед відправкою в університет обов'язково кілька разів перечитайте резюме і дайте подивитися друзям, однокурсникам або колегам, думці яких довіряєте. Перевірте орфографію тексту, щоб не допустити дурних помилок. Зберігайте CV в популярних форматах, наприклад у форматі PDF, в якому не зміняться і не зникнуть шрифти і стилі документа.

Типові помилки в написанні академічного резюме

  • Слово «CV» або «Resume» в заголовку документа замість імені абітурієнта;
  • Включення особистої інформації (вік, стать і т.д.);
  • Граматичні помилки, стилістична невідповідність тексту;
  • Розмитий опис навчального і робочого досвіду замість конкретної, чіткої інформації;
  • Неестетично оформлене резюме з великою кількістю кольорів, шрифтів і виділень;
  • Перерахування особистих якостей (комунікабельність, стресостійкість) замість професійних навичок (знання іноземних мов, спеціалізованих програм);
  • Згадка шкільного атестата і грамот, отриманих в період здобуття середньої освіти, під час вступу на магістратуру і докторантуру.

Що саме доречно включити в ваше резюме, вирішувати тільки вам. Головне — переконатися в тому, що зазначена інформація відповідає освітній програмі, на яку ви збираєтеся вступати. Важливо також уникати прогалин в розділах Освіта і Досвід роботи. Якщо у вас пропущений, наприклад, рік у навчанні, варто пояснити, чим ви були зайняті в цей час, в інших частинах CV або в мотиваційному листі.

Обов'язково ознайомтеся з вимогами університету до складання резюме, перевіряйте текст на наявність помилок і оформляйте документ структуровано і стримано, використовуйте шаблони для CV. Найчастіше резюме в закордонний університет складається англійською мовою, тому поставтеся до написання серйозно. Якщо ви не володієте англійською на високому рівні, попросіть про допомогу в написанні й редагуванні тексту компетентних фахівців. Окрему увагу варто приділити назві вашої спеціальності, навчальної програми та іншим специфічним термінам.

Експерти агентства Karandash спеціалізуються на вищій освіті за кордоном і з радістю допоможуть вам у всіх аспектах вступу за кордон. Якщо у вас є питання з приводу складання академічного резюме, написання мотиваційного листа, подачі документів до іноземного університету і так далі, звертайтеся до наших консультантів.

Лишити запит
Схожі статті
Дивитись все